به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، این پروژه شامل تونلهای شناوری است که به کف اقیانوس لنگرانداختهاند و میتواند سفر و تجارت بینقارهای را متحول کند و زمان سفر و ارتباطات لجستیک بین قارهها را به میزان قابلتوجهی تحت تأثیر قرار دهد.
پروژه کنکورد که قرار بود با پروازهای مافوق صوت پاریس و نیویورک را در عرض سه ساعت و نیم به هم متصل کند، در سال ۲۰۰۳ بازنشسته شد. اما رویای ارتباطات سریعتر، همینطور تکامل پیدا کرد و اکنون تونل ترانس آتلانتیک قرار است این رویا را به واقعیت نزدیک کند.
از قرن بیستم پروژههایی برای کمتر کردن فاصله حدود ۵۵۰۰ کیلومتری میان بریتانیا و آمریکا ارائهشده است. اما چگونه میتوان ساختاری را طراحی کرد که بتواند چنین اقیانوس وسیعی را بپوشاند و درعینحال چالشهای فنی عظیمی را که در آن وجود دارد برطرف کند؟
این پروژه که تونل ترانس آتلانتیک نام دارد، هزینه تخمینی ۲۰ هزار میلیارد یورو را به همراه دارد که هزینهای معادل مجموع تولید ناخالص داخلی چین، ژاپن و آلمان است. درحالیکه این پروژه ممکن است همچنان یک رویا باقی بماند، بسیاری از مفاهیم مهندسی را تحت تاثیر قرار داده است که در پی آن تا کنون چندین طرح پیشنهاد شده است، ازجمله:
یک تونل کاملاً غوطهور که در کف اقیانوس قرار دارد
یک لوله شناور که درست در زیر سطح معلق است و به بستر دریا متصل میشود
یک طراحی ترکیبی از بخشهایی که شناور است و بخشهایی که در سطح دریا است
این تونل سفر قطارهای پرسرعت بینقارهای را تسهیل میکند، فشار بیسار زیاد اعماق اقیانوس را کمتر میکند و درعینحال خطوط کشتیرانی و شرایط آب و هوایی سخت سطح را دور میزند. این سیستم میتواند زمان حملونقل را که در حال حاضر بسته به محموله و مسیر بین ۲۰ تا ۴۵ روز متغیر است را، بهشدت کاهش دهد.
این ایده برگرفته از تونل مانش است که انگلستان و فرانسه را به هم متصل میکند. تونل مانش با طول ۳۷.۹ کیلومتر تقریباً ۶.۴ میلیارد یورو هزینه داشت و تقریباً شش سال طول کشید و از سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۴ تکمیل شد. تونل فرا آتلانتیک این طرح را در مقیاسی عظیمتر پیادهسازی میکند و ۱۴۴ برابر طول تونل مانش امتداد دارد.
اگرچه تونل ترانس آتلانتیک برنامهای برای آینده دور است، اما تأثیرات به سزایی خواهد داشت. با کاهش زمان سفر، تنها در مدتزمان ۵۴ دقیقه، میتواند تجارت جهانی را بازتعریف کند و نحوه اتصال قارهها را متحول کند. در حال حاضر، اینیک رو یا بلندپروازانه باقیمانده است؛ اما با پیشرفت در فناوری و مهندسی، شکاف بین تخیل و واقعیت ممکن است کمتر شود.
تینا مزدکی