به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشکدههای ارتباطات، مدیریت و حسابداری، مناظره «بازهم برجام: شاهکار یا کابوس» با حضور استادان فواد ایزدی و حسن بهشتیپور برگزار کرد. این مناظره با هدف نقد و بررسی متن برجام و پیامدهای آن برگزار شد و دانشجویان مشتاقانه به آن پیوستند تا بحثی جامع و تحلیلمحور درباره توافق هستهای ایران داشته باشند.
فواد ایزدی در این مناظره اظهار داشت که وضعیت کشور پس از انعقاد برجام بدتر شده است.
او گفت: هرچند گشایشهای کوچکی صورت گرفت، اما آمریکاییها چیزهای کوچکی که در متن برجام بود را میدادند و از آن قسمتهایی که سود میبردند صرف نظر میکردند. حتی در عمل همان چیزهای کم را هم نمیدادند.
ایزدی افزود: بعد از خروج ترامپ از برجام، امید بود که با آمدن برجام گشایشهایی حاصل شود، اما آمریکا به اهداف خود رسیده و نیازی به بازگشت ندارد. من نظر آقای دکتر بهشتیپور که برجام دستاوردی دارد را قبول ندارم. برجام دستاوردی امنیتی ندارد و اگر داشته باشد، اقتصادی است، زیرا ریشهی همهی تحریمها مشکلات اقتصادی است.
حسن بهشتیپور در پاسخ به ایزدی گفت: رفع تحریمهایی که در برجام مطرح شد مربوط به تحریمهای هستهای بود، اما برخی برجام را به گونهای القا میکردند که انگار قرار است همهی تحریمها را رفع کند. از سال ۱۳۸۱ پروندهسازی علیه برنامهی هستهای ایران شده بود و کشوری که زیر نظر آژانس هستهای کار میکند، میتواند به راحتی اورانیوم استخراج کند.
بهشتیپور افزود: مهمترین دستاورد برجام، لغو ۶ قطعنامه قطعی فصل ۷ سازمان ملل علیه ایران است که به کلی لغو شد و حتی یک ساعت هم اجرا نشد. لغو این قطعنامهها یعنی لغو قرار گرفتن ایران در لیست کشورهای ناقض صلح و عامل جنگ و لغو تحریم و اقدام نظامی علیه ایران بود.
در ادامه مناظره، یکی از حضار گفت: "اینها با همین وعدهها رای میگیرند. " بهشتیپور پاسخ داد: "شما در مورد متن برجام حرف بزنید. اشتباه ما این است که متن برجام را با اجرای آن اشتباه میگیریم.
مجری برنامه از بهشتیپور پرسید: "برجام چه دستاوردهایی داشته است؟ " بهشتیپور پاسخ داد: رفع تحریمهایی که در برجام مطرح شد مربوط به تحریمهای هستهای بود، اما برخی برجام را به گونهای القا میکردند که انگار قرار است همهی تحریمها را رفع کند. از سال ۱۳۸۱ پروندهسازی علیه برنامهی هستهای ایران شده بود و کشوری که زیر نظر آژانس هستهای کار میکند، میتواند به راحتی اورانیوم استخراج کند.
بهشتیپور در توضیحات بیشتری گفت: لغو ۶ قطعنامه قطعی فصل ۷ سازمان ملل به معنای خروج ایران از لیست کشورهایی بود که ناقض صلح و امنیت بینالمللی شناخته میشدند. این اقدام نه تنها ایران را از لیست کشورهای تهدیدآمیز خارج کرد، بلکه از احتمال حملات نظامی علیه کشور نیز جلوگیری کرد.
در پایان مناظره، فواد ایزدی اظهار داشت: رئیسجمهور قبلی در سالهای ۹۱، ۹۵ و ۹۹ با وعدهی چرخیدن چرخ اقتصاد و چرخ سانتریفیوژ رای گرفتند. ایران بعد از خروج آمریکا هم به تعهدات خود پایبند بوده و اروپا هم که بدون آمریکا همکاری نمیکند.
بهشتیپور در پاسخ گفت: ایران کجا به تعهدات خود پایبند بوده است؟ ایران غنیسازی خود را به ۶۶ درصد رسانده است.
این مناظره نشان داد که همچنان نظرات متفاوتی درباره برجام و دستاوردهای آن وجود دارد. از یک سو، برخی معتقدند که برجام به کشور آسیب رسانده و از سوی دیگر، برخی از دستاوردهای مهمی که از طریق آن حاصل شده، دفاع میکنند. این تضارب آراء نشاندهنده پیچیدگی و اهمیت مسئله برجام در سیاست و اقتصاد کشور است.
در نهایت، مهم است که به بررسی دقیق و علمی مسائل پرداخته شود و تصمیمگیریهای آتی براساس اطلاعات کامل و تجارب گذشته انجام گیرد تا منافع ملی و استقلال کشور حفظ شود.