مراکز مشاوره؛ پیشقراولان سلامت روان نسل دیجیتال

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی سازمان امور دانشجویان، سعید حبیبا معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان، در آیین نکوداشت روز روانشناس و روز معلم، ضمن تبریک به دستاندرکاران مراکز مشاوره و معلمان کشور، از تلاشهای این مراکز در حمایت از دانشجویان قدردانی کرد.
حبیبا مراکز مشاوره را از مهمترین ارکان دانشگاهها دانست و اظهار داشت: مشاوران نهتنها در کلاس درس، بلکه در خوابگاهها و فضاهای مختلف با دانشجویان زندگی میکنند و درک عمیقی از نیازهای آنها دارند. این مراکز باید در سیاستگذاری و برنامهریزی برای سلامت روان پیشتاز باشند.
وی با اشاره به نسل Z که در عصر دیجیتال رشد کردهاند، افزود: این نسل با چالشهای روانی ناشی از فناوری، شبکههای اجتماعی، و تحولات اقتصادی و سیاسی مواجه است. مشاوران باید با نوآوری و مطالعه، به این چالشها پاسخ دهند.
رئیس سازمان امور دانشجویان بر ضرورت مستندسازی تجربیات تأکید کرد و گفت: با تغییر مدیران، دستاوردها نباید از بین بروند. مستندسازی، میراثی برای آیندگان است.» وی همچنین به کمبود مشاوران در دانشگاهها اشاره کرد: «با حدود ۳.۲ میلیون دانشجو در کشور، تنها ۳۱۳ مشاور داریم، یعنی یک مشاور به ازای هر ۲۲۳۶ دانشجو. این نسبت بسیار پایینتر از استانداردهای جهانی است و نیاز به جذب نیروی متخصص و افزایش بودجه دارد.
حبیبا با اشاره به آسیبهای روانی پس از پاندمی کرونا، از جمله افسردگی، اضطراب، بیانگیزگی تحصیلی، و تمایل به مهاجرت، بر لزوم مداخله زودهنگام تأکید کرد.
وی گفت: برنامههایی مانند «سیمای زندگی» و «کارنامه سلامت جسم» و روان میتوانند به شناسایی و رفع مشکلات کمک کنند.
همچنین، غربالگری در بدو ورود دانشجویان میتواند از حوادث ناگوار پیشگیری کند.
وی از دانشگاهها خواست تا با همکاری خیرین، زیرساختهای مراکز مشاوره را تقویت کنند و افزود: خیرین میتوانند در ساخت مراکز مشاوره مشارکت کنند، همانطور که دانشگاه شیراز نمونه موفقی در این زمینه ارائه داده است.
حبیبا افزود:روسای و معاونین دانشگاهها نقش مهمی در حمایتهای مادی و بودجهای از مراکز مشاوره در دانشگاهها دارند و این مراکز را باید در اولویتهای تخصیص بودجهای قرار دهند، زیرا اعتقاد بر این است که دانشجویانی که از نظر ذهنی وروانی در آرامش باشند بهره وری آموزشی و یادگیری و پژوهشی در آنها بسیار بالاتر از دانشجویان دچار اضطراب هستند.
وی همچنین به ضرورت ادغام مراکز مشاوره و بهداشت دانشگاهها اشاره کرد و گفت: «این ادغام میتواند اثربخشی خدمات را افزایش دهد.»
در پایان، حبیبا خطاب به مشاوران گفت: شما پیشقراولان سلامت روان هستید. با استفاده از ظرفیت اساتید، همیاران سلامت، و انجمنهای علمی، و با پیگیری مطالبات از مدیران دانشگاهی، میتوانید آیندهای روشنتر برای دانشجویان رقم بزنید. نجات یک دانشجو، نجات جامعه است.