
زوج اردبیلی با اختراعات نوین در حوزه دیابت و ژنتیک؛ گامهایی بلند برای آینده پزشکی
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دیابت، بیماری متابولیک با افزایش گلوکز خون، که تقریبا در تمام دنیا شیوع بالایی دارد و به سرعت درحال گسترش یافتن است. یکی از مشکلات شایع این افراد و مهمترین عوارض بیماری دیابت، به وجود آمدن زخم دیابتی و پیامدهای آن است.
زخمها در نتیجه تجزیه بافت پوست و ظاهر شدن لایههای زیرین آن ایجاد میشوند. این زخمها در تمام نقاط بدن میتواندد ایجاد شوند، اما محل اغلب آنها در زیر شست و سینه پا شایع است و میتوانند تا حد استخوانها پاهای شما را تحت تاثیر قرار دهند.
این زخمها کیفیت زندگی بیماران دیابتی را کاهش میدهد و دغدغهی اصلی متخصصان عفونی، دیابتولوژیست ها، جراحان و کارشناسان زخم این است تا این مشکل را تاحد امکان رفع، و از قطع عضو و مرگ بیماران جلوگیری کنند.
زخم دیابتی به عنوان یک عامل مهم در مرگ و میر بیماران دیابتی در نظر گرفته میشود.
بهبود زخم دیابتی یکی از چالشهای بزرگ برای افرادی است که با دیابت دست و پنجه نرم میکنند. زیرا وقتی شخصی دیابت دارد، ممکن است زخمهایش دیرتر خوب شوند. این امر میتواند خطر عفونت و پیشرفت سایر عوارض را افزایش دهد.
البته در مورد بهبود زخم دیابتی بهتر است بدانید که کسی که دیابت خود را به خوبی کنترل کند، میتواند سرعت بهبود زخم هایش را نیز افزایش دهد. به این ترتیب شانس ایجاد عفونت شدید هم کاهش پیدا میکند.
طبق آمار مرکز کنترل بیماریها (CDC) تقریباً ۳/۳۰ میلیون نفر در آمریکا دچار دیابت هستند. در این میان بسیاری از این افراد عوارض ناشی از عفونت زخم را نیز تجربه میکنند.
در این میان، دو پژوهشگر جوان و مبتکر، آقای نیما نهاوندی و خانم دریا ملازاده، با استفاده از تخصصهای خود در رشتههای میکروبیولوژی و ژنتیک، به ابتکار روشی نوین برای درمان و جبران خسارات ناشی از دیابت پرداختهاند. این اختراع، که به تازگی به ثبت رسیده است، بهطور خاص به بررسی راهکارهایی برای بهبود وضعیت بافتها و کاهش عوارض ناشی از هایپرگلایسمی پرداخته و نویدبخش پیشرفتهایی در درمان زخمهای دیابتی و دیگر مشکلات ناشی از این بیماری است.
در ادامه با این دو مخترع جوان آشنا میشویم و از تجربیات، چالشها و دستاوردهای آنان در مسیر تحقیقاتیشان بیشتر خواهیم دانست.
خودتان را برای مخاطبان معرفی نمایید؟
ملازاده:من دریا ملازاده متولد سال ۸۰ در شهر اردبیل هستم. فارغ التحصیل رشته میکروبیولوژی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در مقطع کارشناسی بوده و در حال حاضر دانشجو در رشته ژنتیک دانشگاه واحد تهران شمال در مقطع کارشناسی ارشد هستم.
نهاوندی: من نیما نهاوندی متولد ۸۰ در شهر اردبیل هستم. در حال حاضر دانشجوی میکروبیولوژی دانشگاه ازاد اسلامی واحد اردبیل و با عنوان کارشناس ازمایشگاه کنترل کیفیت کارخانهی داروسازی آرتا فارما مشغول به کار هستم.
در دوران تحصیل چه فعالیتها و دستاوردهایی داشتهاید؟
ملازاده و نهاوندی: ما در دوران تحصیل جزء استعدادهای درخشان دانشگاه آزاد واحد اردبیل بودیم و به عنوان پژوهشگر در باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان فعالیت میکنیم. عضو انجمن زیست شناسی ایران، بنیاد نخبگان و اتحادیه زیست شناسان ایران هستتم؛ و همچنین در کارگاهها و دورههای اموزشی ژنتیکی با اساتید بزرگواری همچون پرفسور فرهود، پرفسور علیرضا رنجبر، پرفسور سید داور سیادت، پرفسور سیروس زینالی، پرفسور محمدحسین صنعتی، دکتر محمود تولایی، دکتر مجید مجرد، دکتر سهیلا اسوده، دکتر نبیونی و…. شرکت کرده و گواهی پایان دوره معتبر دریافت کردهایم.
همچنین تا کنون دو اختراع در حوزه نوروژنتیک به ثبت رساندهام و یک اختراع در حوزه سرطان و یک اختراع در حوزه هایپرگلایسمی (دیابت) را با همکاری اقای نهاوندی به ثبت رساندهایم؛ و یک مقاله در یازدهمین کنفرانس بین المللی کشور آذربایجان شهر باکو به چاپ رساندهایم؛ و در حال حاضر مشغول به نوشتن کتابی در حوزهی ژنتیکی هستیم که انشالله بعد از ثبت از آن رونمایی خواهیم کرد.
از اختراعتان بگویید، چه شد به فکر این اختراع افتادید؟
این اختراع ما در حوزهی غذایی و دارویی میباشد، ما روی دارویی کار کردیم که خسارتهای وارد شده بر بدن در اثر دیابت را جبران و درمان میکند.
مشکل عمده در بیماری دیابتی، بالا بودن سطح قند در خون در مرحلهی اول، به دلیل کمبود یا عدم تولید انسولین از یک طرف، در مرحلهی دوم بالا بودن غلظت گلوکز در خون باعث گلایکیشن پروتئینها از طرف دیگر و همین عامل باعث تخریب بافتهای مخاط روده کوچک و کلیهها و بیماریهای چشم میگردد. هدف از این اختراع سنتز مکمل غذایی با ترکیبی از انواع مواد طبیعی با منشاء گیاهی برای تحریک تولید انسولین، محافظ روده، محافظ بافت کلیه و فعالیت آنتی گلایکیشن در مقابل هایپرگلایسمی و انتینئوواسکولاریزاسیون و حفظ مویرگهای چشمی و مهار شکستگی مویرگی شبکیه بصورت مصرف اورال میتواند برای رفع این مشکل موثر باشد.
هدف از اختراع این محصول چه بوده است؟
این اختراع در صنعت غذایی و تولید محصولات فراسودمند در صنعت مکمل غذایی - دارویی قابل اجرایی شدن است و در صنعت غذایی طبیعی، داروسازی قابل استفاده میباشد. فرمولاسیون مکمل غذایی فراسودمند مهار خسارت هایپرگلایسمی مهمترین کاربرد آن در صنعت داروسازی و مکملهای غذایی –دارویی میباشد.
هدف از این اختراع سنتز مکمل غذایی با ترکیبی از انواع مواد طبیعی با منشاء گیاهی برای تحریک تولید انسولین، محافظ روده، محافظ بافت کلیه و فعالیت آنتی گلایکیشن در مقابل هایپرگلایسمی و انتینئوواسکولاریزاسیون و حفظ مویرگهای چشمی و مهار شکستگی مویرگی شبکیه بصورت مصرف اورال میتواند برای رفع این مشکل موثر باشد.
هدف دیگر ما از این اختراع جای دارد که بگوییم تجاری سازی محصول را در ذهن داریم.
آیا محصول شما مشابه خارجی هم دارد؟
این محصول مشابه خارجی ندارد و به صورت نوآورانه آن را ارائه دادیم و اگر به مرحله تجاری سازی برسد قطعا برای کشور ما دستاوردهای زیادی خواهد داشت و بخصوص برای درمان خسارتهای وارد شده بر اندامهای بدن بر اثر دیابت در مبتلا به این بیماری مفید و سودمند خواهد بود.
چه توصیهای به جوانها دارید؟
توصیه ما به جوانها و افرادی که ایدهای دارند اینست که هیچ وقت خسته و ناامید نشوند و در کارشان تلاش و ممارست داشته باشند. در تلاش برای به نتیجه رساندن و ثبت اختراعات با موانع زیادی ممکن است مواجه شوید، اغلب به این صورت نبوده که در همان مرحله اول بتوانیم ثبت کنیم، به دفعات ابلاغیههای رفع نقص دریافت کردیم و بعد از رفع آنها توانستیم ایدههای خود را ثبت نماییم.
صحبت پایانی
ملازاده: لازم میدانم از خانواده عزیزم مخصوصا پدرم به خاطر حمایتها و پشتیبانیهایی که از من کردند و از آقای دکتر ضعیفی زاده جهت ارائه راهنماییها و انتقال تجربیات خود تشکر کنم.
نهاوندی: من نیز از خانواده عزیزم و همسر پرتلاشم تشکر میکنم که در این مسیر همیشه همراه و مشوق من بودهاند. لازم به ذکر است که این اختراع حاصل زحمات اقای دکتر ضعیفیزاده معاون پژوهشی، عضو هیئت علمی دانشگاه ازاد اسلامی واحد اردبیل و خانوم ملازاده و بنده است که من به نوبهی خودم از زحمات آنها تشکر و قدردانی میکنم و از مسئولین کشورم تقاضای حمایت بیشتر از جمع نخبگان را دارم.