كارشناسان معتقدند قطر به دليل منافع گسترده اقتصادي و سياسي در سوريه و از دست دادن اين منافع در صورت ادامه حكومت اسد، به تلاش روز افزون خود براي ساقط كردن دولت بشار اسد ادامه ميدهد.
به گزارش خبرنگار حوزه بين الملل «خبرگزاري دانشجو» به نقل از روزنامه القدس العربي، كارشناسان مسائل خاورميانه مي گويند كه امير قطر در مورد موضع گيري براي حل بحران سوريه اتحاديه عرب را رها كرده و به وسيله هاي ديگري از جمله حمايت معارضان جدا شده از ارتش سويه موسوم به «ارتش آزاد سوريه» متوسل شده است.
به اعتقاد كارشناسان اين اقدام تكرار همان عملكردي است كه قطر در ليبي داشت كه دست به حمايت مالي و نظامي انقلابيون ليبي زد و البته اين مسئله در مورد سوريه جدي تر و خطيرتر است.
بيانات اخير امير قطر در مورد لزوم مداخله نظامي در سوريه آشكارا نشان از تلاش وي براي تحريك به مداخله نظامي است كه به نظر مي رسد غربي ها در مقطع كنوني آمادگي چنين اقدامي را ندارند.
برخي آگاهان مي گويند سياست هاي قطر در قبال سوريه تاكنون نتايج متفاوت و متبايني داشته است و اگرچه قطر مهم ترين كشوري است كه در ايجاد مخالفت و فشار عليه دولت بشار اسد در اتحاديه عرب دست داشته است اما اين تلاش ها در نهايت تنها به ارسال ناظران به سوريه منجر شده است كه خود زمان مناسبي در اختيار دولت سوريه قرار داد تا به اجراي سياست هاي خود بپردازد.
بنابراين مي توان گفت اكنون مقامات قطري براي اتخاذ موضع مشخصي در قبال سوريه گيج و آشفته شده اند.
حتي در ميان قطري ها بيم آن مي رود كه تلاش هاي صورت گرفته از سوي آنان براي اعمال فشار بيشتر بر سوريه منجر به ايجاد حس انتقام جويي در ميان سوري ها از آنان شود و در صورت انتخاب گزينه اي براي انتقام بدون شك قطر اولين گزينه است.
قطري ها به همه اين امور واقف هستند اما اكنون به اين نيتجه رسيده اند كه روند بحران سوريه و موضع آنان درقبال اين بحران به نقطه بدون بازگشتي رسيده است و در نتيجه تمام تلاش خود را براي پيشبرد اهداف اوليه خود به كار مي گيرند.
ديويد رابرتس، كارشناس مؤسسه سلطنتي مطالعات امنيتي و دفاعي بريتانيا مي گويد: احساس خطر از سوي قطري ها نابجا نيست؛ چرا كه اگر دولت اسد سقوط نكند و چندين سال ديگر در قدرت باشد، خسارت هاي بزرگي به قطر وارد خواهد شد؛ اكنون روابط قطر با دولت اسد به نقطه پايان خود رسيده است اما نگراني ها همچنان باقي است.
رابرتس اظهار مي دارد: قطر سرمايه گذاري هاي گسترده اي در سوريه انجام داده است و زيان مالي اين كشور در صورت ادامه حضور اسد در قدرت و قطع رابطه با سوريه يكي از مواردي است كه بر تصميم گيري هاي قطر در مورد سوريه و بحران آن تأثير جدي دارد.