
سهم پایین شرکتهای دانشبنیان کشاورزی در حوزههای حیاتی نیازمند بازنگری است
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، ارژنگ جوادی قائممقام دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان غذا و کشاورزی ریاست جمهوری صبح امروز در رویداد تا کرانه البرز که در تالار مهدوی دانشکدگان کشاورزی دانشگاه تهران برگزار شد ،با اشاره به وضعیت موجود شرکتهای دانشبنیان کشور گفت: در حال حاضر حدود ۹ هزار شرکت دانشبنیان در کشور فعال هستند که از این تعداد، تنها حدود ۶۰۰ شرکت در حوزه کشاورزی فعالیت میکنند.
وی افزود: این آمار نشان میدهد بخش کشاورزی در حوزه دانشبنیانی متناسب با چالشها و نیازهای اساسی خود رشد نکرده است.
جوادی با بیان اینکه برخی از حوزههای دارای سودآوری و مشتریمحور باعث تراکم شرکتهای دانشبنیان شدهاند، عنوان کرد: برخی بخشهای کشاورزی که بیشترین نیاز را به فناوری و نوآوری دارند همچنان با کمبود جدی مواجه هستند.
جوادی خاطرنشان کرد: در لایههای مختلف زنجیره کشاورزی، بهویژه از تولید نهادهها تا بازاررسانی و حمل و نقل، ضعفهای اساسی وجود دارد و این در حالی است که ارزش افزوده دقیقاً در این نقاط ایجاد میشود.
وی به تفاوت فاحش سهم کشاورزی در اقتصاد ملی ایران با دیگر کشورها اشاره کرد و گفت: بهطور مثال، سهم صنایع غذایی در کشور ما به حدود سه درصد محدود میشود، در حالی که در کشورهایی مانند برزیل، کشاورزی فناورانه سهم قابل توجهی در اقتصاد دارد.
قائممقام دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان خاطرنشان کرد: بر اساس بررسیهای ما، ۶۳۴ شرکت فعال در کشاورزی مجموعاً ۱۰۲۵ محصول دانشبنیان تولید میکنند. این ظرفیت ارزشمند است، اما هنوز نتوانسته بهطور کامل به نیازها و چالشهای بخش کشاورزی پاسخ دهد.
جوادی همچنین به تجربه موفق یک شرکت شیرازی در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: این شرکت با جذب سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیارد تومانی در حوزه فناوری کشاورزی، دستاوردهای قابل توجهی را بهدست آورد و الگویی برای سایر بخشها فراهم کرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تدوین اولویتهای حمایت از شرکتهای دانشبنیان کشاورزی در سال ۱۴۰۴ تأکید کرد و گفت: این اولویتها در ۶ روز گذشته نهایی شده و بهزودی ابلاغ خواهد شد.
وی افزود:از همه فعالان حوزه کشاورزی، سرمایهگذاران و شرکتها دعوت میکنیم پیشنهادهای خود را در سامانه ستاد غذا و کشاورزی ثبت کنند.
جوادی بیان کرد: در بررسی و حمایت از طرحها، شاخصهای بنیادینی از جمله صرفهجویی یا ایجاد درآمد ارزی و حل یک معضل اساسی کشور مورد نظر ماست و برنامهها بهگونهای طراحی شدهاند که بتوانند اقتصاد دانشبنیان را بهطور واقعی در کشاورزی فعال کنند.
وی با بیان اینکه یکی از رسالتهای این ستاد افزایش تعداد شرکتهای دانشبنیان در بخش کشاورزی است، تصریح کرد: در حال حاضر تنها ۶۵۰ شرکت دانشبنیان در حوزه کشاورزی و غذا فعال هستند که رقم قابل توجهی نیست و باید در مسیر توسعه این شرکتها با قدرت بیشتری حرکت کنیم.
وی با اشاره به وابستگی برخی بخشهای فناورانه کشور به واردات، تأکید کرد: ضروری است که با استفاده از ظرفیتهای داخلی و توسعه شرکتهای فناورانه، خودکفایی در این حوزه محقق شود.
جوادی تصریح کرد: یکی از فرصتهای ارزشمند برای توسعه شرکتهای دانشبنیان در کشور، معافیتهای مالیاتی است. در حال حاضر محصولاتی که دانشبنیان محسوب میشوند و شرکتهایی که در حوزه دانشگاهی فعالیت دارند، میتوانند از این معافیتها بهرهمند شوند.
جوادی قائممقام دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان غذا و کشاورزی ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: با توجه به گردش مالی گسترده این حوزه، باید تلاشهای خود را دوچندان کنیم تا شاهد افزایش قابل توجه تعداد شرکتهای دانشبنیان و تحقق خودکفایی در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی باشیم.