آخرین اخبار:
کد خبر:۱۴۶۹۰۳
در جلسه نقد سریال موهن «الحسن و الحسین و معاویه» عنوان شد:

پخش سریال «الحسن و الحسین»، فرصتي ناب برای تبلیغ تشیع

کارشناس مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما گفت: پخش سریال موهن «الحسن و الحسین (ع) و معاویه» فرصت مناسبی جهت ترویج و تبلیغ اعتقادات به حق شیعه و دفاع از حقانيت ائمه اطهار (ع) است.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از قم، حجت الاسلام محمد رضایی پیش از ظهر امروز در جلسه نقد و ارزیابی هنری و محتوایی سریال موهن «الحسن و الحسین(ع) و معاویه» که به همت پژوهشکده علوم انسانی پژوهشگاه بین المللی المصطفی (ص) در قم برگزار شد، با اشاره به اینکه سرمایه گذار اصلی این سریال یک شرکت کویتی است، گفت: این سریال موهن به مدت حدود چهار تا پنج سال و با هزینه ای در حدود هشت میلیون دلار ساخته شده است و در آن از بازیگران و لوکیشن های کشورهای مختلف عربی همچون مراکش، اردن و لبنان استفاده شده است.
 
حضور بازیگرانی از کشورهای مختلف عربی در اين سريال
 
وی افزود: جالب این است که در این سریال از بازیگرانی از اکثر کشورهای عربی به جز مصر استفاده شده و دلیل عدم حضور مصری ها نيز به جهت قانون خاص این کشور و نیز مخالفت الازهر با ساخت این سریال بوده است، اما آن چه مهم است اینکه این سریال با مشارکت جدی بازیگران جهان عرب و جهان تسنن برای ماه رمضان امسال ساخته شد.
 
از تهدیدات فرصت سازی کنیم
 
حجت الاسلام رضایی همچنین ابراز داشت: دشمن بحث هلال شیعه را با هدف تخریب تشیع مطرح کرد و ما باید از تهدیدات دشمن فرصت سازی کرده و شیعه را به خوبی به جهان بشناسانیم؛ در واقع ما باید از همه فرصت ها و زمینه هایی که پیش می آید از جمله فرصتی که سریال «الحسن و الحسین و معاویه» در اختیار ما گذاشته است، در جهت ترویج تشیع و پاسخ به شبهات مطروحه استفاده کنیم.
 
موافقان و مخالفان پخش سریال موهن «الحسن و الحسین و معاویه»
 
وی در ادامه در خصوص بازتاب های رسانه ای پخش این سریال از شبکه های ماهواره ای عربی گفت: جریان رسانه ای همسو با این سریال از همان ابتدای پخش به دنبال تبلیغ این فیلم و دفع مخالفت ها علیه آن بود و در جریان مقابل هم سه گروه شامل شیعه، جریان اصلی علمای اهل سنت که همان الازهر است و نیز بخشی از جریان افراطی سلفی مخالف جدی پخش سریال بودند.
 
رضايي اضافه کرد: سلفی هایی که موافق با حمله رسانه ای به مبانی تشیع هستند و نیز جریان روشنفکری اهل سنت از پخش و تبلیغ این سریال حمایت کردند، ضمن آن که جریان های سیاسی حاکم در کشورهای عربی اهل سنت نیز به صورت مستقیم و غیر مستقیم از سریال حمایت کردند؛ این ها در واقع همان حکومت های سلطنتی هستند که در مقابل موج بیداری اسلامی ایستاده اند.
 
چرا کویت؟!
 
این کارشناس عرصه رسانه همچنین در پاسخ به این سوال که چرا این سریال موهن از سوی کشور کویت ساخته شد، اظهار داشت: از آن جا که در کشورهای عربی، شاید حساسیت کمتری بر روی کویت وجود داشت، این ماموریت به این کشور سپرده شد و گرنه مشخص است که حامی اصلی و پشت پرده، جریان سلفی کشور عربستان می باشد.
 
ضعف داستانی سريال مشهود است
 
وی با اشاره به این که موسیقی تیتراژ ابتدایی سریال جذابیت هنری خاصی دارد، خاطرنشان کرد: از جهت ارزیابی هنری باید گفت که این سریال فاقد داستان پرکشش و جذابی است چرا که در آن تنها از برخی روایات تاریخی با چاشنی اندکی حکایت استفاده شده است.
 
شخصیت ساختگی عبدالله بن سبا؛ محور سریال موهن
 
حجت الاسلام رضایی همچنین با اشاره به این که شخصیت افسانه ای عبدالله بن سبا نقش محوری را در نیمه نخست این سریال دارد، گفت: در این اثر تا زمانی که نقش عبدالله بن سبا وجود دارد، اندک داستانی نیز احساس می شود اما با تمام شدن این نقش خبری از داستان نیست.
 
وی اضافه کرد: این که فیلم های عربی در دنیا ندرخشیده اند به این جهت است که آن ها بویژه در آثار تاریخی خود قائل به وجود یک داستان پرکشش نیستند و ادعایشان این است که همه صحابه خوب بوده اند و درگیری و دشمنی خاصی بین آن ها نبوده است، بنابراين ما در آثار هنری جهان تسنن از جمله در این سریال، یک روایت خطی و بدور از جذابیت هنری را شاهد هستیم.
 
تطهیر معاویه و یزید؛ هدف سریال عربی
 
کارشناس مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما ادامه داد: هدف این سریال این بود که شخصیت اهل بیت (ع) همچون امام حسن و امام حسین(ع) را نازل کرده و در مقابل شخصیت هایی چون معاویه، امویان و عشره مبشره را بالا بکشد و بعد بگوید که همه این ها در یک سطح قرار داشته اند و اگر نزاع و جنگی هم بین آن ها رخ داده، نشان دهنده مشکل اصلی و عمقی نیست.
 
وی بیان داشت: به همین خاطر است که می بینیم در این سریال معاویه شخصیتی دلسوز و خوب معرفی شده و از شراب خواری چون یزید در بسیاری موارد به سادگی عبور شده و شخصیت او لاپوشانی می شود.
 
گاف لوکیشنی!
 
حجت الاسلام رضایی همچنین با اشاره به لوکیشن های نامناسب به کار رفته در این سریال گفت: همان طور که می دانیم عراق و عربستان عموما دارای مناطقی بیابانی و از لحاظ جغرافیایی صاف و هموار است و حال این که در این سریال تصاویر و نماهای عجیبی از مناطق کوهستانی نشان داده می شود به این خاطر که لوکیشن ها در مراکش و اردن قرار داشته است.
 
این فرصت ارزشمند را از دست ندهیم!
 
وی در ادامه با تاکید بر این که پخش سریال «الحسن و الحسین و معاویه» یک فرصت ارزشمند برای تبلیغ تشیع به شمار می رود، اظهار داشت: چندی پیش برخی علمای سلفی به سازندگان این اثر اعتراض کردند که شما با پخش این سریال در واقع بسیاری از مطالب کتابخانه ای ما را برای مخاطب باز کرده و به نوعی خود شبهه علیه بزرگان تسنن ایجاد کرده اید. به عبارت دیگر برای جوان مسلمان درباره تاریخ اسلام و شخصیت های تاریخی طرح سوال و شبهه شده است و این در حالی است که شیعه به خوبی برای این سوالات پاسخ دارد اما جریان مقابل چندان مستند پاسخ گویی نکرده است.
 
رضايي گفت: به اعتقاد من، شیعه در این جنگ نرم رسانه ای و به ویژه در سایه پخش این آثار به خوبی می تواند با روش علمی و منطقی و آکادمیک، داشته ها و اعتقادات به حق خود را به دنیا نشان دهد و از آن سو دروغ بودن ادعا و حرف های دشمنان اهل بیت (ع) را آشکار کند.
 
 حجت الاسلام محمد یزدانی در ادامه جلسه نقد و بررسی سریال موهن « الحسن و الحسین(ع) و معاویه» در خصوص اهداف مهم تهیه کنندگان و سازندگان این سریال اظهار داشت: تثبیت شخصیت افسانه ای عبدالله بن سبا، توجیه اختلافات و کشتارهایی که میان صحابه اتفاق افتاده، اثبات رابطه حسنه میان اهل بیت (ع) و خلفا، اثبات عدم شایستگی اهل بیت (ع) برای خلافت و نیز تطهیر چهره دشمنان اهل بیت (ع) از جمله مهم ترین این اهداف می باشد.

هدف، زیر سوال بردن مشروعیت شیعه است

وی با اشاره به این که هدف سازندگان این اثر از محور قراردادن شخصیت دروغین عبدالله ابن سبا، در واقع زیر سوال بردن مشروعیت شیعه بوده است، گفت: کارشناس مذهبی این سریال، فردی به نام «الشیخ حسن الحسینی» است؛ وی که متولد سال 1396 هجری قمری در مکه و فارغ التحصیل دانشگاه محمد بن سعود شعبه امارات است، یک سلفی بسیار تندرو می باشد که در عرصه رسانه ای و مناظرات علیه شیعه کاملا شناخته شده است.

نشان دادن چهره ای فرشته گونه از معاویه

حجت الاسلام و المسلمین یزدانی همچنین با اشاره به این که یکی از اهداف سازندگان سریال، اشتباه نشان دادن قیام امام حسین (ع) می باشد، ابراز داشت: معاویه در این سریال موهن، انسان پاک و بسیار خوبی نشان داده می شود که همواره در پی حل مشکلات مسلمین است؛ در جایی از فیلم نورپردازی داخل کاخ معاویه هم به گونه ای است که مخاطب فکر می کند، او یک فرشته است!

روایتی ضعیفی که بن مایه سریال قرار می گیرد!

وی اضافه کرد: در خصوص پرداختن به شخصیت عبدالله بن سبا در این سریال توجه به این نکته بسیار لازم است که بدانیم روایتی که وجود چنین فردی را در تاریخ صدر اسلام تایی می کند، در کتاب سیف بن عمر آمده است و این فرد کسی است که حتی درباره او گفته اند یک زندیق بوده است و البته مرحوم علامه عسکری به طور مفصل به این مساله پرداخته است.

این کارشناس مسایل تاریخی در ادامه خاطر نشان کرد: در تمامی کتب اهل سنت که ما جستجو کردیم، تنها یک روایت ضعیف السند درباره رابطه حسنه اهل بیت (ع) با خلفا وجود دارد و این در حالی است که همه مباحث سریال به ویژه در نیمه نخست آن، بر مبنای همین یک روایت دنبال می شود.

ما هم فعال شویم

وی در پاسخ به این سریال و شبهات مطرحه در آن، مقاله ای 450 صفحه ای نگاشته است، ابراز داشت: وقتی دشمنان اهل بیت (ع) این سریال را از شبکه های ماهواره ای نشان می دهند، ما نیز باید از همین طریق روایات اهل سنت را در خصوص معاویه استخراج کرده و آن ها را منتشر کنیم که البته ما درشبکه ماهواره ای ولایت همین کار را دنبال می نماییم.

حجت الاسلام یزدانی در پايان گفت: معاویه دارای چهره ای بوده که رسول خدا (ص) رسما او را لعن کرده است و ما نیز او را لعن می کنیم هر چند که در این گونه آثار هنری، عده ای بخواهند چهره دیگری از او نشان دهند.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار