به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، علی اکبر صالحی، وزیر اسبق امور خارجه، بصورت سخنرانی ویدئو کنفرانس در دومین همایش سیاست خارجی ایران که در تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر در حال برگزاری است، گفت: سیاست خارجی تابع یکسری محدودیتهای بین المللی است و نمیتوان آنچه را که دلمان میخواهد پیاده کنیم.
وی با بیان اینکه پس از عضویت در سازمانهای بین المللی، پذیرفتن قواعد و قوانین آنها نیز لاجرم است، افزود: ممکن است مسائلی نیز مطرح باشد؛ اما باید پذیرفت که در مقابل قید و بندها و محدودیتهای مجامع بین المللی، میتوانیم امتیازاتی را نیز بگیریم. وقتی عضویت نهادهای بین المللی را پذیرفتیم باید طبق قواعد بین المللی نیز عمل نماییم.
صالحی سیاست خارجی را در کنار یک علم بودن یک هنر نیز قلمداد کرد و افزود: سیاست خارجی در ایران در امتداد سیاست داخلی است.
وی با اشاره به اینکه در سیاست خارجی آن موقع میتوان مقتدرانه عمل کرد که مشروعیت نظام برگرفته از همراهی مردم است، تاکید کرد: اگر مشارکت در انتخابات ضعیف باشد یعنی حکمرانی دارد ضعیف میشود.
باید واقع گرایانه صحبت کنیم
صالحی با بیان اینکه باید واقع گرایانه صحبت کنیم افزود: باید بدون در نظر گرفتن احساسات و عواطف موضوعات را بررسی کنیم. در نقدها باید بجای نقد اشخاص، روی موضوعات بحث و نقد صورت گیرد، زیرا آن رویه یک نقطه ضعف در اخلاق سیاسی و اجتماعی است.
صالحی تاکید کرد: همه سوار یک کشتی هستیم و باید در جهت منافع ملی حرکت کنیم؛ و هر کس با تفکری که دارد باید سعه صدر به خرج دهد؛ احزاب نباید به جان هم بیفتند.
وزیر اسبق امور خارجه گفت: در عرصه سیاست خارجی باید تهدیدات و فرصتها و نیز نقاط ضعف و قوت به خوبی شناسایی شوند تا بتوانیم بهتر اقدام کنیم.
ضرورت متانت سیاسی
صالحی افزود: در شعارهای سیاسی باید متانت سیاسی نیز رعایت شود؛ نقطه قوت ایران همواره پایبندی به اصول سیاست خارجی بوده است.
وی اعلام کرد: برخی کشورها بدون شرمندگی، پایبند به اصول سیاست خارجی نیستند؛ به گونهای که هر روز با یک قدرت بین المللی هستند و ثبات ندارند.
صالحی با اشاره به اینکه جنگ غزه، حیثیت سیاسی آمریکا و غرب را در دفاع از مسئله حقوق بشر برد تاکید کرد: آنها حقوق بشر را کنار گذاشته اند؛ تاریخ تاکنون چنین جنایتی را در برابر دیدگان جهان بطور عینی شاهد نبوده است.
وزیر اسبق امور خارجه در ادامه درک وضعیت واقعی صحنه بین المللی را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: نمیشود صحنه بین المللی را مطالق میل خودمان طراحی کنیم؛ باید ببینیم صحنه بین الملل چگونه است، آنگاه طبق آن مدیریت کنیم.
۳ ضلع مثلث قدرت
وی آمریکا و غرب و هم پیمانانش، چین و هم پیمانانش، روسیه و هم پیمانانش را ۳ ضلع مثلث عرصه بین الملل برشمرد و افزود: ما باید در وسط این مثلث قرار داشته باشیم و نباید به هیچ یک از اضلاع نزدیک شویم.
صالحی تاکید کرد: باید با شناخت فرصت و تهدیدها؛ نقاط ضعف و قدرت، بهترین استفاده را در عرصه سیاست خارجی داشته باشیم. ایران ازیک استقبال واقعی برخوردار است و استقلال ما نقطه قوت ماست.
اهمیت منظومه مقاومت
صالحی ایجاد منظومه مقاومت در جهان را نقطه اساسی فعالیت ایران برشمرد و گفت: ایجاد و حمایت از منظومه مقاومت همواره مورد توجه ایران بوده است.
وی مسئله فلسطین را موضوع اصلی جهان اسلام خواند و افزود: مقاومت در قبل از وقوع انقلاب اسلامی در جهان وجود داشته، اما جمهوری اسلامی، بستر مقاومت را در بستر اسلام قرار داد.
شهید سلیمانی نماد اقتدار ملت ایران
صالحی، با تجلیل از اقدامات سپهبد شهید سلیمانی وی را نماد اقتدار ملت ایران معرفی کرد.
وی نقطه قوت مردم مظلوم غزه را امید به خدا و مکتب شهادت عنوان نمود.
صالحی در پایان به بیان برخی دوگانگیهای اسلام و غرب در حوزههای مختلف پرداخت.