به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، زهرا مهدی، در نخستین ساعات بامداد سهشنبه ۱۵ آبان، ماهواره سنجشی «کوثر» و «هدهد» که توسط بخش خصوصی دانشبنیان ساخته شده، با ماهواره بر سایوز روسی، به فضا پرتاب شدند.
همزمان با این پرتاب رئیس سازمان فضایی ایران، تعدادی از اعضای تیم سازنده ماهوارهها و خبرنگاران رسانهها در پژوهشگاه فضایی ایران، به تماشای پخش زنده این پرتاب به نقطهمداری مورد نظر نشستند.
پرتاب این دو ماهواره، گام نخست در شکلگیری منظومه ماهوارهای «دو نما» خواهد بود؛ این منظومه شامل ۲۰۰ ماهواره از نوع هدهد و کوثر خواهد بود و به کشور عزیزمان این امکان را میدهد تا نظارت و ارتباطات کامل فضایی را برقرار کند.
ماهوارههای هدهد و کوثر، به تنهایی و به صورت مستقل کارایی محدودی دارند. این ماهوارهها برای دستیابی به بالاترین سطح عملکرد نیازمند تشکیل یک منظومه از ماهوارههای مشابه هستند تا با همرسانی یکدیگر،ارتباط دائمی و لحظهای برقرار کنند و از این طریق کاربردهای خود را گسترش دهند.
به همین منظور، مهندسان قصد تشکیل منظومهای از ماهوارهها را دارد که از ترکیب فناوریهای اینترنت اشیا IOT و سنجش از دور بهره میبرد.
این منظومه، دونما نام دارد و ترکیبی از ماهوارههای کوثر و هدهد است. منظومه دونما به گونهای طراحی شده که میتواند در حوزههای مختلفی کاربرد داشته باشد. برخی از این کاربردها شامل مدیریت بحران، مدیریت ناوگان، کشاورزی دقیق و معادن است.
ماهواره «کوثر» که ۳۰ کیلوگرم وزن دارد و عمر مداری آن بیش از ۳ سال تخمین زده شده، مجهز به دوربینهایی در طیف NIR و RGB و نخستین ماهواره ایرانی با وضوح متوسط ۳.۴۵ متر GSD (فاصله نمونهبرداری از زمین) است که به معنای پیشرفتهترین ماهواره تا سال ۱۴۰۰ در ایران است.
ماهواره کوثر برای کاربردهای کشاورزی، نقشه برداری و حدنگاری مناسب است و محدوده تصویر رنگی آن ۱۵ کیلومتر و نرخ تصویربرداری ۶ فریم بر ثانیه دارد و میانگین سن تیم سازنده این ماهواره ۲۶ سال اعلام شده است.
«هدهد» یک ماهواره با استاندارد ماهوارههای مکعبی است و مأموریت آن ایجاد بستر اختصاصی ارائه خدمات اینترنت اشیا بینالمللی باند باریک است. بیشترین کاربرد خدمات ماهواره هدهد در بخشهای کشاورزی، حملونقل و تدارکات و محیط زیست است.
وزن این ماهواره چهار کیلوگرم و ارتفاع مداری آن ۵۰۰ کیلومتر است و عمر مداری چهار سال دارد و برای مقاصد کشاورزی و نقشهبرداری مورد استفاده قرار میگیرد.
ماهواره کوثر که ساخت آن با عنایت کوثر عالمین (سلام الله علیها) از سال ۱۳۹۸ آغاز شده، با کاربرد سنجش از دور، همچنین ماهواره هدهد که از سرریز فناوری کوثر از سال ۱۴۰۱ آغاز شده است، به فضا پرتاب خواهد شد تا در راستای فراهم کردن اینترنت اشیاء، خدمت کند.