به گزارش خبرنگار گروه استانها خبرگزاری دانشجو، به زعم بسیاری از کارشناسان مهمترین ثروت و دارایی استان گلستان طبیعت و محیط زیست آن است؛ اندوختهای که تهدیدات بسیاری آن را احاطه کرده است.
یکی از این چالشها زباله و پسماند تولیدی در هیرکان است؛ بر اساس آمارهای رسمی متوسط زباله در گلستان حدود ۷۰۰ گرم تخمین زده میشود که بالاتر از میانگین کشوری است.
گلستان ۳۴ شهر و ۱۰۰۰ روستا دارد که حجم زیادی از زبالههای تولیدی توسط دهیاریها و شهرداریها جمع آوری و به دو مرکز پردازش پسماند در شهرستان آزادشهر و آققلا منتقل میشوند.سازمان مدیریت پسماند استان گلستان در ازای دریافت حق الزحمه این زبالهها را پردازش و بخشی از آن را دفن و امحا میکند.
طبق آمارهای رسمی ۳۴ شهر و ۶۵۰ روستای استان گلستان روزانه حدود ۹۰۰ تن زباله روانه سایتهای پردازش میکنند.
با نگاه اجمالی به آمارهای چند سال اخیر به راحتی میتوان دریابیم که وزن زباله تولیدی در گلستان در حال افزایش است و این موضوع میتواند در آینده نزدیک به چالش بزرگ برای آینده استان سرسبز گلستان تبدیل شود.
فاصله بسیار مدیریتپسماندگلستان تا نقطه مطلوب
با وجود همه تلاشهای انجام شده به ویژه توسعه لجستیکی و البته ارتقای زیرساختهای مرتبط با مدیریت پسماند و زباله در گلستان، اما همچنان تا نقطه مطلوب فاصله بسیاری داریم.
مدیریت زباله در گلستان از دور افتادهترین روستاها تا گرگان (بزرگترین شهر استان گلستان) با چالشهای متعدد روبرو است.
مستهلک بودن باکسها و سطلهای زباله، فرسودگی خودروهای جمع آوری زباله درون شهری، وضعیت بغرنج سیم تریلرهای عامل جابجایی زبالههای بین شهری، شرایط نامناسب سایتهای موقت جمع آوری و دپوی زبالهها در شهرها به ویژه مناطق مناطق ساحلی، شکستهای متوالی در اجرای طرح تفکیک زباله در مرکز استان گلستان و وضعیت نامطلوب جمع آوری و پردازش زباله و پسماندهای پزشکی و بهداشتی از جمله موضوعاتی است که به دغدغه جدی دوستداران طبیعت و البته دلسوزان سلامت در استان گلستان تبدیل شده است.
زباله سهم گلستان از صنعت گردشگری مازندران!
مرتضی پهلوان از اهالی گرگان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: به عنوان یک شهروند دقیقاً نمیدانم که متولی موضوع زباله و پسماند کدام نهاد است؛ اما وضعیت فعلی مدیریت زباله و پسماند در استان گلستان و شهر گرگان نگران کننده است.
وی گفت: بر اساس آمارهای رسمی مسئولان، حداکثر یک چهارم مراکز پزشکی و درمانی گلستان، زباله و پسماند خود را به صورت اصولی امحا میکنند، اما سرانجام زبالههای سایر مراکز شفاف نیست.
پهلوان گفت: روزانه چند تریلی زباله از مازندران وارد گلستان میشود تا در اینجا دفن شود؛ هرچند خودشان اسم این کار را گذاشتهاند پردازش.
وی افزود: درست است که شرکتهای گلستانی پول پردازش زبالههای مازندران را میگیرند، اما این موضوع برای مردم آزاردهنده است؛ چرا باید زبالههای آسمان خراشها و مراکز گردشگری مازندران به شمال آققلا منتقل شود.
پهلوان ادامه داد: مگر خودمان نمیتوانیم گردشگر جذب کنیم و یا جاذبههای طبیعی و تفریحی در گلستان نداریم؛ بجای آنکه اعتبارات را خرید ادوات تفکیک زباله کنیم میتوانیم در حوزه زیباسازی و جذب گردشگر هزینه کنیم.
وی ادامه داد: اگر مازندران در مدیریت زباله مشکل دارد؛ باید ظرفیت ورودی گردشگران خود را مدیریت و یا کاهش دهد؛ نه اینکه بدون توجه به تبعات زیست محیطی فقط به فکر درآمدزایی باشد و زباله را به عنوان تحفه به گلستان بفرستد.
مازنیها برای زباله خود چاره اندیشی کنند
یحیی خدیور از کارشناسان محیط زیست هم در گفتگو با خبرنگار دانشجو گفت: پذیرش زباله مازندران و یا هر استان دیگری و پردازش آن در گلستان رویدادی معمول در صنعت پسماند تلقی میشود؛ اما با توجه به حساسیتهای خاص شمال گلستان این رویه باید بسیار محدود باشد.
وی گفت: اینکه مازندران در پردازش و مدیریت زباله مشکل دارد و گلستان باید یاریگر آن باشد قابل قبول است؛ اما مدیران مازندران باید برای این چالش خود سریعاً چارهاندیشی کنند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گلستان در گفتگو با خبرنگاران افزود: زیرساختهای لازم برای اجرای طرح تفکیک زباله باید با عزم جدی مسئولان مرتبط فراهم شود و این پروژه با قراردادهای یکساله و دوساله برای موفقیت پیمانکاران به سرانجام نخواهد رسید.
حسن ملک شاهکویی اظهار کرد: با پایان دوره شوراهای اسلامی به طور معمول در هر شهر شهرداران و پیمانکاران طرح تفکیک زباله هم تغییر پیدا میکنند و این وقفه در تغییر و تحولات مانع از موفق شدن این طرح شده چرا که باید آموزش و فرهنگسازی مستمر و بدون هیچ وقفهای انجام شود.
وی یکی دیگر از مشکلات تفکیک زباله از مبدا را حضور دوره گردان در شهرها دانست و گفت: این افراد به صورت غیربهداشتی به تفکیک زباله پرداخته و به راحتی نمیتوان آنان را توسط پیمانکاران ساماندهی کرد و این امر باعث ایجاد چالش در شهرها شده است.
وی خاطرنشان کرد: ترحم شهروندان به دوره گردان هم مشکل دیگری است که پسماندهای خشک خود را در اختیار آنان قرار داده و بدون اطلاع از این امر که فرایند بازیافت چگونه و توسط چه گروهی انجام خواهد شد.
علی محمد زنگانه استاندار گلستان هم گفت: روزانه ۶۰۰ تُن زباله از ۱۸ شهر و ۲۵۴ روستای غرب استان به کارخانه پسماند آققلا و همچنین روزانه در مجموع ۳۰۰ تُن زباله از ۱۴ شهر و ۳۸۵ روستای شرق استان به سایت مدیریت پسماند آزادشهر وارد میشود.
وی بیان کرد: علاوه بر این ۳۰۰ تُن زباله از مازندران برای تبدیل به کود آلی به این سایت منتقل میشود.
گفتنی است؛ در روزهای گذشته هزار و ۸۷۰ میلیارد ریال در حوزه مدیریت پسماند گلستان به بهره برداری و کلنگ زنی شد؛ اهالی گلستان امیدوارند تا با اتمام و تکمیل این پروسهها رویه مدیریت پسماند در گلستان بهبود یابد.