بلاتکلیفی ۱۵ ساله ۸ هزار چاه آب غیرمجاز در گلستان

به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو ، ایرج حیدریان در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: بیش از ۹۵ درصد از منابع آبی در اختیار در استان گلستان، آبهای زیرزمینی است که برای کاهش استفاده از این آبها و پایداری آب شرب در استان،باید برنامهریزی دقیقی داشته باشیم.
وی تصریح کرد: مهمترین تامینکننده آب شرب در شرق گلستان، سد نرماب است که اگر این سد به بهرهبرداری برسد، به جرات میتوان گفت: مشکل تامین آب شرب در شرق گلستان و نوار مرزی گنبدکاووس حل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان ابراز کرد: بدنه این سد تکمیل شده و در نیمه دوم امسال، آبگیری اولیه این سد به میزان ۳۰ میلیون مترمکعب بعد از جابهجایی روستا انجام خواهد شد.وی ادامه داد: احداث این سد با منابع مالی دولتی بیش از ۵۰ سال طول میکشید اما خوشبختانه با استفاده از فایناس و ماده ۵۶، این سد توسط قرارگاه خاتمالانبیا با اعتبار حدود یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تاکنون، مراحل پایانی خود را میگذراند.
حیدریان گفت: برای حل مشکل تامین اعتبار این سد، قرار است مولدسازی در سطح ملی انجام شد و وزارت نیرو اعتبارات لازم برای بهرهبرداری نهایی از این سد، تخصیص پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه سد نرماب، تنها سد با مدل ماده ۵۶ است، بیان کرد: مولدسازی در سطح ملی، تجربه جدیدی است و میتواند در استملاک و جابهجایی روستاها و احداث واحدهای مسکونی جدید برای مردم روستاهای اطراف سد، تاثیر بسزایی داشته باشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان یادآور شد: سند سازگاری با کمآبی از سال ۱۴۰۰ در گلستان تدوین شده و قرار است تا سال ۱۴۰۵ اجرا شود که اجرای این سند در استان گلستان تقویت شده است.وی افزود: در این سند، میزان بهرهوری از آبهای زیرزمینی از ۸۲ میلیارد مترمکعب به ۶۵ میلیارد مترمکعب کاهش یافته و استفاده از آبهای تجدیدپذیر افزایش پیدا میکند.حیدریان با بیان اینکه، حوزه کشاورزی، بزرگترین مصرفکننده آب است، گفت: نیاز است نگاه ما به مصرف آب در حوزه کشاورزی تغییر کند، زیرا کشور و استان ما به مثابه یک کشتی است که همه ما در آن قرار داریم و تبعات مصرف بیش از حد، گریبانگیر همه ما خواهد شد.وی ادامه داد: تغییر الگوی کشت به ویژه در خصوص محصولاتی مانند سیبزمینی، هندوانه و شالی که مصرف آب آنها بیش از اندازه است، بسیار اساسی و مهم است و باید هرچه زودتر اجرا شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان بیان کرد: مهمترین سرمایه کشور در همه استانها،آب است و باید در افق ۱۴۲۵، تامین آب شرب از طریق سفرههای زیرزمینی را به میزان ۷۴ میلیون مترمکعب کاهش دهیم.
وی اضافه کرد: اجرای الگوی کشت مناسب و استفاده از سیستم نوین آبیاری در حوزه کشاورزی با آخرین مُتد روز میتواند در کاهش بحران و تنش آبی کشور و به ویژه استان گلستان تاثیر بسزایی داشته باشد.حیدریان ابراز کرد: در استان گلستان ۱۹ هزار و ۱۸۵ حلقه چاه آب مجاز داریم که در سال ۱۳۸۹، به همین میزان نیز، چاه آب غیرمجاز و فاقد پروانه گزارش شده است که تاکنون از این میزان، ۱۱ هزار حلقه چاه تعیین تکلیف شده و مابقی آن در مسیر رسیدگی و دادرسی است