ماشینسازی محور اشتغال مهندسان و توسعه صنعتی کشور/ بررسی چالشهای مکانیزاسیون کشاورزی در پروژهای ملی
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، رضا اسدیفرد رئیس دانشکده صنعت ماشینسازی پژوهشکده مطالعات فناوری ریاستجمهوری در نشستی تخصصی که با اشاره به ساختار چهارگانه گروههای مطالعاتی پژوهشکده، گفت: گروه سیاست نوآوری و آیندهنگاری که بنده در آن فعالیت میکنم، تمرکز اصلیاش بر مطالعات کلان حکمرانی علم، فناوری و نوآوری است.
وی با بیان اینکه صنعت ماشینسازی به عنوان یکی از مهمترین زمینههای اشتغال فارغالتحصیلان رشتههای مهندسی در کشور شناخته میشود، افزود: برخلاف صنایع بهرهبردار که به نیروی متخصص کمتری نیاز دارند، ماشینسازی یک صنعت دانشبنیان است و نیازمند مهندسانی با تخصصهای فنی بالا در حوزههای طراحی و ساخت تجهیزات صنعتی است.
اسدیفرد عنوان کرد: یکی از ویژگیهای کلیدی صنعت ماشینسازی این است که فناوری را به زبان صنعت ترجمه میکند. صنعتگران تنها زمانی میتوانند از فناوریهای نوین مانند نانو هوش مصنوعی یا سایر تکنولوژیها بهرهبرداری کنند که این مفاهیم در قالب ماشینآلات و تجهیزات قابل استفاده عرضه شوند.
وی با اشاره به اهمیت استراتژیک این صنعت در توسعه پایدار اقتصادی کشور، گفت: سالانه بین ۵ تا ۱۰ میلیارد دلار از واردات کشور مربوط به ماشینآلات صنعتی است که سهم قابل توجهی از کل واردات را شامل میشود.
رئیس دانشکده صنعت ماشینسازی بیان کرد: از سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ توسط این پژوهشکده با همکاری تیمی از متخصصان از جمله دانشجویان و پژوهشگران دکترا، اجرا شده است.
وی تصریح کرد: در این پروژه، چالشهای مکانیزاسیون کشاورزی کشور بهویژه در بخش زراعت بررسی شد تا بتوان برنامههایی در جهت اصلاح قوانین، ساختارها و سیاستهای حمایتی ارائه کرد.
اسدیفرد با تأکید بر اهمیت همافزایی میان رشتههای فنی و مدیریتی، خاطرنشان کرد: در این پروژه، مطالعات پشتیبانی مختلفی شامل بررسی وضعیت موجود مکانیزاسیون در زنجیره ارزش محصولات کشاورزی و تحلیل بازیگران کلیدی این حوزه انجام گرفت که میتواند مبنایی برای تصمیمگیریهای کلان باشد.
رئیس دانشکده صنعت ماشینسازی پژوهشکده مطالعات فناوری ریاستجمهوری در سخنانی با اشاره به چالشهای جدی موجود در مسیر توسعه مکانیزاسیون کشاورزی کشور اظهار کرد: نظام ناکارآمد بهرهبرداری از ماشینها و تجهیزات، عدم توازن میان عرضه و تقاضا، ضعف در توسعه فناوری، فقدان استانداردهای کیفی مؤثر برای ماشینآلات کشاورزی وارداتی و تولید داخل، و نبود پایگاههای دادهای مناسب برای سیاستپژوهی و ارزیابی اثربخشی سیاستها از مهمترین موانع توسعه مکانیزاسیون در کشور هستند.
وی با بیان اینکه ارتقاء بهرهوری در بخش کشاورزی، دستیابی به امنیت و ایمنی غذایی، افزایش درآمد کشاورزان و تسریع روند مکانیزاسیون از جمله اهداف اصلی طراحی و اجرای برنامههای توسعهای در این حوزه به شمار میروند، افزود: بدون توجه به این اهداف، تحقق توسعه پایدار در کشاورزی ممکن نخواهد بود.
اسدیفرد همچنین بر ضرورت معرفی سازوکارهای تخصصی تامین مالی برای توسعه مکانیزاسیون تأکید کرد و گفت: ارتقای استانداردهای مکانیزاسیون و افزایش توان رقابتپذیری بینالمللی ماشینآلات کشاورزی کشوراز دیگراهداف کلان در این حوزه محسوب میشود که نیازمند حمایتهای نهادی اصلاح سیاستها و تعامل میان بخشهای اجرایی تحقیقاتی و مالی است.