کد خبر:۱۲۳۴۳۵۴

برگزاری یک جشنواره برای مردم با کلید واژه «موسیقی نواحی»

تعدادی از هنرمندان هرمزگانی هم زمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان در قالب ویژه برنامه‌ای مرتبط با هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران که با حضور معاون امورهنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان استانی در فرهنگسرای طوبی بندرعباس برگزار شد، بخشی از آیین‌های رمضان خوانی استان هرمزگان را اجرا کردند.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، تعدادی از هنرمندان فعال هرمزگانی روز جمعه دهم اسفند ماه هم زمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان در قالب ویژه برنامه ای مرتبط با هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران که با حضور نادره رضایی معاون امورهنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد صدری سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرخنده جلالی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان ، محسن رئیسی مدیرکل صدا و سیما مرکز خلیج فارس، احسان کامرانی قائم مقام استاندار هرمزگان در امور آموزشی و پژوهشی، پروین پشت کوهی مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان هرمزگان در فرهنگسرای طوبی بندرعباس برگزار شد، آیین های رمضان خوانی استان هرمزگان را اجرا کردند.

این فرصت منحصر به فرد را از دست ندهیم

نادره رضایی معاون امورهنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای این جلسه ضمن قدردانی از استاندار هرمزگان، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان و دیگر مدیران استانی برای میزبانی هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران توضیح داد: لازم است از همه مدیران فرهنگی استان هرمزگان که تلاش و همت کردند تا در تلاقی آغاز اولین برنامه از جشنواره موسیقی نواحی ایران با حلول ماه مبارک رمضان شاهد اجرای ویژه برنامه های موسیقایی مرتبط با آیین های رمضان خوانی استان باشیم صمیمانه قدردانی کنم. به اعتقاد من این جشنواره به ویژه در تقارن با حلول ماه مبارک رمضان و بهار، فرصتی منحصر به فرد برای آشنایی با فرهنگ و موسیقی نواحی ایران است.

وی افزود: بی تردید جشنواره موسیقی نواحی می‌تواند موجب تقویت همبستگی، انسجام و هم گرایی در کشور شود، چیزی که امروز بیش از هر زمان دیگری به آن نیازمندیم. این رویداد فرصتی برای ایجاد اجماع و توافق، و ایجاد امید در دل‌ها است. چرا که زبان هنر و موسیقی می‌تواند در این زمینه از هر رویکرد دیگری مؤثرتر باشد. ما بایدبیشتر به مردم نزدیک شویم و کاری کنیم موسیقی همان طور که در زندگی روزمره مردم جاری است، در کنار آنان باشد.

معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از صحبت های خود ضمن ارائه گزارشی از روند برگزاری بخش اصلی جشنواره موسیقی نواحی ایران که طی روزهای پنجم تا هشتم اردیبهشت ماه در استان هرمزگان پیش روی مخاطبان قرار می گیرد، توضیح داد: امیدوارم این رویداد بتواند در بهار سال آینده با میزبانی استان هرمزگان که با همین گرمی و به خوبی آن را امروز تجربه کردیم به دستاوردهای موثری دست پیدا کند. استانی که فرهنگ ها و خرده فرهنگ های قومی مذهبی کنار هم زیست می کنند. زیستی که به خودی خود تبلور همبستگی ملی است.

رضایی در بخش دیگری از سخنان اش بیان کرد: امیدوارم که جشنواره موسیقی نواحی بتواند در زمینه ایجاد وفاق ملی کمک کننده باشد. بنابراین بیش از همه از شما فعالان این حوزه درخواست می کنم که این دوره بیش از دوره های گذشته، رویکردمان این باشد که به سراغ مردم برویم. موسیقی در زیست مردمان این خطه جاری است، پس این جشنواره باید بتواند با زیست جاری مردم هم آمیخته شود. به نظر من ما پیش از اینکه در سالن ها گرد هم بیاییم و برای هم اجرا کنیم، باید برای مردم اجرا کنیم.

معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش پایانی صحبت های خود گفت: امیدوارم کارکرد «پیش درآمد» این جشنواره احیا و بازآفرینی آیین ها و سنت های ما باشد و هنرمندان شریف این سرزمین بتوانند به واسطه توانمندی های خود و همراهی که ما می توانیم به سهم خود داشته باشیم، به بهترین شکل این سنت ها و آیین ها را با زیست نگاه امروز مردم پیوند بزنند. من آرزو می کنم شما خوبان که توان و اهلیت میزبانی این جشنواره را دارید، در قواره ملی و فراتر از آن در سطح بین المللی باشید و الگویی بشوید برای هم استان ها که بتوانند انشالله ما را در ادامه مسیر همراهی کنند.

لزوم به‌روزرسانی موسیقی نواحی و همگام‌سازی با تحولات اجتماعی

احمد صدری سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در ویژه برنامه اجرای آیین های رمضانی هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران هم با تاکید بر به روز رسانی موسیقی نواحی ایران متناسب با نیازهای روز جامعه ایرانی گفت: موسیقی هر منطقه، ، متناسب با زبان و فرهنگ آن منطقه شکل گرفته اند. این موسیقی‌ها در آیین ها و مراسم دینی از جمله ماه مبارک رمضان نیز حضور موثری دارند که می توان از جهات مختلف به آن پرداخت.

این پژوهشگر موسیقی نواحی اظهار کرد: باید موسیقی‌های سنتی و نغمه‌های قدیمی را به‌روز کرد تا با تحولات اجتماعی و فرهنگی هم‌راستا شوند.همان طور که در معماری ایران تحولاتی نظیر تغییر از بناهای ساده به معماری پیچیده‌تر مشاهده می‌شود، موسیقی نواحی نیز باید مطابق با شرایط اجتماعی و نیازهای جدید جامعه تحول یابد. من معتقدم باید به شکلی جدید و با استفاده از ملودی‌ها و وزن‌های قدیمی در قالب آثار معاصر، همچون تولیدات صدا و سیما، کلیپ‌ها و آهنگ‌های پیشواز، به کار گرفته شود. این تحول باید از سطح پژوهشی فراتر رفته و در جهت خلق آثار فرهنگی و هنری جدید مورد استفاده قرار گیرد.

سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اهمیت حفظ اصالت‌های موسیقایی اقوام ایرانی، آن را گنجینه‌ای ارزشمند دانست که تلفیق آن با تولیدات معاصر می‌تواند به غنای فرهنگی کشور بیفزاید و فرصتی برای معرفی گسترده‌تر موسیقی ایرانی به جهان فراهم کند.

وی با ابراز امیدواری نسبت به آینده موسیقی اقوام ایرانی، تأکید کرد که این میراث فرهنگی باید در تولیدات هنری کشور جایگاه برجسته‌تری پیدا کرده و در عرصه‌های مختلف هنری و فرهنگی حضور مؤثر و فعال‌تری داشته باشد.

مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان، از هنرمندان و تولیدکنندگان موسیقی خواست تا با درک عمیق ارزش‌های موسیقی اقوام ایرانی و توجه ویژه به این حوزه، گامی در راستای معرفی و توسعه آن در سطح بین‌المللی بردارند و با خلق آثار جدید، زمینه‌ای برای حفظ و ترویج این سرمایه فرهنگی فراهم سازند.

یک فرصت مناسب برای شناختن ظرفیت های ملی هرمزگان

فرخنده جلالی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان هم در این مراسم ضمن ابراز خرسندی از انتخاب استان هرمزگان برای میزبانی از جشنواره موسیقی نواحی ایران اظهار کرد: هرمزگان از شرق تا غرب دارای آیین‌های مختلفی است که متأسفانه کمتر به آن‌ها پرداخته شده است. به همین برگزاری جشنواره موسیقی نواحی ایران در استان هرمزگان یکی از بهترین فرصت ها برای معرفی ظرفیت های فرهنگی هنری این استان است.

