انسان احساسی در دنیای دکارتی/ ضرورت توجه به هوش احساسی
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-فروزان عبداللهی میران؛ در جامعهی دکارتی امروز انسان تمام امتیازات را به منطق و عقل داده است به همین دلیل ضریب هوشی آی کیو (IQ) از نظر انسانهای امروزی شاخص مهمی در تعیین هویت شخصیتی است؛ اما در همین دنیای فن و تخصص بسیارند افرادی که به اهمیت -احساسات و عواطف در زندگی روزمره تحصیلی و خانوادگی پی بردهاند در نتیجه گسترش و افزایش هوش احساسی به صورت یکی از اهداف جدید بشر در آمده است. احساسات و عواطف انسان بسیار متنوع و مختلف هستند اضطراب، ترس، پشیمانی تنفر نا امیدی کینه، شرم تنهایی عشق و...، اما این احساسها را میتوان در چهار گروه بزرگ طبقه بندی کرد:
۱- ترس که از دلهره شروع میشود و میتواند تا مرحله مرگ کشیده شود.
۲. خشم که از عصبانیت کوچک شروع میشود و میتواند تا مرحلهای کشنده و مرگبار ادامه پیدا کند.
۳. اندوه که از ملال شروع میشود و تا افسردگی ادامه مییابد.
۴. شادی که از خوشی شروع میشود و تا پای کوبی و دست افشانی گروهی ادامه پیدا میکند.
حال به بررسی این احساسات و عواطف در زندگی انسانها میپردازیم:
ترس یعنی آژیر خطر، ترس از خطری که در کمین است آگاهی میدهد. وجود این احساس سبب میشود تا اقدامات پیشگیرانه را در انجام امور به کار ببندیم برای مثال همین ترس است؛ که سبب میشود یک کوهنورد قبل از حرکت همه ادوات لازم را با خود بردارد.
خشم یعنی لزوم تغییر، در صورت کنترل انرژی که با خشم آزاد میشود میتوانیم خود را از فشارهای درونی و بیرونی رها کنیم و در رفتار مخاطب خود نیز تغییر ایجاد کنیم. همین تغییر لحن صدا، تأکید در ادای کلمات و زیستهای دست و صورت بزرگترهاست که به کودک میفهماند باید بازی را خاتمه دهد.
اندوه یعنی به خود فرو رفتن، اندوه به ما فرصت میدهد تا بپذیریم که بسیاری از چیزها خارج از حیطه قدرت ما قرار دارند. احساس غم و اندوه سبب تخلیه روانی فرد میشود و تحمل موقعیتهای ناگوار را بر او ممکن میسازد و به فرد توان میدهد تا بعد از مدتی دوباره به زندگی عادی بازگردد. انرژی که از این طریق آزاد میشود فرد را از احساسات آزاردهنده مصون نگه میدارد و آمادگی تغییر روحی را در وی ایجاد میکند. به همین دلیل دانش آموزی که سال تحصیلی را مردود شده است، بعد از مدتی ناراحتی و احتمالاً گریه میتواند دوباره همه چیز را از نو شروع کند.
شادی فرصتی برای جذب انرژی، شادی قابل تقسیم کردن است، احساس شادی سبب میشود که برای کار و زندگی خلاقیت ابتکار و انرژی لازم و انگیزه کافی را پیدا کنیم با خندیدن جشن گرفتن و شادی خود را تقسیم کردن استرسها و خستگیها به طور قابل ملاحظهای کاهش مییابند.
هیجانات و احساسات قابل کنترل و مهار کردن هستند حتی هنگامی که با شدت زیاد به سراغمان میآیند قادریم تظاهرات آنها را برای مدتی به تأخیر بیندازیم، اما باید زمان و مکانی را برای بروز و مطرح شدن به آنها بدهیم تا بیهوده انباشته نشوند این انباشتگی در صورت عدم تخلیه عواقب ناگواری خواهد داشت.
واکنشهای ما میتواند در برگیرنده طیف متنوعی از رفتارها باشد. مثلاً میتوانیم در برابر هیجانات و احساسات دیگران آرام و بدون عکس العمل باشیم یا میتوانیم به کسی که ترسیده کمک کنیم تا راهی برای اطمینان خاطر و رهایی از ترس پیدا کند با خونسردی به حرفهای کسی که عصبانی هست گوش دهیم و بدون این که بخواهیم او را فردی خشن و عصبانی بدانیم فقط به شنیدن صحبتهای او که از چه چیز عصبانی هست چه کار میخواهد انجام دهد، اکتفا کنیم.
میتوانیم با کسی که اندوهگین است اظهار همدردی کنیم و به حرف هایش گوش کنیم و بگذاریم راحت گریه کند تا کاملاً سبک شود. میتوانیم در خوشحالی کسی که شاد است شریک شویم و با او بخندیم.
اگر امروز با فکر کردن به این ارتباط قطع شده احساس آرامش و راحتی میکنید پس توانستید احساسات و هیجانات خود را به خوبی کنترل کنید، اما اگر با یادآوری آن احساس ناخوشایندی به شما دست میدهد پس به پیشنهادهای ما برای درمان این ناخشنودی عمل کنید.
*فروزان عبداللهی میران، دانشجوی کارشناسی آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان
*انتشار یادداشتها به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.