به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ شادی محمد الویسی (متولد ۱۹۸۵)، یکی از شخصیتهای جنجالی و بحثبرانگیز در صحنه سیاسی و قضایی سوریه است که به دلیل همکاری با گروههای تروریستی و اجرای احکام خشونتآمیز شهرت منفی یافته است. او بهعنوان وزیر دادگستری در دولت نجات سوریه و سپس در دولت انتقالی سوریه منصوب شد. این انتصابات باعث واکنشهای گسترده داخلی و بینالمللی شده است، چرا که سوابق او بهویژه در ارتباط با گروههای تروریستی و فعالیتهای سرکوبگرانهاش غیرقابل چشمپوشی است.
الویسی دارای مدرک شریعت اسلامی و گواهی شایستگی تحصیلی است و در حال حاضر بر روی پایاننامه کارشناسی ارشد خود در حوزه معارف اسلامی و قضایی کار میکند. پیش از ورود به عرصه سیاست و قضا، بهعنوان معلم معارف اسلامی فعالیت داشت و به مدت هفت سال در شهر حلب به امامت و وعظ پرداخت.
در طول جنگ داخلی سوریه، الویسی بهجای تلاش برای کمک به روند صلح و عدالت، نقش فعالی در ایجاد نهادهای قضایی تحت کنترل گروههای شبهنظامی ایفا کرد. او ابتدا مرجع شرعیه را در منطقه ظهرت عواد تأسیس کرد و سپس به جمع بنیانگذاران مرجع چهارجانبه شریعت در حلب پیوست. در این دوره، او در مناصب کلیدی نظیر قاضی جنایت نظامی و دادستان عمومی فعالیت کرد و با صدور احکام سختگیرانه و خشونتآمیز، بسیاری از مردم غیرنظامی را هدف قرار داد.
یکی از سیاهترین بخشهای کارنامه الویسی، دورهای است که وی بهعنوان قاضی در گروه تروریستی جبهة النصره فعالیت میکرد. گزارشها نشان میدهد که او در سال ۲۰۱۵ مسئول اجرای چندین حکم اعدام در خیابانهای معرة مصرین بوده و احکام علیه زنان سوری را با خشونت تمام به اجرا درآورده است. این اقدامات او را به لقب «جلاد زنان شام» مشهور کرد و موجی از خشم و اعتراض را برانگیخت.
شادی الویسی با حکم محمد البشیر، نخستوزیر دولت انتقالی سوریه، بهعنوان وزیر دادگستری منصوب شد. این انتصاب با اعتراض گستردهای همراه بود، زیرا بسیاری او را به دلیل سوابق تاریکش شایسته این موقعیت نمیدانستند. همچنین، همکاری او با رهبر گروه تروریستی تحریر الشام (جبهة النصره سابق) و احکام سرکوبگرانهاش، نگرانی های زیادی را برانگیخته است.
منتقدان داخلی و بینالمللی معتقدند که حضور افرادی مانند الویسی در ساختار قدرت، چشمانداز صلح و عدالت در سوریه را تضعیف میکند. اقدامات او، بهویژه در همکاری با گروههای مسلح و اجرای احکام ضدانسانی، بارها از سوی سازمانهای حقوق بشری محکوم شده است. به عقیده تحلیلگران، چنین انتصابهایی تنها باعث تداوم بیثباتی در سوریه خواهد شد.
شادی محمد الویسی با سوابقی که شامل همکاری با گروههای تروریستی، اجرای احکام اعدام و ایجاد نهادهای قضایی تحت کنترل مخالفان مسلح است، نماد بحران عمیق حقوق بشر در سوریه به شمار میرود. هرچند او توانسته از طریق انتصاب به مقامهای بالای قضایی و سیاسی به قدرت دست یابد، اما کارنامه او همواره مورد انتقاد شدید بوده و حضورش در عرصه قدرت، مشروعیت دولتهای نجات و انتقالی را زیر سؤال برده است.