به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، کار دانشجویی به نوعی از فعالیت شغلی گفته میشود که معمولاً به صورت پاره وقت یا فصلی به دانشجویان ارائه میشود تا به آنها کمک کند هزینههای زندگی و تحصیل خود را تامین کنند. این نوع کارها میتوانند در محیط دانشگاه، مانند کتابخانه یا آزمایشگاه باشند. کار دانشجویی میتواند در زمینههای مختلفی باشد و تجربههای متنوعی برای دانشجویان فراهم کند، مانند ارتقاء مهارتهای اجتماعی، بهبود مدیریت زمان، و ایجاد یک رزومه قوی در دانشگاه است.
بسیاری از دانشجویان علاقمند هستند که رزومه قوی در دانشگاه ایجاد کنند؛ کار دانشجویی نیز میتواند یک راه حل خوبی برای رزومه سازی باشد که دانشجویان باید به آن توجه کنند.
حقالزحمه دانشجویی در دانشگاهها و مؤسسات آموزشی ممکن است بسته به نوع دانشگاه (دولتی یا خصوصی)، و سطح تحصیلات (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری) متفاوت باشد.حقوق یا دستمزد کار دانشجویی در دانشگاههای دولتی همچون بسیاری از دانشگاههای دیگر، معمولاً بر اساس نوع کار و میزان ساعت کاری تعیین میشود. کارهای دانشجویی میتواند شامل فعالیتهای مختلفی مثل کمک به اساتید در تدریس و پژوهش، کمک در کتابخانهها، فعالیتهای اداری و یا فنی باشد.
به طور کلی، نرخ دستمزد کار دانشجویی در دانشگاههای ایران معمولاً بر پایه ساعتی محاسبه میشود و میتواند تحت تأثیر عوامل زیر باشد:
نوع کار: برخی از کارها به دلیل پیچیدگی یا نیاز به مهارتهای خاص ممکن است دستمزد بالاتری داشته باشند.
سطح تحصیلات و تجربه: دانشجویان تحصیلات تکمیلی ممکن است به دلیل تخصص بیشتر دستمزد بالاتری دریافت کنند.
بودجه دانشگاه: ظرفیت پرداخت دانشگاه نیز میتواند بر میزان دستمزد تأثیر بگذارد.
یکی از مواردی که برخی از دانشجویان نسبت به آن شکایت میکنند مسئله حقوق دانشجویی است؛ از این رو در ادامه این گزارش به مقایسه حقوق دانشجویان در دانشگاههای سراسر کشور میپردازیم.
میزان حق الزحمه در دانشگاه علامه طباطبائی: معاونت دانشجویی دانشگاه علامهطباطبائی اعلام کرد؛ به منظور ترویج فرهنگ همیاری، بهرهگیری از توانمندیهای دانشجویان در پیشبرد امور آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، رفاهی و ایجاد زمینههای کسب تجربه برای دانشجویان، بر اساس ضوابط و شرایط شیوهنامه سازمان امور دانشجویان، اقدام به جذب همیار دانشجو میکند.
میزان حق الزحمه دانشجویان دورههای کارشناسی، کارشنشاسی ارشد و دکتری به صورت سالیانه به میزان ۲۰ درصد افزایش داشته است و این میزان افزایش برای دانشجویان ممتاز با معدل بالای ۱۷ بیشتر است؛ بنابراین دانشجویان مجرد دوره کارشناسی برای هر ساعت کار مبلغ ۲۲ هزار تومان و این مبلغ برای دانشجویان ممتاز ۲۶ هزار تومان میباشد. همچنین دانشجویان متاهل دوره کارشناسی نیز برای هر ساعت کار ۳۲ هزا ۵۰۰ و دانشجویان متاهل ممتاز نیز ۳۹ هزار تومان دریافت میکنند.
دانشجویان مجرد دوره کارشناسی ارشد نیز ۲۴ و متاهل هم ۳۶ هزار تومان حق الزحمه دریافت میکنند و این میزان برای دانشجویان ممتاز نیز به ترتیب ۲۹ و ۴۳ هزار تومان تعیین شده است.
دانشجویان مجرد دکتری نیز به ترتیب ۳۰ و متاهل ۴۵ هزار تومان برای کار دانشجویی دریافت میکنند و این مبلغ برای دانشجویان ممتازه ۳۶ و ۵۴ هزار تومان است.
با توجه به ساعتی بودن کار دانشجویی، نرخ حق الزحمه کار در دانشگاه علم و صنعت به شرح ذیل است:
برای دانشجویانی که کارشناسی تا زیر ۷۰ واحد دارند مبلغ ۱۵.۰۰۰هزار ریال تا سقف ماهیانه ۸۰ ساعت دریافت میکنند. همچنین؛ دانشجوی کارشناسی بالای ۷۰ واحد مبلغ ۲۰.۰۰۰۰ هزار ریال تا سقف ماهیانه ۸۰ ساعت دریافت میکنند.
از طرفی؛ دانشجوی کارشناسی ارشد مبلغ ۲۸.۰۰۰هزار ریال تا سقف ماهیانه ۷۰ ساعت دریافت میکنند.
همچنین؛ دانشجوی دکتری۴۰.۰۰۰هزار ریال تا سقف ماهیانه ۱۰۰ساعت میتوانند دریافت کنند.
معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی از افزایش حقوق کار دانشجویی در این دانشگاه خبر داد و افزود: مبلغی که به دانشجویان مقاطع کاردانی و کارشناسی پرداخت میشود در آییننامه جدید کار دانشجویی از ۸۰۰ تومان به یکهزار تومان افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه آیین نامه کار دانشجویی در دانشگاه آزاد اسلامی از سال ۸۸ تا کنون مورد بازنگری قرار نگرفته بود افزود: این آیین نامه با توجه به شرایط تورمی کشور باید مورد بازنگری قرار میگرفت و ابعاد مختلف آن بررسی میشد که این کار صورت گرفت و آیین نامه جدید به واحدها ابلاغ شد.
معاون دانشجویی دانشگاه آزاد گفت: در این آیین نامه چند نکته مهم مورد تاکید قرار دارد. برای مثال دانشجویانی که متقاضی کار دانشجویی میشوند به نوعی برای ارتباط با فعالیتهای اجتماعی آماده خواهند شد، از طرف دیگر از شهریه دانشجویانی که مشغول کار دانشجویی هستند در قبال کاری که انجام میدهند کسر میشود در واقع به این دانشجویان حقوقی داده نمیشود بلکه به میزانی که کار انجام دادند از شهریه آنها کسر میشود. چناچه دانشجویی شهریه خود را تسویه کرده باشد، مبلغ مورد نظر به حساب آنها برگردانده میشود.
معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر اینکه کار دانشجویی دارای یک سقف مشخصی است توضیح داد: در واحدهای جامع تا یک درصد دانشجویان و حداکثر تا ۱۵۰ دانشجو و در واحدهای کوچک یک درصد دانشجویان و حداکثر تا ۲۰ دانشجو میتوانند براساس آییننامه کار دانشجویی متقاضی شده و مشغول به کار شوند، البته دانشجویان در همه امور از قبیل امور فارغ التحصیلان، مشاوره نمیتوانند به عنوان کار دانشجویی مشغول فعالیت شوند و حوزه فعالیت آنها امور فرهنگی، دانشجویی، پژوهشی، آموزشی است.
هاشمی با بیان اینکه یکی از بازنگریهای صورت گرفته در آیین نامه کار دانشجویی مبلغی است که به دانشجویان پرداخت میشود، گفت: مبلغی که به دانشجویان مقاطع کاردانی و کارشناسی پرداخت میشود در آییننامه جدید از ۸۰۰ به ۱۰۰۰ تومان افزایش یافته است و به دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای حرفهای ساعتی ۵۰۰۰ تومان و دکترای تخصصی ۶۰۰۰ تومان پرداخت میشود.
کم بودن میزان حق الزحمه یکی از مواردی است که دانشجویان نسبت به آن شکایت میکنند، چه بسا این مسئله باعث کم شدن انگیزه دانشجویان نیزمی شود. یکی از دغدغههای دانشجویان در ثبت همیار دانشجو، مسئله حق الزحمه است که باید این مسئله بازبینی شود و امیدواریم مسئولان تدابیر ویژهای نسبت به این مسئله داشته باشند.
به تعبیر خود دانشجویان گرچه کار دانشجویی همچون کارهای اداری نیست، اما بسیار وقت گیر و پرزحمت است؛ مسئله حق الزحمه یکی از موارد مهمی است که دانشجویان خواستار پیگیری افزایش این مبلغ هستند.
با توجه به افزایش این مبالغ، اما دانشجویان انتظار دارند که مبالغ دانشجویی افزایش یافته تا دانشجویان بتوانند در کنار ساخت یک رزومه قوی در دانشگاه خود بتوانند بخشی از شهریه خود رانیز پرداخت کنند.
کارهای دانشجویی باید به گونهای باشد که دانشجویان رغبت انجام دادن آن را داشته باشند همچنین افزایش مبالغ کارهای دانشجویی درهر مقطع و دانشگاهی میتواند موثر باشد.