محبی تبار دبیر ستاد ملی جمعیت در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در رابطه با شغل منعطف، اظهار کرد: الگوی کاری که در جامعه ما برای بانوان تعریف شده است کاملا مشابه الگوی کاری مردانه بوده و مادران باید در ساعات مشخصی از صبح تا بعد از ظهر و حتی شب در محل کار حضور داشته باشند و این کار تداخل بسیار جدی با ایفای نقش همسری و مادری زنان کشورمان دارد.
وی ادامه داد: مطالعاتی که درهمین خصوص در سراسر دنیا صورت گرفته است بنابراین مادران در این الگوهای منعطف ساعات حضورشان منعطف، شناور و متفاوت است. در دوران شیوع کرونا در کشورمان دورکاریهایی تعریف شده بود که یکی از همین الگوی منعطف بود و نسبتا الگوی موفقی بود.
دبیرستاد ملی جمعیت افزود: شناور بودن ساعات حضور مادران یکی از طرحهای الگوی منعطف است. به عنوان مثال تغییر در ساعات حضور مادران در محل کار بود آنها میتوانستند صبحها با یک ساعت تاخیر درمحل کار حضور داشته باشند و از آن طرف بعد از ظهر کسری ساعت را جبران کنند که همه اینها نمونهای از الگوی منعطف کاری است.
تعریف بازه سنی مختلف برای اشتغال بانوان
محبی با اشاره به انواع و اقسام مختلف الگوها در سراسر دنیا بیان کرد: الگوهای مختلفی مطالعه شده و دربسیاری از کشورها نیز انجام و نتایج موفقی داشته است حتی در بعضی از کشورها برای اشتغال بانوان سنین مختلفی تعریف شده یعنی بانوان در دوره تجردشان ساعات بیشتری در محل کار حضور داشته و میتوانند بر اساس همان ساعات بیمه بیشتری هم رد کنند همچنین دربازه باروری که از سن ۲۵ تا ۳۵ سالگی است حضور بسیار کمرنگتری در محل کار دارند و تعداد روز کمتری را هم بیمه پرداخت میکنند؛ پس از چهل سالگی حضور پررنگ تری در محل کار دارند و بیمهشان را تکمیل و کامل پرداخت میکنند تا به مرحله بازنشستگی برسند.
وی به اجرایی نشدن این انعطاف در کشورمان اشاره کرد و گفت: علاوه بر این که این موضوع در کشور ما ایران اجرایی نشده، مصوبات آن هم به صورت قانونی تصویب هم نشده است. یکی از راههای کاهش شیب پیری جمعیت فراهم کردن زمینه فرزند آوری برای مادران شاغل بوده که با تثبیت و اجرای الگوهای منعطف کاری زمینه فرام میشود.
رابطه مستقیم الگوی منعطف بافرزندآوری و افزایش جمعیت
دبیرستاد ملی جمعیت دررابطه با لازمه اجرا شغل منعطف در کشورمان اینچنین گفت: در حال حاظر الگوی منعطف اجرا نشده است علاوه بر آن هیچ مصوبه و آیین نامهای هم در این زمینه وجود ندارد؛ اما برخی کارهای کارشناسی درحال انجام است به طور کلی لازمه اجرای این کار انجام کارهای کارشناسی در حوزه جامعه شناسی، بیمه در انواع شغلها است. باید تمام وجوه کاری بررسی و سپس در مراکز تصمیم گیری و تصمیم سازی حاکمتی مصوب و بعد اجرایی شود. این الگو جز الگوهایی است که رابطه مستقیمی با فرزند آوری بانوان و افزایش جمعیت دارد.