گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- زهرا قربانی رضوان؛ به مناسبت آغاز ایام عزاداری شهادت امام حسین (علیه السلام)، بسته مطالعاتی با محوریت کتابهای تازه منتشر شده از زندگی امام حسین (ع) و یاران ایشان معرفی میگردد.
غم نامه
«غم نامه»، مقتلی است که دارای ترجمهای روان است و با بهرهگیری از عناصر داستانی و شعری، آفرینش یافته است. در سه منزل، با همراهی ابن نمای حلی، واقعه عاشورا مرور میشود و همراه با آن، دلهایی را به غصه و درد فرو میبرد. کتاب «غمنامه» به قلم جعفر بن محمد بن نما حلی نوشته شده است و با ترجمه روان محمدرضا هوری، توسط انتشارات کتابستان معرفت منتشر شده است. این مقتل به گونهای مهم و حیاتی است که پس از گذشت چندین قرن، علمایی همچون علامه مجلسی، از آن بهره بردند. آنچه که این مقتل را به گونهای استثنایی میسازد، علاوه بر محتوای شگفتانگیزش، شعریات و نثریات زیبایی است که در آن به کار رفتهاند.
از ظهر عاشورا تا شام بغداد
«از ظهر عاشورا تا شام بغداد» به بررسی مؤلّفههای عاشورایی در مکتب سلیمانی میپردازد و ویژگیهای بارز عاشوراییان و یاران حقیقی أباعبدالله علیهالسّلام در ارتباط با شهید قاسم سلیمانی را تشریح کرده است؛ پرسش اصلی کتاب حاضر، این است که سردار سلیمانی چگونه توانست پس از ۱۴۰۰ سال که از واقعهی کربلا میگذرد، در قامت هفتادوسوّمین یار حسین علیهالسّلام جلوه کند و به عبارت دقیقتر، او چه ویژگیهایی از صفات عاشوراییان را برای خود برگزید که توانست «مکتبساز» باشد؟
در کتاب از ظهر عاشورا تا شام بغداد، سعی شده است تا در راستای جهاد تبیین و به محوریّت شخصیّت آن شهید عزیز -که قلوب ملّت بزرگ ایران اسلامی و مستضعفین جهان را، محکم و با ایمان، به یکدیگر پیوند زده است مباحث بصیرتی جهت افشای چهرهی حقیقی غرب، شناساندن واقعیّات کشورهای دنیا، مقابله با بزک حکومت پهلوی، اشاره به نقشهی استعماری غرب علیه زنان و …، به صورت داستانهای کوتاه و پرجاذبه مطرح گردد.
اولین گفتنیهای عاشورا برای من
کتاب «اولین گفتنیهای عاشورا برای من» نوشته غلامرضا حیدری ابهری توسط انتشارات جمال منتشر شده است. این کتاب به عنوان یک منبع مفید و آموزشی برای کودکان و نوجوانان طراحی شده است و به پاسخ به چهل پرسش مختلفی که در مورد واقعه عاشورا و شهادت امام حسین علیه السلام و یارانش ممکن است پیش بیاید، میپردازد. کتاب «اولین گفتنیهای عاشورا برای من» با ارائه پاسخهای ساده و قابل درک به سوالات کودکان و نوجوانان، به آنها کمک میکند تا با مفاهیم پیچیدهتر و معانی عمیقتر واقعه عاشورا آشنا شوند. این کتاب با ترسیم تصاویر و استفاده از زبان ساده و دلنشین، یک ابزار آموزشی موثر برای کودکان و نوجوانان در خصوص مفهوم مقدس عاشورا و معانی آن ارائه میدهد.
خیمه ماهتابی
کتاب «خیمه ماهتابی» دو خط داستانی همزمان دارد، یک خط فانتزی و یک خط تاریخی. در خط فانتزی قهرمان داستان که خیمهای با تواناییهای خاص و شگفتانگیز است، معرفی میشود. خیمه صداهای روی زمین و زیر زمین را میشنود، اتفاقات اطرافش را میبیند و بسیار کنجکاو و حواسجمع است. همین ویژگیهای قهرمان باعث میشود خیمه این قابلیت را داشته باشد که مخاطب را به سفر تاریخی و پرماجرایی ببرد که به سرزمین کربلا ختم میشود.
کتاب خیمه ماهتابی روایتی داستانی از کاروان امام حسین (ع) برای نوجوانان است. خیمه ماهتابی، ده فصل دارد و در ده روز اول محرم احوالات کاروان امام حسین (ع) را برای نوجوانان روایت میکند. داستان از سرپیجی اسب امام حسین (ع) شروع و به مجالس روضه امروزی ختم میشود. کتاب علاوه بر اینکه رسالت روایتگری دارد؛ اما قرار نیست در تاریخ متوقف شود. تحول خیمه و قدرتهایش باعث اتفاقاتی میشود که کودکان نسلهای بعدتر هم امکان همذاتپنداری با قهرمان را دارند. پایانبندی کتاب در غمانگیزترین روز جهان و در مصیب سهمگین کربوبلا به پایان میرسد. کتاب خیمه ماهتابی به قلم فاطمه سادات موسوی و با تصویرگری لیلا تیموری نژاد در انتشارات شهید کاظمی منتشر شده است.
خون آورد
کتاب «خون آورد» گزارش محرمانه ساواک از یک محفل نیمه خصوصی است. این محفل در منزل آقای تحریریان در ۲۰ دی سال ۱۳۵۵ مصادف با تاسوعای حسینی برقرار شده است و شرکت کنندگان این جلسه برخی از بازرگانان متدین و چند فرد صاحب نام انقلابی همچون استاد مرتضی مطهری، استاد مفتح، استاد علی شریعتی و آیت الله خامنهای هستند. ساواک به شکل جدی این جلسه را تحت نظر داشته و با توجه به مباحث مطرح شده در این محفل توصیه نموده محدودیت و نظارت بیشتری بر روی این محافل اعمال گردد چرا که باعث آگاهی نسل جدید و گرایش آنان به اندیشههای انقلابی میشود. در این جلسه ابتدا آیت الله خامنهای تفسیر و تحلیل خود از حرکت انقلابی امام حسین (علیه السلام) را به شکل مبسوط توضیح میدهند، سپس استاد مطهری در سخنی مجمل پیرامون مفهوم قیام ایراد سخن میکنند و در انتها نیز دکتر شریعتی با بیان جذاب و ادیبانه خود از منظری تازه به کلمه ثوره (انقلاب) نظر داشته و تحلیل خود را بیان مینمایند.
رستاخیز حسین (ع)
در کتاب «رستاخیز حسین علیه السلام»، برای اولینبار «دستورالعمل عرفانی» امام صادق علیه السلام در روز عاشورا با چینش جدید، مطرح و به مخاطبین، ارائه میشود. شما در دوازده منزل، «امام حسین» را از کربلا تا شام و از شام تا اربعین و از اربعین تا ظهور، همراهی خواهید نمود: «رستاخیز کائنات»، «ذبیح عشق»، «ستاره خضراء»، «بوسه سرخ»، «مومن بنىامیّه»، «نگین دمشق»، «جاذبه حسینی»، «ادب حضور»، «ادب عاشقی»، «بیمه عمر»، «بدعت سنتنما»، «ظهور امتداد کربلا»؛ و در پایان «هدیه امام حسین» را نیز دریافت خواهید کرد.