وی افزود: هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران برای اولین بار است که در هرمزگان برگزار می‌شود و در آن بیش از ۸۵ نوازنده از سراسر کشور حضور خواهند داشت. از سوی دیگر اجرای چندین کنسرت در شهرهای مختلف استان و همچنین جزیره بوموسی هم می تواند فرصتی ارزنده برای معرفی موسیقی و فرهنگ ایران عزیز به مخاطبان ایرانی و خارجی باشد.

به روز رسانی را فراموش نکنیم

احسان کامرانی قائم مقام استاندار هرمزگان در امور آموزشی و پژوهش هم که در این مراسم حضور پیدا کرده بود، در سخنانی بر اهمیت حفظ و انتقال هنرهای سنتی به نسل‌های آینده تأکید کرد و گفت: کشور ایران و مشخصا استان هرمزگان دارای تنوع و تکثر فرهنگی و هنری است که باید از آن بهره‌برداری و حمایت شود. موسیقی هرمزگان ریشه‌های عمیق و ارزشمندی دارد که باید در کنار پیشرفت تکنولوژی و هنرهای مدرن به‌روز شود.

وی ضمن قدردانی از تلاش‌های مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان و مدیرکل صدا و سیمای مرکز خلیج فارس، اظهار کرد: این برنامه با هدف تقویت و پاسداشت هنرهای بومی و سنتی هرمزگان برگزار شده است و جای قدردانی از تمام مسئولان و هنرمندانی دارد که در برگزاری این آئین مؤثر بوده‌اند.

کامرانی همچنین خواهان بهره‌گیری هرچه بیشتر از این ظرفیت‌های فرهنگی شد و افزود که احیای این هنرها می‌تواند نقشی کلیدی در معرفی هرمزگان به عنوان کانونی فرهنگی با هنری غنی و منحصر به فرد ایفا کند. به هر حال هرمزگان، همچون دیگر نقاط ایران، مملو از فرهنگ‌ها و هنرهای متنوعی است که هر کدام نشان‌دهنده هویت و اصالت این سرزمین هستند.هر گوشه از این خاک، آداب، رسوم و هنرهای بی‌نظیری دارد که در کنار هم قوت و شناسنامه فرهنگی کشور ما را شکل می‌دهند. این تنوع در عین حال که نمادی از وحدت ملی است، باید به بهترین شکل ممکن حفظ و تقویت شود.

قائم مقام استاندار هرمزگان در امور آموزشی و پژوهشی با اشاره به جایگاه ویژه هنرهایی چون موسیقی، تئاتر و سینما در استان هرمزگان، از این هنرها به‌عنوان سرمایه‌های فرهنگی یاد کرد و گفت: هر یک از این عرصه‌ها، بازتاب‌دهنده بخش مهمی از غنای هنری و فرهنگی این استان هستند.

کامرانی در ادامه با تأکید بر اهمیت حمایت از هنر اصیل و ریشه‌دار استان هرمزگان، اظهار کرد: هنرهای این دیار کهن نیازمند تقویت و توجه بیشتری هستند و وظیفه ما این است که در تمامی عرصه‌های هنری حضوری فعال داشته باشیم و با بهره‌گیری از تکنولوژی روز، زمینه رشد و توسعه هنرهای این استان را فراهم کنیم. تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت است و ما نیز باید هنرمندان را در این مسیر همراهی کنیم تا آثار آنان با نیازهای دنیای امروز همسو و ماندگار شوند.وی همچنین ترکیب خلاقانه هنرهای سنتی با فناوری‌های مدرن را مسیری ضروری برای نگه‌داشت و ارتقای این میراث ارزشمند دانست و افزود: هنرهایی چون رمضان‌خوانی و سحرخوانی‌ که از آئین‌های دیرینه و فاخر این استان محسوب می‌شوند، باید از طریق تکنولوژی‌های نوین به جهان معاصر معرفی شوند.تنها با این رویکرد می‌توان سنت‌های فرهنگی را در مسیر زمان زنده نگه داشت و آن‌ها را به شیوه‌ای جذاب و متناسب با نیازهای امروز، به نسل‌های آینده منتقل کرد.

