
مشاور عالی سازمان بهزیستی در امور سالمندان: بحران اصلی کشور در سال ۱۴۱۰ مسئله سالمندی است

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، احمد دلبری، مشاور عالی سازمان بهزیستی در امور سالمندان، در نشست با کارکنان دبیرخانه شورای ملی سالمندان گفت: یکی از اصلیترین بحرانهای کشور در سال ۱۴۱۰ و نه سال ۱۴۳۰، مسئله سالمندی است. دنیا ۷۰ سال است که به این حوزه وارد شده، اما ما تازه با این چالش روبهرو شدهایم.
دلبری افزود: اگر گفتهام ۳۰ درصد سالمندان آسایشگاهها سرراهی هستند، باید توضیح دهم که علت اصلی این مسئله فقر است. بسیاری از خانوادهها به دلیل مشکلات مالی، والدین خود را به آسایشگاهها نمیسپارند.
وی با اشاره به آمارهای نگرانکننده ادامه داد: هماکنون با میانگین ۵.۴ فرزند، ۳۲ درصد آسایشگاههای ما را سالمندان سرراهی تشکیل میدهند. این در حالی است که استاندارد تخت نگهداری از سالمندان در کشورهای توسعهیافته ۱۸ به یک و در ایران ۶۵۰ به یک است.
مشاور عالی سازمان بهزیستی با بیان کمبود نیروی متخصص اظهار داشت: ما باید ۲۵۰۰ متخصص در این حوزه داشته باشیم، اما در حال حاضر فقط ۲۳ نفر داریم. این کمبود به شدت محسوس است.
۶۵ درصد سالمندان کشور زیر خط فقر زندگی میکنند
دلبری به وضعیت اقتصادی سالمندان اشاره کرد و گفت: میزان فقر در دوره سالمندی دو برابر دوران غیرسالمندی است. آمارها نشان میدهد ۶۵ درصد سالمندان کشور زیر خط فقر زندگی میکنند. ایران یکی از پرشتابترین کشورها در روند سالمندی است.
وی هشدار داد: پیشبینی میکنیم سالمندی مخاطرهآمیزی در انتظار ایران است. کجای دنیا ۱۵ درصد منابع کل کشور را به صندوقهای بازنشستگی اختصاص میدهند؟ این اتفاق سال گذشته در ایران رخ داد.
دلبری درباره اقدامات اخیر سازمان بهزیستی گفت: آقای حسینی، رئیس سازمان بهزیستی به خوبی این مسئله را درک کرده است. وقتی گزارش وضعیت سالمندی را به معاون اول رئیسجمهور ارائه کردیم به وزیر کار گفتند هر چند ماه یک بار جلسهای در این باره برگزار کنند.
وی در پایان تأکید کرد: کشور ما اصلاً آمادگی مواجهه با این وضعیت را ندارد. اساساً سالمندی در کشور اولویت نبوده است. سازمان بهزیستی نباید فقط خود را متولی سالمندان معلول بداند، بلکه باید برای تمام سالمندان برنامهریزی کند.
آموزش عمومی سالمندی در طرح «بهزیست محله»
دکتر مژگان رضازاده نیز در این نشست گفت: در طرح «بهزیست محله»، آموزش عمومی برای سالمندان بهعنوان افرادی که میتوانند در فعالیتهای اجتماعی حضور فعال داشته باشند، عملیاتی میشود. جلسات متعددی در این زمینه برگزار شده و برنامهریزی عملیاتی آغاز شده است. همچنین، محتوای آموزشی تهیه شده و اجرای این طرح از امسال بهصورت جدی شروع خواهد شد.
وی افزود: برای تدوین لایحهٔ «دفاع از حقوق سالمندان»، جلسات متعددی با حضور دستگاههای مسئول برگزار شده است. این لایحه پس از بررسیهای لازم به وزارت کار ارسال شده تا در کارگروه سالمندی معاونت اجتماعی معاون اول رئیسجمهور مطرح شود و در نهایت به صحن علنی مجلس ارائه شود.
رضازاده در ادامه بیان کرد: محیط دوستدار سالمند یک رویکرد نوین در شهرسازی است که در کشورهای با جمعیت سالمند اجرا شده و قرار است در ایران نیز عملیاتی شود. این طرح دارای ۸ محور اصلی است و محور «گردشگری» نیز به آن افزوده خواهد شد. اجرای این طرح در ۱۰ شهر کشور آغاز شده است.
در بخش دیگری از این نشست، دکتر غلامرضا رضاییفر در سخنانی گفت: با رئیس سازمان غذا و دارو و رئیس سازمان بهزیستی مکاتبه شده تا تسهیل ورود و خروج معلولان به داروخانهها اجباری شود. آییننامهٔ مربوطه در حال اصلاح است. همچنین، مناسبسازی مساجد در دستور کار قرار گرفته و عملیاتی شده است.
وی تأکید کرد: با تمام سازمانها و وزارتخانهها جلساتی برگزار خواهد شد تا وضعیت مناسبسازی فضاها برای معلولان پیگیری شود.
مناسب سازی ۴۳ درصد مجتمعهای بینراهی برای معلولان
رضاییفر به اقدامات انجامشده اشاره کرد و گفت: یکی از اقدامات موفق، پیگیری مناسبسازی و دسترسپذیری وبگاهها و درگاههای ارائهٔ خدمات اینترنتی دستگاههای اجرایی بود. از بین ۱۰۰ دستگاه، ۹۴ مورد دسترسپذیری را برای افراد کمبینا و نابینا فراهم کردهاند.
وی گفت: همچنین، ۱۰۲۲ مجتمع بینراهی از نظر سطح دسترسپذیری بررسی شدهاند که ۴۳ درصد آنها استانداردهای لازم را رعایت کردهاند.
منصور الله وردی رئیس دبیرخانه پیگیری قانون حمایت از حقوق معلولان در این نشست در سخنانی گفت: مهمترین اقدام سال گذشته، برگزاری جلسه کمیته هماهنگی و نظارت بر اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان بود. در این جلسه، ۴ بند مصوب داشتیم و با جدیت در حال پیگیری اجراییشدن مصوبات هستیم.
وی افزود: با پیگیری انجام شده و نامه معاون اول رئیس جمهور قرار شد تا هر ۶ ماه یک بار، شورای برنامهریزی و توسعه استانها یک گزارش گیری از روند اجرای قانون داشته باشند.
الله وردی بیان کرد: همچنین، پیشنویس اصلاح قانون حمایت از حقوق معلولان که برخی مشکلات را دارد، با هماهنگی تشکلهای افراد دارای معلولیت تهیه شده و برای اصلاح به وزارت کار و دولت ارسال خواهد شد.
وی بیان کرد: مهمترین موضوع امسال، تأخیر در گزارشدهی به کنوانسیون حقوق افراد دارای ناتوانی است. ما سه دوره عقب هستیم و باید گزارش عملکرد دستگاههای مربوطه تهیه و ارسال شود.