معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه سمپاشی و آهکپاشی درمان اساسی بیماری سالک نیست، گفت: سمپاشی بر روی تخم حشره تاثیری ندارد و فقط خود پشه را از بین میبرد.
رضا سعیدی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، با بیان اینکه سالک یک معضل جهانی و تاریخی است، گفت: 88 کشور دنیا با این مسئله مشکل دارند و تا 50 میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا و 350 میلیون نفر در دنیا در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
سعیدی گفت: سالانه دو میلیون نفر در دنیا مبتلا به سالک می شوند و این تعداد در کشورما حدود 20 تا 28 هزار نفر است که تعداد سه تا شش هزار نفر آمار مبتلایان در خراسان رضوی هستند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص تعداد ابتلایان به این بیماری در استان گفت: ما در کف ابتلا هستیم در سال 88 تعداد 5600 نفر، در سال 89 تعداد 3600 نفر و تا پایان اسفند 90 تعداد 3200 نفر از 25 هزار نفر مبتلا در کشور در استان مبتلا به این بیماری شدند.
وی با بیان اینکه فرد مبتلا شده به این بیماری برای بار دوم به این بیماری مبتلا نمی شود گفت: فرد با ابتلا به این بیماری یک ایمنی در بدنش نسبت به این بیماری ایجاد می شود که از ابتلای دوباره به بیماری جلوگیری می شود.
سعیدی گفت: سالک یک بیماری انگلی است، انگل لیشمانیا با ورود به بدن پشه وارد بدن انسان می شود.
وی با بیان اینکه تنها راه کنترل این بیماری جلوگیری از نیش خوردن انسان سالم و یا حذف مخازن بیماری است گفت: این کار بسیار سخت است برای همین باید منابع بیماری را مانند سگ های ولگرد موش ها و جوندگان از بین برد.
سعیدی با اشاره به درمان افراد مبتلا به این بیماری گفت: افراد مبتلا با مراجعه به کلیه مراکز بهداشتی درمانی، کلیه مراحل آزمایش یابی، درمان و پانسمان به صورت رایگان انجام می شود.
وی تاکید کرد: افراد مبتلا به مراکز بهداشتی و نه پایگاه ها و نه خانه های بهداشت مراجعه کنند؛ برای افراد مبتلا که مراجعه به مراکز بهداشتی داشته اند 10 تا 20 آمپول و تست آزمایشگاهی به صورت رایگان انجام می شود.
سعیدی فاضلاب ها، کانال های مرطوب، خاک ها و پسماندها را محیط زیست پشه آلوده به سالک برشمرد و با اشاره به ساخت و سازهای اطراف حرم مطهر رضوی گفت: بهداشت ثامن و شهرداری آن منطقه با آهک پاشی و توزیع پماد و توری آغشته به سم به صورت رایگان سعی در کاهش ابتلا افراد به این بیماری دارند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: منطقه ثامن هم اکنون از پاکترین مناطق برای ماست، اگر نخاله های ساختمانی سریعا جمع آوری شوند محل رشد پشه فراهم نمی شود.
سعیدی با بیان اینکه هم اکنون 325 کانون در شهر مشهد وجود دارد گفت: بیشترین گزارش از بیماری سالک در منطقه سرافرازان است.
وی با تاکید بر برخورد شهرداری با ساخت و سازهای غیر مجاز گفت: هرجا این ساخت و سازها بی رویه باشد این پشه در آن منطقه زیاد می شود که با آمدن باران نیز این پشه رشد می کند.
سعیدی با اشاره به رابطه مستقیم مکان و رشد شیوع سالک گفت: در مناطق جنگلی و بم بعد از زلزله این بیماری شایع بود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: پشه سالک شب ها فعال است و به دلیل پرواز کوتاه این پشه، طبقات بالا در امان خواهند بود، زائران در اقامتگاه غیر مجاز اسکان نداشته نباشد و در فضا ی باز نخوابند.
وی با تاکید بر این مهم که سمپاشی و آهک پاشی درمان اساسی بیماری سالک نیست، گفت: در سمپاشی مهاجرت پشه ها و یک پدیده مقاومت و نسل جدید را خواهیم داشت که این امر با برهم زدن اکو سیستم آلودگی محیطی را ایجاد می کند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: سمپاشی بر روی تخم حشره تاثیری ندارد و فقط خود پشه را از بین می برد.
وی سمپاشی را یک درمان موقت برای مکان های محدود مانند مناطق روستایی دانست و بیان داشت: بهترین درمان بیماری، پیشگیری از آن است که این امر بسیار سخت است.
سعیدی در خصوص واکسن این بیماری گفت: تاکنون در دنیا کشوری در ساخت و تولید این واکسن موفق نبوده است هم اکنون کشور فرانسه در حال تحقیقاتی برای تغییر ژنتیکی پشه خاکی است تا به محض ورود این انگل این پشه انگل را از بین ببرد؛ هم اکنون واکسن آزمایشی این بیماری در برخی از کشورها در حال آزمایش شدن است.