
افزایش نرخ فرونشست دشت قزوین به بیشینه سرعت ۳۰ سانتیمتر در سال

به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، معصومه آمیغ پی در این باره اظهار کرد: بر اساس آخرین پردازشهای انجام شده سازمان نقشهبرداری کشور، مناطقی به وسعت تقریبی ۲۷۵۰ کیلومتر مربع در شهرستانهای بوئینزهرا، البرز، آبیک و در نواحی شهری و اطراف قزوین، عصمتآباد، بوئین زهرا، ارداق، شال، دانسفهان، پلشاه عباسی، خاکعلی، شریفه، الوند، اقبالیه، محمودآباد نمونه، نرجه و تاکستان دچار فرونشست هستند.
وی افزود: متاسفانه بخشی از راههای اصلی، جادههای مواصلاتی و راه آهن، همچنین قسمتی از فرودگاه هواپیماهای سبک و نیز بناهای تاریخی قلعه پس پر، حیدرآباد و تپه درنا آباد و نیز خطوط انتقال نیرو از پهنه تحت تاثیر فرونشست عبور میکنند.
آمیغ پی تاکید کرد: این در حالی است که بر اساس آخرین محاسبات، بیشینه نرخ فرونشست دشت قزوین از ۱۹ سانتی متر درسال، در سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ به ۳۰ سانتی متر در سال، در سال آبی شهریور ۱۴۰۲ تا شهریور ۱۴۰۳ رسیده است. این افزایش نرخ ۱۱ سامتی متر درسال در دشت قزوین و در زمینهای کشاورزی ارداق، شهرستان اک، اسفرورین، بویین زهرا، شال، آبیک نشان دهنده فشار بر استخراج منابع آب زیر زمینی در استان به منظور مقاصد کشاورزی است. روند افت آب زیر زمینی دشت قزوین نیز مؤید این مطلب است.
رئیس اداره ترازیابی دقیق و تداخلسنجی راداری سازمان نقشهبرداری تاکید کرد: دشت قزوین از نظر پیشینه تاریخی، محصولات کشاورزی و گونههای جانوری، اهمیت اقتصادی و تاریخی بسیار مهمی در میان دشتهای ایران دارد. به گونهای که بسیاری از باستانشناسان ایرانی بر این باورند تمدن کشاورزی از دشت قزوین آغاز شده و سپس به شرق و قلب فلات ایران گسترش یافته است.
به گفته وی لزوم توجه به بهرهبرداری پایدار از منابع آب زیر زمینی استان امری ضروری به منظور حفظ منابع آب و خاک این خطه و تامین امنیت آبی، غذایی و توسعه استان است.