اهالی تپه ندبه
«اهالی تپه ندبه»، کتابی پیرامون ویژگیهای نهضت اباعبدالله علیهالسلام و ویژگیهای مردم کوفه و روانشناسی سیاسی این جریان است. «اهالی تپۀ ندبه» نیز در کربلا حضور داشتند. این مثل بزرگی است، اما چرا این تکه از تاریخ سانسور شدهاست؟ هرقدر لشکر عمر سعد زیاد بوده است، سه چهار برابر آن بر سر تلّ بودهاند که برای حسین (ع) گریه میکردند! برای امام حسین (ع) گریه و زاری میکنند، اما وقتی میبینند حضرتْ علیاصغر را روی دست گرفته است، «اللّهاکبر» نگفتند و به حضرت ملحق نشدند!
در این کتاب با واژگان «نهضت»، «نظام» و «تابآوری» آشنا میشویم. واقعۀ کربلا ابعاد گوناگونی دارد، اما تمرکز ما بر ماجراهایی است که در کوفه رخ دادند و واقعۀ عاشورا را رقم زدند «نهضت» مرحلۀ بهپا خواستن مردم یا گروهی از آنهاست که به قیام و شورش علیه وضع موجود و ساختارهای مستقر میانجامد، تا زمانی که به انقلاب برسد و دگرگونی صورت بگیرد.
نهضت مقدس
«نهضت مقدس»، مجموعهای پیرامون ویژگیهای نهضت اباعبدالله (ع) و ویژگیهای نهضتهای قاتل امام است. مباحث این کتاب در بخش اول پیرامون ریشههای شکل گیری اسلام طاغوتی، اسلام ضد عدالت، اسلام ذبح کنندۀ آرمان ها، اسلام محافظه کار، اسلام منفعل و یکجانشین، اسلام بی توجه به مستضعفین، اسلام باندباز و حزب باز، اسلام سرمایه دار و در یک کلام اسلام آمریکایی در عاشورا است. در بخش دوم، ویژگی ها، ارکان و ابعاد نهضت اباعبدالله الحسین (ع) به مثابه یک نهضت معیار، شاخص و «مقدس» بررسی میشود تا هر نهضتی که خود را پیرو آن میداند، روش مبارزه، اصول حکمرانی، شیوههای دردمندی، رفتارهای سیاسی و مدلهای مطالبه گری خود را بشناسد. در بخش سوم، ریشههای اقتصادی شکل گیری عاشورا تحلیل و بررسی میشود تا مخاطب با شناسایی مختصات «طاغوت اقتصادی» از تکرار آن ویژگیها در زمانۀ خویش، به خصوص در انقلاب اسلامی ایران که یگانه پرچمدار پیروی از نهضت اباعبدالله در جهان است، پیشگیری کند.
من اهل بیت (ع) را دوست دارم
مجموعهی چهارده جلدی «من اهل بیت (ع) را دوست دارم» اثری از حجت الاسلام غلامرضا حیدری ابهری است که با شیوهای ویژه برای کودکان نگاشته شدهاست و در آن، علاوه بر بیان سبک زندگی اهلبیت در بستری تاریخی به سراغ افکار و اندیشههای ایشان نیز رفته است. مجموعه چهارده جلدی (من اهل بیت را دوست دارم) براساس یکی از بهترین روشها برای معرفی شخصیتهای مذهبی نوشته شده است. در این روش، تنها به جنبههای تاریخی زندگی این شخصیتها بسنده نمیشود؛ بلکه در کنار توجه به جنبههای تاریخی، مقام معنوی، سبک زندگی، افکار و اندیشهها و سخنان آنان نیز متناسب با مخاطب کودک ونوجوان مورد توجه قرار میگیرد. قرآن کریم نیز همین روش را برای معرفی انبیا و اولیا به کار میبرد.
بچههای عاشورا
«بچههای عاشورا» مجموعه داستانهای کوتاهی است که طی آن سرگذشت کودکان و نوجوانان کاروان امام حسین (ع) در کربلا بازگو میشود. این کتاب شامل هفت داستان است که روایتگر حماسه هفت کودک و نوجوانی است که در آن روز در صحنه نبرد حاضر بودند. این اثر برگزیده کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نیز برنده جشنواره قصههای قرآنی نیز شده است.