به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، نشست خبری کنگره شهید القدس با حضور محمد کاظم کاظمی دبیر علمی، حسین مؤدب دبیر اجرایی و محمد مهدی سیار، مرتضی امیری اسفندقه، علی محمد مؤدب زاده و علیرضا قزوه به عنوان اعضای هیأت داوران ظهر امروز دوشنبه 21 اسفندماه برگزار شد.
اجرای این برنامه را فاطمه افشاریان برعهده داشت و در ابتدای جلسه از رابطه عمیق و عاطفی شهید حاج قاسم سلیمانی با فرزندان شهدا گفت و از نامه ایشان به فاطمه سلیمانی فرزندشان به عنوان یک اثر ادبی یاد کرد که برداشتهای متفاوتی میتوان از آن داشت. وی با امید به اینکه این کنگره بتواند بخشی از این روابط عمیق را نشان دهد نشست خبری را آغاز کرد.
در ادامه این نشست محمد کاظم کاظمی دبیر علمی نخستین کنگره ملی شهید القدس با عنوان اینکه موضوع ادبیات پایداری و مقاومت در زبان فارسی به تازگی شکل گرفته افزود: باید این واقعیت را بپذیریم که ما هیچ گاه در تاریخ شعر فارسی و قبل از انقلاب اسلامی ادبیاتی به این شکل که در حوزه دفاع مقدس و بعد مقاومت است نداشتیم و اینکه اینگونه در همین شعر به دادخواهی و حق طلبی بپردازیم سابقه کمتری داشته است.
وی در مورد ارزش این کنگره و داوران حاضر در آن افزود: داوران حاضر در کنگره شهید القدس سهم بسزایی پرورش شعر و ادبیات پایداری داشتند که در برابر ناکارآمدیها قرار میگیرند و این حتی میتواند به خود ما هم نهیبی بزند.
کاظمی در ادامه گفت: این روزها و براثر جنایات اسرائیل علیه فلسطینیها و غزه دوباره این پرچم افراشته شده و ما شاعران وظیفه سنگینی در آن برعهده داریم.
وی با بیان اینکه موضوع مقاومت و پایداری در شعر فارسی پدیده تازهای است، تصریح کرد: تاملاتی در زمینه رویدادهای انقلاب اسلامی مثل دفاع مقدس و جبهه جهانی جهان اسلام اتفاق افتاد که در قلمرو ایران چنین اتفاقاتی را نداشتیم و اشعاری که پدید آمد هم کار نویی است که در پیشنه فارسی وجود نداشت. در ایران جنگی که عیاری از دادخواهی و اسلامیت در آن پررنگ باشد نداشتیم، جنگهای گذشته اکثرا کشورگشایی بوده که از رهگذر عدالت طلبی نبوده است. پایداریای که بعد از دفاع مقدس میتوانست خاموش شود، روشنتر شد و در شاخهای به شعرهای اعتراضی در برابر بی عدالتی و ناکارآمدی بروز پیدا کرد. از اول انقلاب جریان شعر ثابتی هم دیدهایم و آن جریان شعر فلسطین و حمایت از مقاومت فلسطین است که امروز در خصوص غزه آن را میبینیم.
دبیر علمی جشنواره گفت: ما مجموعه شعرهایی برای فلسطین داریم و امروز آنچه مواجه هستیم کیفیت بالای اشعار شعرای جوان در موضوع فلسطین است. همچنین محور دیگری از شعر با موضوع شهید سلیمانی را میبینیم که در جنگ با تکفیریها و وقایع سوریه و آنچه در فلسطین اتفاق افتاده است پیوند ایجاد میکند.
شعر نقطه آغاز کار برای فلسطین
محمدمهدی سیار دیگر عضو هیئت داوران این کنگره نیز بیان کرد: جریانی که شکل گرفته و باعث شده مردم معطوف به مسئله فلسطین شوند، شاعران را زبان تاریخ کرده است که هم ببینند و هم بگویند و اجازه تحریف تاریخ ندهند.
وی افزود: امروز با نوعی استیصال نیز رو به رو هستیم که نمیداند در ماجرای فلسطین چه کند. شعر نقطه آغاز بسیاری از کارهاست و اگر بتوانیم این ذهنیت را در جهان ایجاد کنیم که گزینهای جز مقاومت و از بین بردن این غده سرطانی نیست، کار بزرگی کرده. ایم. شاعران در این زمانه کار دشواری در پیش دارند چرا که حجم اتفاقات و رخدادها انقدر زیاد است که انسان لکنت زبان میگیرد. اگر از تلخ کامی بگوییم وجهه حماسی کمرنگ میشود اگر وجهه حماسی را پررنگ کنیم تلخیها کمتر دیده میشود.
عضو هیئت داوران تصریح کرد: با وجودی که سرودههای خوبی گفته شده، اما هنوز حق مطلب ادا نشده است که انهم به خاطر بهتی است که شاعران در مواجهه با فلسطین دارند. این کنگره فرصتی است برای اینکه بتوانیم اتفاقات فلسطین را بازنمایی کرده و نشان دهیم. امیدواریم در قالب کنگره به بخشهای دیگر شعر مثل سرود، نوحه، ترانه، تصنیف و کارهای هنری دیگری که زیربنای شعر دارند بپردازیم.
وی همچنین با اشاره به خاطراتی از تاثیر شعر در ایجاد شور حماسی رزمندگان مدافع حرم بیان کرد: شعر اگرچه از جنس دیگری است، اما عمل ساز و انگیزه بخش است و نباید آن را دست کم گرفت.
شاعران عاشقانه سرا نیز به فلسطین واکنش نشان دادهاند
امیری اسفندقه نیز در صحبتهایی گفت: همه آنهایی که طبع شعر داشتند در باب فلسطین واکنش نشان دادند. از هوشنگ ابتهاج که شاعر عاشقانه سرا بود، ولی در این باب کوتاهی نکرد تا شاعران غیر حوزه زبان فارسی و شعرای عربی که اصلا موضوع اشعارشان سیاست و جنگ نبوده. میدانیم در این کنگره بهترین شعرها خواهد رسید و مجموعهای ارزشمند برای قدس شکل میگیرد.
در پایان این برنامه نیز حسین مؤدب دبیر اجرایی کنگره شهید القدس نیز با بیان اینکه همه از نقش محوری حاج قاسم در موضوع فلسطین مطلع هستیم افزود: قرار است محفلی به عنوان شب شعر شهیدالقدس در هفته منتهی به روز قدس در مشهد و حرم امام رضا (ع) برگزار شود و در پایان نیز اختتامیه آن در تهران برگزار خواهد شد.
مهلت ارسال آثار نیز تا 20 فروردین ماه برای شرکت در این کنگره تمدید شد. مؤدب در پایان نیز گفت: تفاوت اساسی کنگره ملی شعر شهید القدس با سایر محافل شعر انقلابی بحث محوریت حاج قاسم و نقش بزرگ وی در زنده نگه داشتن قدس در سراسر جهان است.