به گزارش خبرنگار گروه استانها خبرگزاری دانشجو، سید اسحاق موسوی؛ شاید تقریبا ۷ ماه است که با ۵ هزار و ۲۰۰ مالک اراضی فاز ۲ خاوران تبریز که ۱۳ سال بلاتکیف بودهاند و در معامله با شهرداری منطقه ۹ تبریز به شدت متضرر شدهاند ارتباط دارم؛ اگر نگویم تمام مالکان، اما قطعا سخنان بیش از نیمی از آنان را شنیده و خواندهام.
دستور صریح رئیس جمهور برای اصلاح حریم فاز ۲ خاوران / مالکان همچنان در انتظار تعیین کاربری اراضی
تعدادی زیادی مستاجر هستند و با مشکلات مسکن دست و پنجه نرم میکنند، عدهای دیگر از وعده و وعیدهای مسئولان ناامید شدهاند و با خود میگویند «کاش هیچ وقت وارد معاملهای که یک سر آن نقد و سر دیگرش نسیه بود نمیشدیم»؛ کسانی که در ظاهر مالک اراضی هستند، اما سهمشان این است که صبح به صبح از کنار زمینها با حسرت گذر کنند.
در این مدت بیش از ۱۵ گزارش نوشتیم و به لایههای مختلف پرداختیم، با تمام مسئولان مربوطه استان تبریز ارتباط تصویری و تلفنی برقرار کردیم، امام جمعه و نماینده، ولی فقیه استان آذربایجان شرقی در خطبههای نماز جمعه از مسئولان درخواست پیگیری بیشتر و از مشکلات مالکان سخن گفت، رئیس جمهور در سفر دوم به این استان دستور صریح حل ماجرا را داد، استاندار و فرماندار به میدان آمدند، مالکان درب هر سازمان و دستگاهی را توانستند زدند، از حق هم چشمپوشی نکنیم برخی از مسئولان استان به جد پیگیر هستند، اما آنقدر این کلاف به هم پیچیده و گره خورده است که عزم دو چندان نه، بلکه صد چندان نیاز دارد.
روند طولانی طرحهای جامع شهری به ضرر کلانشهرها / فاز ۲ خاورانها، باید با سیاستگذاری کلان حل شود
به گفته معاون شهرسازی و معماری شهردار تبریز «وقتی مسئلهای طولانی شود از داخل آن خطا بیرون میآید، وقتی کار شما بیشتر از ۱ هفته تا ۱ ماه طول بکشد کم کم واسطهها وارد عمل میشوند»، وقتی مسئلهای در استان طولانی و به نتیجه نرسد، پای سوداگران و دلالان هم به میان میآید.
دلالان قیمتهای اراضی را هر جوری که مایل باشند بالا و پایین و امتیازها را به چند نفر واگذار میکنند، از فرصت پیش آمده و مشکلات مالکان سو استفاده کرده و زمینها را با قیمت پایین از آنها خریداری میکنند و با اندکی صبر با قیمت بالاتر میفروشند؛ از این معامله هر شخصی نفع نبرده باشد، دلالان و شهرداری منطقه ۹ تبریز خوب سود بردند.
سوداگری دلالان در اراضی فاز ۲ خاوران تبریز
شاید اگر مالکان با اشخاص حقیقی در ۱۳ سال قبل معامله میکردند تا الان صد باره به نتیجه رسیده بودند، اما چون یک طرف معامله شخص حقوقی یعنی شهرداری تبریز قرار دارد، روند رسیدگی به پرونده را بسیار آهستهتر کرده است؛ شهردارها که مهمان موقت شهرداری هستند سعی میکنند خودشان را درگیر این ماجرای گره خورده نکنند، بالاخره مدت خدمت کم است و رزومه فعالیتهای به نتیجه رسیده مهمتر!
آیا واقعا اگر این مشکل برای خود شهرداران تبریز پیش میآمد و به فرض جایشان با مالکان عوض میشد، چند ماه طول میکشید تا ماجرا تعیین تکلیف شود؟
فاز ۲ خاوران تبریز، جزو اولویتهای روزانه استانداری / صادقانه پای کار آمدیم تا مشکلات مالکان حل شود
استاندار، فرماندار و حتی دیگر مسئولان مربوطه استانی برای برطرف شدن درد مردم پای کار آمدند و اقداماتی را انجام دادند، هر جایی که نیاز بود برای برطرف شدن شبهات و پاسخ به سوالات مالکان که تعدادشان هم کم نیست با رسانهها بیواسطه مصاحبه و روند پیگیری را اطلاعرسانی کردند؛ اما از طرفی شهرداران شهرداری تبریز مخصوصا منطقه ۹ که خود یک طرفه معامله قرار دارد از پاسخگویی برای اقدامات انجام شده و رفع شبهات تاکنون دوری کرده است.
این در حالی است که مدتی قبل شهرداری منطقه ۹ تبریز در سامانهای امتیازهای اراضی فاز ۲ خاوران را ثبت کرد تا از سوداگری دلالان جلوگیری کند، حال در خصوص این روند سوالات و اشکالات مختلفی مانند عدم ارائه مدرک، وارد است که شهرداری به عنوان متولی باید به ۵ هزار و ۲۰۰ مالک پاسخگو باشد، اما روال در پیش گرفته عدم پاسخگویی است!
در طی این ۱۳ سال مالکان برای احقاق حق خود هزینههای زیادی پرداخت و به اندازهی کافی صبر کردهاند؛ اول اینکه در روز روشن شهرداری تبریز نقدا به صورت مصالحه اراضی کشاورزی آنان را با قید تحویل ۱۰ ساله ۱۹۰ متر زمین مسکونی در منطقه فاز ۲ خاوران تبریز گرفت و به جایش قولی نسیهای به آنان داد.
دوم اینکه مالکان در این ۱۳ سال دائما در مسیر تبریز به تهران، سازمانها و ادارات استان و... در حال رفت و آمد هستند، این یعنی مصرف هزینههای اقتصادی مازاد برای پس گرفتن حق؛ از طرفی هم مشکلات اقتصادی و طولانی شدن این پرونده تک تک مالکان را به لحاظ روحی و روانی درگیر کرده است.
پرونده فاز ۲ خاوران تبریز بعد از گذراندن پیچ و خمهای اداری متعدد اکنون در دو بخش «اصلاح و الحاق اراضی به منطقه فاز ۲ خاوران از بخش باسمنج» و «تغییر کاربری از کشاورزی به مسکونی» مشکل اساسی دارد؛ در خصوص اصلاح و الحاق استانداری آذربایجان شرقی در حال حاضر مراحل اداری را با وزرات کشور و همچنین شورای عالی راه و شهرسازی پیگیری میکند.
ماجرای فاز ۲ خاوران تبریز از کجا آغاز شد؟/ تعلل شهرداری، گره تحویل اراضی مالکان را کور کرد
در خصوص تغییر کاربری اراضی از کشاورزی به مسکونی هم اکبر فتحی رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در برنامه دادستان مطرح کرد: بعضی از اراضی به صورت موردی به شهر الحاق میشود و، چون اراضی کشاورزی غیرقابل تغییر هستند حتما باید با اجازه کمسیون «تبصره ۱ ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی» انجام شود.
برای این مورد که در شرایط فعلی از اهمیت بالاتری برخوردار است، در استان جلسات مختلفی از جمله کمسیون تبصره ۱ و ماده ۱ تشکیل شد تا جهاد کشاورزی استان نظر کارشناسی خودش را در پاسخ به این سوال که آیا این اراضی قابلیت کشاورزی دارد و یا ظرفیت کشت از آن سلب شده است؟ بدهد.
اگر امکان مزروعی بودن از زمین سلب و برای کشاورزی مستعد نباشد، کمسیون نظر میدهد که این اراضی میتواند به مسکونی، تجاری و یا هر فعالیت دیگری که مد نظر است تغییر کند.
ایستگاههای پایانی ۱۳ سال بلاتکلیفی/ آغاز ثبت امتیازهای فاز ۲ خاوران تبریز توسط شهرداری
حال اگر اراضی درجه ۴ و یا ۵ تشخیص داده شود معاف از عوارض است، اما اگر اراضی را مستعد کشت تشخیص دهند مشمول عوارض میشود و در کمسیونی متشکل از نمایندگان فرمانداری شهرستان، نماینده مدیریت جهاد کشاورزی و رئیس اداره دارایی ۸۰ درصد مبلغ اراضی به عنوان عوارض مشخص و باید طبق بندهای مصالحه توسط شهرداری منطقه ۹ تبریز این مبلغ پرداخت شود.
اما بعد از گذشت یک ماه و اعلام نتیجه درجه خاک توسط جهاد کشاورزی استان اراضی درجه ۱ و ۲ تشخیص داده شده است، این یعنی شهرداری باید در ازای زمین ۵ هزار و ۲۰۰ نفر ۸۰ درصد آن را به قیمت روز به عنوان عوارض پرداخت کند، مبلغی که با یک ضرب و تقسیم ساده سر به فلک میکشد و قطعا شهرداری توان پرداخت آن را نخواهد داشت.
حال سوال اصلی اینجا است، چرا شهرداری تبریز ۱۳ سال گذشته ابتدا تکلیف کاربری اراضی را مشخص نکرد و بعد وارد معامله شود و طبق بندهای مصالحه قول تحویل زمین باغ ویلا _ باغ مسکونی را به مالکان بدهد؟ آیا شهرداری در آن سال نمیدانست توان پرداخت چنین مبلغ زیادی را به عنوان عوارض ندارد؟
از مدت مقرر ۱۰ ساله مصالحه شهرداری ۳ سال میگذرد و باید ببینیم آیا شهرداری منطقه ۹ تبریز مصالحه را فسخ میکند و اراضی کشاورزی خود مالکان را تحویل میدهد؟ آیا در خصوص عمل نکردن به تعهد ۱۰ ساله خسارت، ضرر و زیانی به مالکان پرداخت میکند؟ یا همچنان شهرداری قصد دارد به روال عدم پاسخگویی به شبهات ادامه دهد.
بیشتر بخوانید: