آخرین اخبار:
کد خبر:۱۲۵۶۰۳۷

رشد دمای زاگرس بیش از میانگین جهانی/ تغییر اقلیم در یک‌سوم مساحت ایران محرز شد

دبیر علمی پنل تخصصی تغییر اقلیم و پدیده های نوظهور گفت: دمای استان‌های زاگرسی طی ۳۵ سال گذشته به‌طور متوسط ۲.۲ درجه سانتی‌گراد افزایش یافته و کاهش معنادار بارش و افزایش سرعت باد، شواهد روشن از وقوع تغییر اقلیم در این منطقه است.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو، پدرام عطارد دبیر علمی پنل تخصصی «تغییر اقلیم و پدیده‌های نوظهور»  امروز در جریان همایش بین‌المللی مدیریت پایدار جنگل‌های زاگرس در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد، به شواهد آماری متعددی از وقوع تغییر اقلیم در ایران به‌ویژه منطقه زاگرس اشاره کرد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا واقعاً تغییر اقلیم در زاگرس رخ داده است، گفت: ایران با جمعیت ۸۶ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر، یکی از پرجمعیت‌ترین کشورهای منطقه و دارای وسعتی حدود سه برابر میانگین کشورهای همسایه است، اما از نظر بارندگی رتبه ۱۶۳ جهان را دارد و تنها حدود ۲۵۰ میلی‌متر بارش سالانه دریافت می‌کند.

عطارد با تأکید بر اینکه ایران با حدود ۱۲ میلیون هکتار جنگل، در زمره کشورهای با سطح پایین پوشش جنگلی قرار دارد، افزود: جز ترکیه و آذربایجان، بیشتر کشورهای همسایه نیز وضعیت مشابهی دارند.

وی تغییر اقلیم را نتیجه اختلال در الگوی مورد انتظار اقلیمی یک منطقه دانست و گفت: بر اساس گزارش‌های معتبر، دمای جهانی طی ۵۰ سال گذشته ۰.۷ درجه افزایش یافته و ما اکنون در گرم‌ترین نیم‌قرن دو هزار سال اخیر به سر می‌بریم.

این متخصص تغییرات اقلیم با اشاره به داده‌های ۳۰ ساله از حدود ۱۱۰ ایستگاه معتبر هواشناسی کشور تصریح کرد: میانگین دمای ایران بین سال‌های ۱۳۶۶ تا ۱۳۹۶ حدود ۱.۳ درجه سانتی‌گراد افزایش یافته که تقریباً دو برابر نرخ افزایش دمای جهانی است.

عطارد ادامه داد: در همین بازه زمانی، میانگین بارش سالانه کشور ۴۵ میلی‌متر کاهش داشته و سرعت باد نیز به‌طور میانگین ۱.۲ متر بر ثانیه افزایش یافته است. به گفته وی، در ۶۰ درصد ایستگاه‌ها روند افزایش دما معنادار گزارش شده و این به معنای وقوع تغییر اقلیم در مقیاس ملی است.

وی با اشاره به اینکه استان‌های زاگرسی حدود یک‌سوم مساحت کشور را شامل می‌شوند، خاطرنشان کرد: در بازه سال‌های ۱۳۶۷ تا ۱۴۰۱، دمای این مناطق به‌طور میانگین ۲.۲ درجه افزایش یافته، بارندگی ۱۷۰ میلی‌متر کاهش یافته و سرعت باد نیز ۰.۴ متر بر ثانیه بیشتر شده است.

دبیر علمی این نشست هشدار داد: بررسی داده‌های اقلیمی زاگرس در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که سهم مناطق با دمای پایین (زیر ۱۳ درجه) کاهش چشمگیری داشته و منطقه به‌طور پیوسته در حال گرم شدن است؛ موضوعی که باید جدی گرفته شود.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار