
سرپرست دانشگاه: دانشکدههای مختلف دانشگاه تهران، میتوانند در مراحل مختلف چرخه تولید و عرضه فولاد در کشور نقشآفرین باشند

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، افتتاحیه دومین همایش بینالمللی صنایع و سازههای فولادی، با حضور جمعی از مقامات دولتی، اساتید، دانشجویان و اصحاب و پیشکسوتان صنعت فولاد در تالار شهید چمران دانشکدگان فنی دانشگاه تهران برگزار شد.
در این همایش دکتر محمدحسین امید، سرپرست دانشگاه تهران، با اشاره به اینکه صنعت فولاد با تولید ۴۰ میلیون تن در سال به ارزش ۲۰۰۰ همت، پس از صنعت نفت، دومین صنعت کشور است، گفت: «سرعت بالای اجرا و ساخت، مقاومت در برابر زلزله، بازیافتپذیری، سبکی و نیاز به مصالح کمتر از مزایای بهرهگیری از فولاد در اجرای پروژههای عمرانی است. صنعت فولاد در کشور ما توسعه یافته و حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد سازههای ما فولادی است، اما این میزان نسبت به کشورهای توسعهیافته کافی نیست. برای مثال در کشور ژاپن سهم صنعت فولاد تا ۸۰ درصد و حتی در عربستان این سهم به بالای ۴۰ درصد رسیده است.»
دکتر امید در ادامه، به چالشهای صنعت فولاد همچون نوسان قیمت، کمبود نیروی متخصص، ضعف استاندارد اجرایی و نظارتی، ضعف فناوری و به خصوص چالشهای محیط زیستی و مصرف زیاد آب و انرژی پرداخت و گفت: «برای نمونه، یکی از عوامل بحران آب در اصفهان صنعت فولاد است. پس این صنعت نباید در مناطق مرکزی کشور توسعه یابد، بلکه باید به سواحل مکران در دریای عمان منتقل شود.»
وی افزود: «امروزه در صنعت فولاد، آموزش و ترویج فناوریهای نوین در سازههای ترکیبی و بهروزرسانی استانداردها ضروری است. در این زمینه، دانشکدههای مختلف دانشگاه تهران، از دانشکدگان فنی تا دانشکده علوم اجتماعی، میتوانند در چرخه صنعت فولاد کشور، از اکتشاف تا تولید و عرضه سازهها و همچنین در بهبود فرایند همچون کاهش ضایعات و اثرات مخرب محیط زیستی نقشآفرین باشند.»
دکتر امید درباره اهمیت توجه به پیامدهای محیط زیستی صنایع گفت: «در آینده مشکل امروزی اصفهان، یعنی بحران آب و فرونشست زمین، به بقیه مناطق مرکزی ایران، مانند یزد و خراسان جنوبی سرایت خواهد کرد و حتی با رفع همه موانع موجود، خسارات محیطزیستی گذشته دیگر قابل جبران نیست.»
در ادامه، دکتر عبدالحسین خسروپناه، رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، یکی از دغدغههای این شورا را ارتباط دانشگاه و صنعت دانست و گفت: «این نکته در بازنگری نقشه جامع علمی کشور و آئیننامه ارتقای اعضای هیأت علمی مد نظر قرار گرفته است. در این راستا، باید برخی رشتههای دانشگاهی با رشتههایی که ماهیت میانرشتهای دارند جایگزین شوند.»
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، با طرح پیشنهاد تدوین سند دانشبنیان فولاد توسط اساتید و اصحاب این حوزه برای تصویب در شورای امنیت ملی گفت: «در حکمرانی فولاد دولت باید صرفاً تسهیلگری کند تا فرایند چرخه فولاد تسهیل شده و اشتغالسازی صورت گیرد.»
همچنین مهندس محمد آقاجانلو، معاون وزیر صمت و رئیس هیأت عامل «سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران» (ایمیدرو)، در سخنانی به جایگاه ایران در صنعت بینالمللی فولاد پرداخت و گفت: «بیشترین سهم تولید فولاد در جهان به چین تعلق دارد. در خاورمیانه نیز ایران رتبه دوم را بعد از ترکیه داراست. ایران در حوزه فولاد، تا حدود زیادی به به هدف تعیینشده در سند چشمانداز ۱۴۰۴ نزدیک شده است، به نحوی که امروزه ۱۷ درصد صادرات غیرنفتی ما در حوزه فولاد است.»
مهندس آقاجانلو بر اهمیت همکاری صنعت فولاد با دانشگاه و اساتید در زنجیره تولید فولاد، در راستای توسعه کیفی این صنعت، تأکید کرد و گفت: «چنین همایشی باید به این نتیجه منتهی گردد که ما خودمان تغییرات لازم را در حوزه فولاد ایجاد کنیم، نه اینکه جبر زمانه ما را به اجرای این تغییرات وادارد.»
در بخش دیگری از این مراسم، مهندس مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، با اشاره به تاریخچه استفاده از فولاد در ایران گفت: «ما در گذشته در معماری ایرانی- اسلامیمان از چوب استفاده میکردیم، چون حالت کشسانی و ارتجاعی خوبی داشت و از گسیختهشدن پیکره ساختمان جلوگیری میکرد، اما بعد از رواج فولاد در کشور استفاده از چوب کاهش یافت. مزیت ساختمان فولادی در این است که اجرا و ساخت آن سادهتر و سریعتر انجام میشود. همچنین مهارت و چیرهدستی که در حوزه سازههای فولادی در کشور ما به دست آمده، در سازههای بتنی هنوز حاصل نشده است.»
مهندس چمران افزود: «با این وجود، هنوز در ساختمانهای با اسکلت فلزی مشکل آتشسوزی داریم، مشکلی که میزان و شدت آن در ساختمانهای با اسکلت بتنی کمتر است. برای حل این مشکل، دانشگاه باید نوعی اسکلت فلزی بسازد که کشش بیشتری داشته باشد و سبکتر باشد تا در مقابل زلزله و آتشسوزی مقاومت بیشتری نشان دهد. برای رسیدن به این هدف، صنعت فولاد و دانشگاه، به خصوص شرکتهای دانشبنیان باید با یکدیگر همکاری کنند.»
دکتر مهدی قاسمیه، رئیس دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، نیز در سخنرانی خود به پروژههای در حال اجرای دانشگاه تهران، مانند پروژه «مرکز نوآوری دانشگاه تهران» که با استفاده از سازههای فولادی در حال ساخت است اشاره کرد و گفت: «فولاد یکی از مهمترین مواد ساختمان در جامعه ایران و صنعت فولاد از نیروهای پیشران اقتصاد کشور است. ما در حوزه فولاد، با تدابیر دولت در دهههای ۶۰ و ۷۰ خودکفا شدیم و تحریمها نیز نتوانست این صنعت را فلج کند.»
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه چشمانداز این صنعت، تولید سالانه ۵۰ میلیون تن فولاد است، گفت: «با این حال باید ناترازی انرژی را مد نظر داشته باشیم و در آینده این صنعت از سوختهای جایگزین، از قبیل سوختهای هیدروژنی استفاده کنیم.»
رئیس دانشکدگان فنی همچنین به نقش صنعت فولاد در ساخت مسکن در کشور اشاره کرد و گفت: «امروز با داشتن ۶۰۰ واحد تولیدی اسکلت فلزی در کشور، با یک برنامهریزی درست میتوانیم بحران مسکن را به پایان برسانیم.»
دکتر امیررضا قیامی آزاد، دبیر همایش و رئیس مرکز تخصصی صنعت فولاد دانشگاه تهران، ضمن قدردانی از مشارکت صاحبان صنایع، ابراز امیدواری کرد که این همایش نقطه عطفی در ارتباط ثمربخش و همافزایی دانشگاه و صنعت فولاد کشور باشد.
گفتنی است همایش بینالمللی صنایع و سازههای فولادی که به همت مرکز تخصصی صنعت فولاد دانشگاه تهران و همکاری دانشکدههای مهندسی عمران، متالورژی و مواد، صناعی و انجمنهای علمی در تالار شهید چمران دانشکدگان فنی دانشگاه تهران در حال برگزاری است، ۳۰ اردیبهشت به کار خود پایان خواهد داد.