
کشتی گلستان در بحران؟ انتقادات تند و وعدههای متولیان
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، رشته کشتی در گذشتههای نه چندان، در زمره رشتههای مدال آور و افتخارآفرین منطقه گرگان و دشت بود و اسطورههای دنیای کشتی گلستان جای محکم و ثابتی در اردوها و ترکیب تیمهای ملی آزاد و فرنگی داشتند.
رضا سوخته سرایی، اویس ملاح، عیسی مومنی، رمضان خدر و جلیل جهانشاهی از جمله کشتی گیران این خطه محسوب می شوند که کلکسیونی از مدالهای بین المللی، آسیایی، جهانی و عناوین المپیک را در کارنامه خود دارند. اما در دهه های اخیر حال و روز کشتی در گلستان وضعیت مطلوب گذشته را ندارد.
پس از انتزاع گلستان از مازندران در سال ۱۳۷۶، چند سالی مدال آوری کشتیگیران گلستان در عرصههای ملی و بین المللی استمرار داشت.در ادامه کار و تا دهه نود و در دوره مسئولیت محمد حسین ملاح و محمد جواد نظری مهر بر هیئت کشتی گلستان هم، توفیقات سینوسی کم و بیشی در کشتی به چشم میخورد. اما از مهر ۱۴۰۰ و با حضور کادر جدید در هیئت کشتی شرایط این ورزش در گلستان وارد فاز جدیدی شد.
علی اکبر بصیرنیا به پیشنهاد مدیر کل ورزش و جوانان، سرپرست و در مجمع انتخاباتی این رشته به عنوان رئیس هیئت کشتی گلستان برگزیده شد.
بصیرنیا از همان آغاز فعالیت تاکید کرد که در امور فنی تخصصی ندارد و امور فنی را به اساطیر و بزرگان کشتی خواهد سپرد و تلاش خواهد کرد تا کشتی گلستان از حیث کمی و کیفی به جایگاه مطلوبتری برساند. بصیرنیا، اموری مانند میزبانی از اردوهای تیم ملی ،جذب اسپانسر و حتی برگزاری رقابت های انتخابی تیم ملی را در گرگان برگزار کرد تا شاید تحولی در کشتی رخ دهد.
اما اساتید و بزرگان کشتی گلستان بر این باورند که عدم اعتقاد رئیس هیئت کشتی به کار گروهی، فقدان شورای فنی، فرد محوری در امور فنی، ابهامات مالی و بی توجهی به زیرساختها سرعت افول کشتی گلستان را بیشتر کرده است.
پیشکسوتان بر این باورند که برخی از مواردی، که کادر مدیریتی کشتی گلستان از آنها به عنوان دستاورد مطرح میشود از اساس غیر واقعی و کذب است و در دنیای واقعی و تشک هرگز اتفاق نیفتاده است.
کم توجهی به استعداد پروری، تساهل در مهارت افزایی مربیان ، کمبود زیرساختهای کشتی و ...سبب شد تا گلستان آرام آرام از لیست استانهای مدال آور و صاحب جایگاه در کشور حذف شود و کشتی گلستان همچنان به مدال آفرینی های پهلوانان گذشته خود دلخوش باشد.
گلستان روزگاری معدن ستاره سازی و قهرمان پروری کشتی کشور بود تا همین چند دهه گذشته که خبری از جویبار و کشتیگیران مطرح آن نبود؛ استان مازندران با اتکا به کشتیگیران نوکنده مدالهای ملی و بین المللی را درو میکرد.
این یک حقیقت است که هنوز برخی از اسطورههای قدیمی کشتی مازندران به دوران همآوردی و سرشاخ شدن خود با پهلوانانی مانند اویس ملاح و رمضان خدر و رضا سوخته سرایی می بالند و افتخار میکنند.
در ادامه این نوشتار، پای دغدغه و درد دل تعدادی از بزرگان کشتی گلستان نشستیم، تا از حال روز این ورزش با خبر شویم.
چرا تصمیات فنی توسط یک نفر گرفته می شود؟
سید حسین حسینی عضو اسبق تیم های ملی کشتی و از مربیان سازنده استان گلستان اظهار کرد: کادر جدید هیئت کشتی استان از همان آغاز دوره مسیولیت خود وعده دادند که در ۶ نقطه گرگان خانه کشتی دایر میکنیم اما هیچ خبری از تحقق این وعده نشد.
وی ادامه داد: تیم جوانان و حتی بزرگسالان کشتی گلستان در دهه نود، در مسابقات ملی حرفی برای گفتن داشت؛ اما الان بین ۲۰ استان اول کشور جایگاهی نداریم.
این مربی پرسابقه گلستان ادامه داد: حدود ۳ سال است که هیئت کشتی به کادر جدید سپرده شده است؛ اما خبری از شورای فنی و کمیته فنی نیست؛ تمام تصمیمات فنی توسط یک نفر گرفته میشود.
حسینی گفت: گوش شکستههای کشتی بارها آمادگی خود را برای ارائه مشورت فنی اعلام کردهاند اما هیچ استقبالی نشد .
عضو اسبق تیمهای ملی کشتی ایران گفت: برگزاری اردوهای تیم ملی در ردههای مختلف و یا میزبانی از مسابقات کشتی وقتی بدون برنامه باشد؛ هیچ ثمرهای برای گلستان ندارد؛ به جای آنکه هشت تا ده میلیارد تومان هزینه در این بخشها صرف شود باید به سراغ توسعه زیرساختها برویم .
خلاف واقع به مردم گزارش می دهند
محمدرضا کاویان عضو اسبق تیم ملی کشتی هم گفت: قهرمانان کشتی گلستان به دنبال آن هستند که حال ورزش کشتی خوب شود؛ اما یک سری آدم آمده اند که فقط به فکر خودشان هستند.
وی گفت: در برخی مواقع به هر دلیلی امکان خدمت مطلوب فراهم نمیشود؛ اما نباید برای جبران کم کاری یا ناتوانی به دروغ متوسل شویم ؛دوستان به راحتی در رسانه ملی دروغ میگویند.
قهرمان اسبق کشتی ایران ادامه داد:
کادر جدید هیئت کشتی با برنامه جذابی وارد میدان شد؛ حضور تیم گلستان در مسابقات کشوری، شکلگیری شورای فنی و دانش افزایی مربیان از جمله مباحثی بود که مطرح شد ولی هیچ کدام محقق نشده است
کاویان افزود: در برگزاری رقابتهای انتخابی تیم ملی در گرگان شاهد رخدادهای غیر قابل قبولی بودیم؛ چرا باید چند صد میلیون صرف تجلیل از قهرمانان کشتی کشور شود؛ پولی که میتوانست خرج زیرساختهای توسعه کشتی شود .
وی گفت: کدام هیئت کشتی در کشور را سراغ دارید که از اعتبارات استانی برای قهرمانان ملی هزینه کند؛ وظیفه هیئتهای استانی پشتیبانی از ورزش شهرهای همان استان است.
کشتی گلستان گرفتار نفاق شده است
عبدالرضا جهانشاهی عضو سابق تیمهای ملی هم گفت:هیچ عداوتی با هیئت کشتی گلستان نداریم ؛ در حال حاضر ویترین کشتی گلستان خالی از مقام و افتخار است اما نفاق و دورویی در آن موج میزند.
وی افزود: متاسفانه تصمیمات فنی کشتی گلستان را فقط یک نفر میگیرد؛ فردی که به هیچ کدام از توصیههای بزرگان گوش نمیدهد و فقط به فکردرآمدزایی است؛ مگر با آمارسازی کشتی گلستان پیشرفت میکند.
جهانشاهی گفت: مسابقات نوجوانان با کمتراز ۳۰۰ نفر برگزار میشود؛ اما آمار ۵۰۰ نفره میدهند یا تعداد بیمه شدگان کشتی گلستان را دو برابر اعلام میکنند با این کارها کشتی پیشرفت نمیکند.
محترمانه کنار بروید
سعید ریاحی از مدال آوران برتر کشتی گلستان هم گفت: کادر فعلی هیئت کشتی ، آسیب فراوانی به کشتی گلستان زده است؛ اگر میخواهند به کشتی گلستان کمک کنند محترمانه کنار بروند. وی ادامه داد: کشتیگیران و پیشکسوتان این رشته نگران هستند هیئت کشتی گلستان نیاز به پوست اندازی دارد.
ترمیم جایگاه کشتی ۱۰ سال زمان می خواهد
محمد ابراهیم صیادی از کارشناسان کشتی هم گفت :برای تحول و پیشرفت در ورزش کشتی به ۱۰ تا ۱۲ سال زمان نیاز است؛ مشکلات کشتی گلستان به این دو سه سال ختم نمیشود .
وی گفت: درست است که هم اکنون مازندران قلب تپنده ورزش کشتی کشور است اما تا همین چند دهه گذشته ، حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد تیم مازندران از کشتیگیران گلستان تشکیل شده بود.
این مفسر ورزش کشتی افزود: در حال حاضر در حوزه فنی تمام وسایل کشتی گلستان بر عهده یک نفر است؛ از یک نفر با چند مشغله فراوان نمیتوان کارایی حداکثری را انتظار داشت .
وی ادامه داد: اولین راه برای کمک به کشتی گلستان راهاندازی شورای فنی است باید کمک کنیم تا کشتی گلستان در مسیر درستی قرار بگیرد.
از پشت پرده انتقادها اطلاعی ندارم
حسن طهماسبی نایب رئیس هیئت کشتی استان گلستان هم به خبرنگاران گفت: در طی حدود سه سال اخیر زحمت های زیادی برای ارتقای سطح کیفی و کمی کشتی در استان گلستان کشیده شده است و در حال حاضر ۴۵۰۰ کشتیگیر ثبت شده در رشته کشتی داریم که مدارک آن موجود است.
وی ادامه داد: برای آنکه کشتی استان پیشرفت کند نیاز داشتیم با برگزاری اردوهای تیم ملی و میزبانی از رقابتهای مختلف سر و صدایی کنیم تا خانوادهها به سراغ ورزش کشتی بیایند .
سرمربی تیم ملی نونهالان جمهوری اسلامی ایران گفت: اگر میخواهیم که کشتی گلستان به جایگاه فاخر گذشته دست یابد باید هرچه سریعتر سالن اختصاصی و خوابگاه برای کشتی دایر شود؛ اگر زیرساختها محقق نشود نمیتوانیم چشم انتظار تحول باشیم و باید به درخشش تک ستارههای مستعد استان گلستان دلخوش باشیم.
نایب رئیس هیئت کشتی گلستان افزود: من نمیدانم پشت پرده چه برنامهای است که افرادی که برخی از آنها، هیچ جایگاهی در کشتی ندارند در خصوص مسائل کشتی اظهار نظر میکنند.
عضو سابق تیم ملی ادامه داد: افرادی باید در خصوص کشتی اظهار نظر کنند که در حوزه پرورش ورزشکاران نقش آفرینی داشتند و در سالهای کشتی ، خاک تشک خورده اند.
وی در خصوص انتقاد وارده مبنی بر هزینههای چند صد میلیونی برای تجلیل از قهرمانان ملی هم گفت: جایگاه قهرمانان ملی فراتر از عدد و رقمهای ذکر شده است؛ اما حضور این اسطورههای ورزشی کشتی نقش بسزایی در اعتلای کشتی گلستان خواهد داشت.
بگفته وی برای تجلیل از ۶ اسطوره کشتی و همچنین ۲۰ قهرمان و پیشکسوت کشتی استان کمتر از یک میلیارد تومان هزینه شده است که تمام هزینهها توسط اسپانسر پرداخت شده است.
وی در خصوص انتقاد وارده مبنی بر عدم شکلگیری شورای فنی کشتی در استان گلستان گفت: هر چند ابلاغ کتبی برای هیچ فردی صادر نکردیم اما به تعداد زیادی از بزرگان جامعه کشتی گلستان پیشنهاد دادیم تا در شورای فنی حضور داشته باشند؛ ولی متاسفانه این دوستان پس از چند جلسه حضور در مسابقات و تمرینات، ترجیح دادند که دیگر همکاری نکنند.
برخی منتقدان فعالیتی در کشتی ندارند
علیاکبر بصیر نیا ، رئیس هیئت کشتی گلستان هم به خبرنگار دانشجو گفت: برخی از افرادی که به اداره کشتی گلستان اعتراض و انتقاد می کنند، فعالیتی در امر مربیگری و استعداد سازی ندارند.
وی گفت: شاید شورای فنی به شکل رسمی نداشته باشیم؛ اما امورات فنی کشتی بر عهده نایب رئیس هیئت کشتی که از قهرمانان نامآور کشتی کشور است؛ پیگیری می شود .
وی اظهار کرد: یکی از نقاط ضعف کشتی گلستان، تعداد کم مربیان دلسوز و بادانش است که امیدواریم با اعزام مربیان جوان و علاقمند به دورههای آموزشی فدراسیون، این کمبود را تا حد امکان جبران کنیم چون معتقدیم، کار در کشتی فقط به عشق و دلسوزی احتیاج دارد
رییس هیات کشتی گلستان نبود همدلی میان بزرگان این رشته را یکی از دلایل توقف و کندی حرکت کشتی استان دانست و گفت: تا مادامی که این مشکل برطرف نشود نمیتواند حرکت شتابان به سمت موفقیت و کسب مدالهای رنگارنگ مسابقات معتبر را داشت.
پایان سخن آنکه، بازگشت کشتی گلستان به دوره اوج خود در دهه ۵۰،۶۰و حتی ۷۰ شاید سخت و زمانبر باشد اما یقینا نجات کشتی گلستان از شرایط بغرنج کنونی با تلاش همه دلسوزان، پیشکسوتان، مربیان و البته اعضای کادر مدیریتی هیئت کشتی گلستان امری تحقق یافتنی است.