نظر الغنوشی راجع به ایده آل بودن سبک حکومت در ترکیه شرم آور است/ تجزیه ترکیه؛ پیامد سرنگونی بشار اسد
آخرین اخبار:
کد خبر:۱۸۳۴۶۳
کارشناس ترکیه ای در مصاحبه تفصیلی با خبرگزاری دانشجو-3

نظر الغنوشی راجع به ایده آل بودن سبک حکومت در ترکیه شرم آور است/ تجزیه ترکیه؛ پیامد سرنگونی بشار اسد

ییلماز با توجه به برخی اظهار نظرها از سوی رهبران انقلابی مبنی بر الگو بودن حکومت ترکیه برای آنها، نظر امثال الغنوشی را شرم آور دانست و گفت...
ييلماز در گفت‌وگو با خبرنگار بين‌الملل «خبرگزاري دانشجو»، در رابطه با تأثير گذاري جريان موسوم به حزب عدالت و توسعه در تركيه گفت: ضربه‌اي كه اين جريان تحت نام اسلام خواهي به جريان واقعي اسلامي گرايي در تركيه وارد نمود لائيك‌ها وارد ننمودند.

وي در خصوص امكان ايجاد حكومت اسلامي در تركيه گفت: از نظر من تحقق چنين رخدادي در تركيه بعيد به نظر مي رسد؛ زيرا اين كشور مدلي از نوعي حكومت ديني را تا كنون نداشته و در نتيجه الگويي در اين رابطه براي خود ندارد.

به گفته ييلماز مدل حکومت دينی نزد مردم تركيه، مدل‌ حاكم بر حكومت عثماني است كه آن نيز نوعي دولت شبه لائيك است نه ديني و مدل فعلي حاكم برگرفته از مدل‌ عثماني مي باشد، به واقع سه عنصر پادشاه، ارتش و شيخوخيت همان‌طور كه در حكومت عثماني جاري بود در حكومت لائيك نيز وجود داشت و آن را ادامه دادند، تفاوت در اين است كه حكومت عثماني ظاهرا اجراي احكام اسلامي را آزاد گذاشته بود.

به گفته اين كارشناس مسائل تركيه‌ به دليل نبود مدلي اسلامي، روي كار آمدن حكومتي ديني در تركيه امري مشكل و بعيد به نظر مي‌رسد.

وي با اشاره‌ به تحولات اخير بيداري اسلامي در منطقه گفت: اكنون شاهد آنيم كه مردم در كشورهايي نظير تونس، مصر و ليبي گرايش به سمت اسلام گرا و نيروهاي اسلامي دارند اما مشكل آن است كه رهبران اسلامي اين كشورها متأسفانه مدلي براي ارائه حكومت ندارند و شرم آور است كه فردي نظير الغنوشي اظهار مي‌دارد كه مدل حكومت مدنظر ما مدل تركيه است، اين در حالي است مدل حاكم بر تركيه يك مدل لائيك مي باشد.

ييلماز اظهار داشت: برخي اسلام گرايان در مصر و حتي نيروهاي مخالف اسد در سوريه نيز اظهار مي‌دارند كه ما به دنبال مدلي شبيه تركيه هستيم بايستي گفت تنها حكومتي اسلامي است كه به خدا وصل باشد و در غير اين صورت هيچ حكومتي اسلامي نيست و تنها حكومتي كه مشروعيت را از جانب خدا مي‌گيرد شيعه است شيعه براي جهان مدل دارد و ما شاهد آنيم كه در اين قرن حكومتي بر اساس اصل ولايت فقيه بنيان نهاده شده كه از طريق معصوم به خدا وصل مي‌شود.

به گفته اين كارشناس مسائل تركيه مشكل اهل سنت عدم وصل حكومت به خداست و به اين دليل است كه به دنبال مدل‌هاي سكولار حركت كرده و اين امر آفتي است براي جنبش‌هاي اسلامي سني.

وي در ادامه به بررسي تحولات اخير سوريه و نقش تركيه در اين كشور پرداخت و گفت: بهترين اقدام از سوي دولتمردان تركيه در شرايط فعلي در قبال سوريه توقف در نقطه فعلي است و نبايد بيش از اين جلوتر بروند كه پيامد اين امر تجزيه تركيه خواهد بود؛ زيرا سوريه و  ساير كشورهاي منطقه در قبال اقدامات تركيه بيكار نخواهند شد و در آن صورت ما شاهد تحركات از سوي كردهاي تركيه خواهيم بود كه به سمت تجزيه اين كشور حركت مي‌كنند.

به گفته ييلماز، تركيه بايد بداند حتي با سرنگوني رژيم اسد، امريكا و كشورهاي عربي منطقه اين اجازه را به تركيه نخواهند داد كه دو دستي سوريه در اختيار اين كشور قرار گيرد.

اين كارشناس مسائل تركيه گفت: تلاش‌هاي تركيه در راستاي سرنگوني حكومت دمشق در راستاي توافق هاي پنهاني صورت گرفته ميان تركيه، اعراب و غرب است، شيوخ عرب منطقه با اعطاي وعده وعيدهاي گوناگون تركيه را به اين امر وادار نموده‌اند و از طرفي آنها به دنبال حمايت از تركيه به عنوان يك حامي قدرتمند براي حمايت از رژيم‌هاي عربي مرتجع در آينده هستند.
 
وي هدف ديگر تركيه را از دخالت در امور سوريه، ترس از تشكيل حلقه‌اي از كشورهاي ايران، عراق، سوريه و لبنان ‌دانست و گفت: تركيه نمي‌خواهد با تشكيل اين حلقه شاهد كاهش نقش و نفوذ خود در منطقه باشد، اين در حالي است كه ترك‌ها مي توانستند با همگرايي با كشورهاي منطقه به عنوان قدرتمندترين كشور اقتصادي منطقه به ارتقاي جايگاه و نفوذ خود در منطقه كمك كنند.

به گفته‌ ييلماز وعده‌هاي داده شده به تركيه، وعده‌هاي واهي و خيال پردازانه است كه امكان وقوع ندارد البته فضاي ايجاد شده براي ترك‌ها ناشي از كبر و غرور آنهاست.
 
اين كارشناس مسائل تركيه سپس به بررسي روابط آتي ايران و تركيه پرداخت و با اشاره به تحولات يك دهه اخير در روابط طرفين گفت: روابط ايران و تركيه رابطه‌اي عميق و تاريخي است و اگر معقولانه فكر كنيم برخي حوادث آني نمي‌تواند بر روابط دو كشور تاثير زيادي بگذارد.

وي اين سياست را سياست حاكم هم در زمان لائيك‌ها و هم در زمان حكمرانان فعلي دانست.
 
ييلماز بيان داشت: ايران  پس از انقلاب تلاش خود را در راستاي ارتقاي روابط با كشورهاي مسلمان همسايه قرار داده است البته روابط طرفين مي‌توانست بسيار بهتر از آن چيزي باشد كه در حال حاضر است.

اين كارشناس مسائل تركيه ايران و تركيه را دو كشور بزرگ و قدرتمند جهان اسلام دانست كه داراي مشتركات فرهنگي و قوي فراواني هستند، از اين رو هر گونه تنش در روابط بر ديگر مناطق نيز تاثيرگذار خواهد بود از اين رو دو كشور بايستي در اتخاذ مواضع نسبت به طرف ديگر كاملاً هوشمندانه عمل كنند.
 
وي در رابطه با برخي اقدامات تركيه نظير احداث سپر موشكي ناتو در شرق اين كشور گفت: پيش از احداث اين پايگاه آمريكايي‌ها توانسته بودند پايگاه اينجرليك را در جنوب تركيه احداث كنند و در آنجا كلاهك هسته‌اي قرار دهند.

ييلماز دليل اين اقدامات را قرار گرفتن ترك‌ها در پازل غرب دانست كه نماد آن عضويت اين كشور در پيمان ناتو است.

اين كارشناس مسائل تركيه اظهار داشت: حتي تحولات داخلي تركيه تحت تاثير تصيمات سازمان ناتو قرار دارد و تا زماني كه تركيه رسماً استقلالش را در برابر غرب اعلام نكند نبايد توقع موضعي در برابر ناتو را از اين كشور داشته باشيم.

وي برخي اظهارنظرها راجع به ارتقاي جايگاه تركيه در منطقه را غيرواقعي دانست و آن را امري حبابي و مقطعي ناميد.
 
يليماز داشتن روابط حسنه و مبادلات اقتصادي و فرهنگي ميان تركيه و همسايگانش را عاملي در راستاي ارتقاي جايگاه تركيه بيان كرد نه ستيز با همسايگان.  
پربازدیدترین آخرین اخبار