قائم مقام استاندار هرمزگان در امور پژوهشی و آموزشی با تأکید بر نقش مهم جوانان در توسعه هنر استان هرمزگان، افزود: نسل جدید هنرمندان باید به این مسیر هدایت شوند و ما وظیفه داریم از آنان حمایت کنیم.قرار گرفتن جوانان در کنار پیشکسوتان و بزرگان هنر استان، فرصتی بی‌نظیر برای یادگیری و بهره‌مندی از تجربیات ارزشمند این اساتید است که می‌تواند زمینه‌ساز رشد و پیشرفت آنان شود.

وی به تلاش‌های دولت برای تلفیق دانش دانشگاهی با هنر سنتی اشاره کرد و تأسیس رشته‌های هنری نوین در دانشگاه‌های استان را گامی اساسی دانست که می‌تواند بستری مناسب برای شناسایی و پرورش استعدادهای هنری جوان فراهم آورد و به غنای فرهنگی این دیار بیفزاید.

کامرانی همچنین از برنامه‌ریزی برای اقدامات دانشگاهی در راستای تقویت هنر استان خبر داد و اظهار کرد: در تلاشیم تا رشته‌های جدید هنری را در دانشگاه‌های استان راه‌اندازی کنیم. این اقدام، گامی مهم در شناسایی و پرورش نخبگان و استعدادهای نوظهور هنری خواهد بود و می‌تواند به ایجاد بستری علمی و عملی برای ارتقای هنر بومی استان کمک کند. این رویکرد ضروری است که ضمن حفظ اصالت هنرهای هرمزگان، زمینه رشد خلاقیت‌های هنری نسل جوان را فراهم می‌کند.

‌ قائم مقام استاندار هرمزگان در امور پژوهشی و آموزشی بر اهمیت حفظ و انتقال میراث فرهنگی هرمزگان به نسل‌های آینده تأکید و عنوان کرد: هنر، مجموعه‌ای از ارزش‌های مهم است که وظیفه ماست آن‌ها را حفظ کرده و به نسل‌های بعدی منتقل کنیم. ما به‌عنوان مسئولان فرهنگی، باید تلاش مضاعفی کنیم تا هنرهای بومی از خطر فراموشی در امان بمانند و با استفاده از تکنولوژی‌های روز به شکوفایی بیشتری دست یابند.

وی با اشاره به اجرایی آیین های موسیقای مرتبط با ماه مبارک رمضان در جریان برگزاری بخش اول جشنواره موسیقی نواحی ایران تأکید کرد: ماه رمضان می‌تواند بستری مناسب برای بهره‌گیری از عبادت، نیایش و هنرهایی همچون موسیقی به‌عنوان ابزاری برای تقویت روح و جان باشد.

براساس این گزارش معاون امورهنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از آغاز مراسم آیین های رمضان خوانی در هرمزگان همراه با فرخنده جلالی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان ضمن بازدید از یکی از پلاتوهای فعال حوزه تئاتر استان هرمزگان به دیدار احمد توحدی هنرمند پیشکسوت موسیقی، علی رضایی هنرمند پیشکسوت تئاتر و شعر و حسین پریش هنرمند پیشکسوت هنرهای تجسمی به عنوان سه هنرمند پیشکسوت هرمزگانی رفته و از آنها به پاس سال ها تلاش و کوشش در عرصه فرهنگ و هنر قدردانی کرد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار