
لاریجانی: مناقشه ما با آمریکاییها مناقشه حقوقی نیست؛ آنها دنبال گفتگوی حقوقی نیستند مبنایشان زور است/ باید خودمان را قویتر کنیم+ فیلم
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ مراسم گرامیداشت مقام استاد و معلم بهمناسبت روز معلم، با حضور علی لاریجانی، مشاور مقام معظم رهبری در دانشگاه بینالمللی اهل بیت برگزار شد.
در ابتدای این برنامه علی لاریجانی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گرامیداشت مقام استاد و معلم ویژه دانشجویان بین الملل گفت: باید پذیرفت که در مقابل این همه ماجراجویی، ملت ایران با هوشمندی و صلابت، که البته اقتضای سوابق تاریخی و تمدنی این ملت است، با این مسائل مواجه شد. باید بسیار سپاسگزار ملت ایران بود که حوادث را با دقت ارزیابی کرد و در برابر این موضوعات ایستادگی و مقاومت خود را نشان داد.
وی افزود: این ویژگیای است که مختص یک تمدن کهن است. بسیاری از کشورها در چنین حوادثی دچار تزلزل میشوند و به ویژه نسبت به رفتارهای هیجانی که در صحنه بینالمللی عمدی ایجاد میشود، فریب میخورند و در دام سیاستورزی پیچیده بینالمللی گرفتار میشوند. اما ملت ایران راه مستقیمی را پیمود، بر آرمانهای خود ایستاد و این نشان میدهد که با خویشتنداری توانست اهداف خود را به پیش ببرد. از این رو، باید از ملت ایران سپاسگزاری کرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گرامیداشت مقام استاد و معلم ویژه دانشجویان بین الملل گفت: در شرایط کنونی که با شما صحبت میکنم، تصورات دشمن به ویژه غربیها این است که ایران در موقعیتی قرار گرفته که باید با آن تسویهحساب کنیم.
وی افزود: آنها میگویند که زمان برای فشار آوردن بر ایران باید از دست نرود. اگر به ادبیات سیاسی آنها توجه کنید، معمولاً دو عامل را مطرح میکنند: اول اینکه ایران در وضعیت اقتصادی مناسبی قرار ندارد، بنابراین باید فشارها بر این کشور افزایش یابد. دوم اینکه آنها تلاش میکنند تا به سرمایه اجتماعی ایران ضربه بزنند. نکته دوم این است که آنها معتقدند دامنه نفوذ ایران در منطقه دچار لرزههای سنگینی شده و ایران امروز از نظر استراتژیک در منطقه ضعیف شده است و در نتیجه هم از درون و هم از بیرون دچار ضعف است. آنها این فرصت را برای فشار بیشتر به ایران میبینند.
لاریجانی گفت: این تلقی در میان آنها وجود دارد و بر اساس همین تحلیل، به دنبال اهداف خود هستند. ما، اما در مورد وضعیت اقتصادی کشور هیچگونه انکار نمیکنیم که مشکلاتی وجود دارد. بخشی از این مشکلات به تحریمها مربوط میشود و بخش دیگر آن مربوط به مسائل داخلی، از جمله مشکلات مدیریتی و گاهی عدم اولویتها است که این امر موجب نارضایتی مردم شده است. مدیران کشور باید بپذیرند که باید اهتمام بیشتری به مسائل داشته باشند.
در این میان، مواردی نیز وجود دارد که سالهاست سیاست کلی کشور در زمینه دیوانسالاری این بوده که دولت و حکومت باید چابک و کمهزینه باشند، ولی در حال حاضر وضعیت به این صورت نیست. تقریباً ۹۰ درصد بودجه کشور صرف امور جاری میشود. بروکراسی کشور بیش از حد گسترش یافته و بسیاری از افراد مسئول در این حوزهها، که کارمند محسوب میشوند، از لحاظ مالی در شرایط مناسبی قرار ندارند. این مسائل به نارضایتیهای گستردهای منجر شده است.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: بسیاری از امور اداری کشور بر عهده این افراد است و باید زمینهساز تولید و ایجاد فضای مساعد برای سرمایهگذاری باشند. امسال نیز همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند، سال سرمایهگذاری است، یعنی امور دیوانی باید در جهت این هدف گام بردارند، ولی واقعیت این است که هنوز در این مسیر گامهای جدی برنداشتهایم.
همه افراد جامعه دچار یک ضیق معیشتی هستند
لاریجانی گفت: ما قبول داریم مسئله اقتصادی کشور که حالا شما اساتید در این زمینه مشکلاتی برای شما هم فراهم شده و همه افراد جامعه واقعاً دچار یک ضیق معیشتی هستند.
وی در ادامه بیان کرد: تنها پروندهای که در کشاکش این مسائل مطرح است، مسئله ایران نیست. چندین مسئله مهم دیگر وجود دارد که باید در ارزیابیها به همه آنها توجه کرد. مثلاً یکی از دغدغههای کشورهای بزرگ، بهویژه آمریکا، این است که در سالهای آینده چین چه وضعیتی پیدا میکند. آیا چین به قدرت اقتصادی مسلط تبدیل میشود؟ اگر روندها به این سو باشد، باید برای ایجاد مزاحمت و جلوگیری از این امر تلاش کنند. به همین دلیل، موضوع تعرفهها به یک مسئله جدی تبدیل شده است. اما چرا این کار را میکنند؟ چون دعوی ایدئولوژیک خاصی با چین ندارند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: چین مگر با این کشورها مسئلهای در منطقه داشته یا حمایتی از فلسطین میکرده است؟ چرا با ایران درگیر هستند؟ به این دلیل که ایران بهخاطر حمایت از مسئله فلسطین یا موضوعات دیگر دچار مشکلات نشده است. بسیاری از کشورهای دیگر نیز این مسائل را ندارند و حتی روابط نزدیکی با اسرائیل دارند. بنابراین، دلیل درگیری با ایران فقط مسئلهای محدود نیست، بلکه موضوعات مهمتری در سطح بینالمللی وجود دارد.
لاریجانی گفت: این مانند شلیک موشکهای چندجانبه است که هرکدام به سمت یک هدف میرود. در واقع، یکی از اهداف اصلی این است که با چین تسویه حساب کنند، اما به شیوهای دیگر. در کنار این، مسئله دیگری که در صحنه بینالمللی مطرح است، روابط اروپا و آمریکا است. از بعد از جنگ جهانی، عملاً آمریکا مسئولیت بخشی از امنیت اروپا را بر عهده گرفته و برای این کار هزینههایی پرداخت کرده است. در بسیاری از مسائل مختلف، اروپا با آمریکا همراه بوده، هرچند در ظاهر گاهی تلاشهایی برای استقلال نشان داده، اما در عمل همراستایی زیادی وجود داشته است.
وی افزود: به یاد دارم زمانی که مذاکرات هستهای ایران با اروپا مطرح بود، وقتی ایران در سعدآباد بود، سپس مذاکرات در پاریس ادامه یافت.
لاریجانی گفت: مسئله فلسطین ربطی به ایران و مسائل سیاسی آن زمان ندارد، بلکه ریشهای تاریخی دارد. در گذشته، مبارزین فلسطینی که برای آزادی و استقلال کشورشان مبارزه میکردند، در زمانی که رژیم شاه در ایران و رژیم اسرائیل همکاری میکردند، این مقاومت شکل گرفت. بسیاری از مبارزان ما از آن مقاومت فلسطینی الهام گرفتند. این جریان مقاومتی که در فلسطین شکل گرفت، به دلیل فشارهایی بود که اسرائیل و آمریکا بر مردم فلسطین وارد کردند. این مقاومت با گذشت زمان تکامل یافت، البته ما در این راه به آنها کمک کردیم. ما فحاشی نمیکنیم، اما برای مردم فلسطین کمک کردیم؛ کمکهای ما بیشتر جنبه حمایتی داشت و افتخار میکنیم که از آنها حمایت کردیم. ولی اصل ماجرا را خودشان به وجود آوردند.
وی در ادامه بیان کرد: مشکل مشابهی در لبنان هم وجود دارد. بعضیها میگویند که ایران حزبالله را ایجاد کرده است، اما ما افتخار میکنیم که از حزبالله حمایت کردهایم، ولی این حزبالله توسط مردم لبنان به وجود آمد. وقتی اسرائیل به بیروت حمله کرد، حزبالله به عنوان یک نیروی مقاومتی شکل گرفت. در آن زمان نیروهای لبنانی متوجه شدند که باید چه کار کنند. حزبالله در واقع در مقابل تجاوز اسرائیل به بیروت شکل گرفت. اینها فرزندان امام موسی صدر بودند که در این مسیر نقش بزرگی داشتند و با تربیت کادرهای مقاوم، روشنگریهای سیاسی و دینی را انجام دادند. اینها همگی از شاگردان او بودند و در نهایت جریان مقاومت را در لبنان شکل دادند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: همین مسئله در عراق هم رخ داد. نیروهای مقاومت عراق از زمانی به وجود آمدند که مردم عراق تحت فشار شدید قرار گرفتند. اکنون که در انگلیس افشاگریهایی در مورد جنایات آمریکا و متحدانش در عراق و افغانستان صورت میگیرد، مسائل زیادی روشن میشود. مثلاً اینکه چگونه مردم عراق و افغانستان به طور گسترده کشته شدند. این اقدامات جنایتکارانه موجب شد که مردم عراق به مقاومت بپردازند. هیچ کشوری نیست که از اشغال استقبال کند. هیچ جوانی در کشوری نمیتواند تحمل کند که یک کشور بزرگ و قدرتمند به سرزمینش حمله کند و آن را اشغال کرده و بعد بگوید که شما جزئی از ایالات ما هستید. این رفتارها باعث شد که نیروی مقاومت در عراق به وجود آید.
وی در ادامه بیان کرد: بله، این کاملاً طبیعی است که وقتی یک کشور بمباران میشود یا تحت اشغال قرار میگیرد، مردم آن کشور به مقاومت برمیخیزند. این اتفاق در بسیاری از نقاط دنیا به ویژه در مناطق اشغالشده رخ داده است. در افغانستان نیز زمانی که شوروی و سپس آمریکا این کشور را اشغال کردند، مردم افغانستان واکنش نشان دادند و با مقاومتهای خود به دفاع از کشورشان برخاستند. نیروهای مجاهدین و مقاومت در افغانستان به دلیل همین شرایط سخت و فشارهای خارجی شکل گرفتند. در واقع، شرایطی که کشورهای خارجی ایجاد کردند، موجب شد که مردم آن کشورها به مبارزه و مقاومت روی بیاورند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در خاورمیانه هم همینطور است. کشورهای غربی و بهویژه آمریکا، با مداخلههای نظامی و سیاستهای فشاری که در این منطقه به کار گرفتند، شرایطی ایجاد کردند که مردم به مقاومتهای مسلحانه و سیاسی دست بزنند. رفتارهای تحمیل شده از سوی قدرتهای خارجی بهویژه در راستای اشغال و بمباران، واکنشهای منفی و مقاومتهایی در پی دارد که باید به آن توجه کرد.
لاریجانی گفت: در واقع، این واکنشها نه تنها طبیعی هستند بلکه قابل پیشبینی هم بودند. شما نمیتوانید به زور در منطقهای با مردمی با پیشینههای فرهنگی و تاریخی خاص، رفتار کنید و انتظار داشته باشید که بدون هیچ مقاومتی نتیجه بگیرید. رفتارهای تحمیلی و مداخلهجویانه تنها منجر به افزایش تنشها و تقویت جریانات مقاومت میشود. این واقعیت است که وقتی شما در یک منطقه با مردمی که تاریخ طولانی مقاومت دارند، با زور عمل کنید، در نهایت باید هزینههای آن را بپردازید.
وی در ادامه بیان کرد: آیا این طبیعی است که وقتی کشوری بمباران میشود، نیروهای آن کشور به مقاومت برمیخیزند؟ در افغانستان هم همینطور بود. زمانی که شوروی این کشور را اشغال کرد و بعد از آن در زمان اشغال آمریکا، هستههای مقاومت و مجاهدین خود به وجود آمدند. این شرایط را شما ایجاد کردید که مردم مقاومت کنند. بنابراین، اولاً این مقاومت بهخاطر سیاستهای شما به وجود آمد و دوم اینکه نمیتوانید در خاورمیانه اینگونه رفتار کنید. وقتی که میخواهید به زور عمل کنید، امروز باید تاوان آن را بپردازید. نمیتوانید با مردم این منطقه اینگونه رفتار کنید.
لاریجانی گفت: آیا این طبیعی است که وقتی کشوری بمباران میکنید، نیروهای آن کشور به مقاومت برمیخیزند؟ در افغانستان هم همینطور بود. زمانی که شوروی این کشور را اشغال کرد و بعد از آن در زمان اشغال آمریکا، هستههای مجاهدین و مقاومت شکل گرفت. این شرایط را شما ایجاد کردید که مردم به مقاومت بپردازند. بنابراین، اولاً این مقاومت بهخاطر سیاستهای شما به وجود آمد و دوم اینکه نمیتوانید در خاورمیانه اینگونه رفتار کنید. وقتی که میخواهید به زور عمل کنید، امروز باید تاوان آن را بپردازید. نمیتوانید با مردم منطقه اینگونه رفتار کنید.
وی افزود: یک مشاور امنیت ملی در آمریکا، که کتابی هم دارد، در آن میگوید: "من هیچوقت در منطقه خاورمیانه چنین هوشیاری سیاسی را در جوانان این منطقه ندیدم. این افراد از رفتار آمریکاییها نفرت دارند. " این حرف خودشان است، نه حرف ما. هر زمان که شما این رفتار را ادامه بدهید، این مسئله بیشتر خواهد شد.
لاریجانی خاطرنشان کرد: دوم این که آیا شما در این دوره توانستید همه چیز را نابود کنید؟ نه، شما نتوانستید. در غزه، حتی با این بمبارانهای سنگین، ۵۰ هزار نفر کشته شدند و تعداد زیادی مجروح شدند، اما شما نتوانستید مقاومت را از بین ببرید. شما به حماس ضربه زدید، اما در منطقهای بسیار کوچک با این محاصرهای که ایجاد کردهاید، نتوانستید آنها را از بین ببرید. شما هنوز میگویید که همه چیز را از بین بردید، ولی همین چند روز پیش شاهد بودید که یک گروگان آمریکایی را از زیر زمین پیدا کردند و به شما تحویل دادند. پس هنوز نیروهای مقاومت وجود دارند.
وی گفت: در یمن هم همینطور است. شما ضربه زدید و ضربه هم خوردید، ولی یمنیها همچنان به مقاومت ادامه میدهند. در عراق هم نیروهای مقاومت همچنان فعال هستند. در سوریه، شاید در ابتدا شما موفق به رسیدن به نتیجه شدید، اما آنها ظرفیتهای خود را بازسازی کردند و ظرف چند ساعت توانستند جلوتر از شما پیش بروند. شما از نظر زمینی نتواستید در لبنان حضور پیدا کنید. به یاد داشته باشید که زمانی که شما به بیروت حمله کردید، ظرف چند ساعت آنجا را گرفتید، اما حالا برای دستیابی به همان مقدار، مجبور به عملیات چند روزه شدید، ولی نتواستید حتی مقدار کمی از زمین را تصرف کنید.
لاریجانی خاطرنشان کرد: بمباران کردید، ولی نتوانستید بر حزبالله فائق شوید. این نیروی مقاومت همچنان باقی است. حالا ممکن است شما دنبال توطئههای دیگری باشید که مثلاً میخواهید مقاومت را خلع سلاح کنید، اما این اقدامات شما تنها برای ارضای خودتان است. شما خودتان هم میدانید که این ظرفیت هنوز وجود دارد و تا زمانی که شما با مردم منطقه اینگونه رفتار کنید، این روند ادامه خواهد داشت. این مسائل هیچ ربطی به ایران ندارد، بلکه این ماجرا در حال ادامه است.
وی درادامه گفت: حرف آنها این است که ایران در شرایطی قرار دارد که دیگر نمیتواند مقاومت کند. این نقطه حساسی است که من فکر میکنم همه باید با هوشیاری نسبت به آن برخورد کنند. اینکه فشارها بر ما زیاد شده است، غیرقابل انکار است. در حالی که میگویند ما در حال مذاکره هستیم، فشارهای اقتصادی را فراموش نمیکنند و همچنان رفتار بسیار پراشوبی را دنبال میکنند. هر روز یک حرف جدید میزنند.
لاریجانی خاطرنشان کرد: در مسئله هستهای ایران، سوال این است که شما میتوانید بگویید که کشوری که عضو آژانس است و این عضویت را پذیرفته، حق ندارد چنین کاری کند؟ به چه دلیل باید سلاح هستهای نداشته باشد؟ شما که خود آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستید و گزارشهایی ارائه میدهید، چرا به گزارشهای خودتان توجه نمیکنید؟ چندی پیش، جامعه اطلاعاتی آمریکا گزارشی منتشر کرد که ایران هیچ سلاح هستهای ندارد و به سمت آن هم نرفته است. پس چرا به حرفهای خودتان اعتماد نمیکنید؟
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان گفت: من این نکته را بارها گفتهام اینها به دنبال یک گفتگوی حقوقی با ما نیستند. مبنای آنها زور است. حالا سوال این است: در مقابل زور باید چه کرد؟ آیا راهی جز این هست که خودمان قوی باشیم و با استقامت عمل کنیم؟ راهی غیر از این وجود دارد؟ ما باید استقامت کنیم و در مقابل استفاده از زور آنها، با قوی بودن و ایستادگی، پاسخ بدهیم.