کد خبر:۲۰۲۴۶۲
سردار كمالي در گفت وگوي تفصيلي با «خبرگزاري دانشجو» - بخش دوم؛

50 مزیت قانون جديد سربازي نسبت به قانون قبلی/ نمرۀ فرهنگي و اخلاقي پادگان های ما از مدارس و دانشگاه ها بالاتر است

جانشین نیروی انسانی نیروهای مسلح تصريح كرد: اگر عده ای منتظر از سرگیری فروش سربازی هستند، پرونده و باب فروش سربازی مطلقاً بسته شد به این دلیل که ...
گروه اجتماعي «خبرگزاري دانشجو»؛ شاید اگر کنکور را کنار بگذاریم، برای پسرانی که دوران دبیرستان را تمام  می کنند هیچ دغدغه ای به اندازۀ سربازی ذهنشان را درگیر نکند. حتی برای برخی جوانان دغدغۀ کنکور نیز ذیل سربازی تعریف می شود. تمام ترسشان این است که اگر قبول نشوند، مجبور به اعزام برای خدمت نظام وظیفه هستند. اواخر دورۀ کارشناسی، ارشد و حتی دکتری نیز چنین دغدغه ای به ذهن جوانان پسر هجوم می آورد. زیرا می دانند اگر می خواهند کاری برای خود دست و پا کنند و یا خیال ازدواج داشته باشند، یا برای سفر به کشورهای خارجی و ... نیاز به کارت پایان خدمت دارند. بنابراین خدمت نظام وظیفه را به عنوان مانعی برای اهدافشان در نظر می گیرند.
 
از جهتی دیگر این جوانان به علت سختی هایی که عموماً نسبت به سربازی در خارج از پادگان ها بازگو می شود، همچنین به علت فرهنگ نامناسبی که در برخی پادگان ها رواج دارد، از رفتن به سربازی ابا دارند. عموماً جوانان با ترس از سربازی دوره های مختلف درسی را به اتمام می رسانند و حتی برای به تأخیر انداختن آن سعی در قبولی مدارج بالا دارند.
 
اما به نظر می رسد داخل پادگان ها شرایطی به مراتب ساده تر از آنچه در بیرون گفته می شود، وجود دارد. همچنین این شرایط به سمت راحتی بیشتر و حتی خوشایندتر پیش می رود.طبیعتاً اگر جوانان کشورمان مجبور به گذراندن خدمت سربازی هستند که مجبور نیز هستند، بهتر است نگرشی بهتر نسبت به سربازی، وظیفه شان را انجام دهند. بنابراین با چنین نگاهی به دیدار سردار کمالی جانشین نیروی انسانی نیروهای مسلح رفتیم تا پاسخ سؤالاتی که ذهن جوانانمان را اشغال کرده است را دریابیم. اگر این مصاحبه را بخوانید شما نیز در خواهید یافت که سربازی سیری رو به خوشایندی بیشتر طی می کند.
 
متن پیش رو قسمت دوم مصاحبه با سردار کمالی است.
 
«خبرگزاری دانشجو»- توضیحات تکمیلی برای قانون جدید را بفرمایید.
 
كمالي: قانون جدید نسبت به قانون قبلی تسهیلاتی را در نظر گرفته است. بعضی از این تسهیلات در گذشته به صورت موقت وجود داشته اند؛ به این معنی که مجوزی از حضرت آقا گرفته بودیم و موقتا این قوانین را اجرا می کردیم و هر سال نیز تمدید می شد یا بعضاً تغییراتی جزئی می یافت كه این امر موجب می شد مردم نگران باشند که این قوانین تا کی ادامه خواهد داشت، اما این قوانین در نهایت دائمی شد. حالا من برخی از قوانین را مطرح می کنم.
 
قوانین جدید مربوط به کفالت مزیت هایی دارد که به بعضی از آنها اشاره می کنم.
 
یکی از فرزندان مادر فاقد شوهر تحت پوشش کمیته امداد یا سازمان بهزیستی از خدمت معاف می شود. قبلاً اینگونه بود که اولاً سازمان بهزیستی را شامل نمی شد دوماً اگر مادری دو فرزند داشت یکی از آنها معاف می شد، ولی اگر سه فرزند داشت، هیچ یک از فرزندانش معاف نمی شد، اما در قانون جدید اگر 10 فرزند نیز داشته باشد، یکی از فرزندانش معاف خواهد شد.
 
تنها برادر ذکور خواهر مجرد از خدمت سربازی معاف خواهد شد، در حالی که قبلاً به این صورت بود که اگر خواهر تا 24 سالگی ازدواج نمی کرد، برادر باید به سربازی می رفت.
 
فرزند سربازی که در نیروی های مسلح فوت کرده، از خدمت سربازی معاف است و اگر فرزند نداشته باشد، برادرش معاف می شود كه این قانون نيز قبلاً نبود.
 
مشمولی که همسرش فوت کرده و از او دارای فرزند هست اگر ازدواج مجدد نکند، از خدمت سربازی معاف می شود.
 
اگر مشمولی همسرش معلول باشد، از خدمت سربازی معاف می شود. مشمولانی که فرزندان معلول داشته باشند، از خدمت سربازی معاف می شوند.
 
مشمولانی که با معلولین ازدواج کنند، به مدت 5 سال معافیت موقت می گیرد، در پایان پنج سال اگر همچنان در ازدواج باقی مانده باشند، معاف می شوند. در قانون قبلی اگر فردی پس از ازدواج همسرش به علت تصادف یا دیگر مسائل معلول می شد معاف بود، اما در قانون جدید وارد شده است که اگر کسی با معلول ازدواج کند، معاف می شود.
 
در رابطه با خانواده های تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی اگر سه خواهر و یک برادر بالای 18 سال داشته باشند، آن برادر معاف می شود.
 
در رابطه با ایثارگران، قانون جدید تصریح دارد تمام فرزندان شهدا و مفقوداثرها از خدمت سربازی معاف هستند، در حالی که در گذشته تنها دو فرزند شهید از خدمت سربازی معاف می شد و سومین فرزند باید به سربازی می رفت. به همین شکل در قانون قبلی رزمندگان، جانبازان و آزادگان حداکثر دو تن از فرزندان خود را می توانستند معاف کنند، اما در قانون جدید مثلاً اگر رزمنده ای 90 ماه سابقه جبهه داشته باشد، بیشتر از دو فرزند را نیز می تواند معاف کند. برای معافیت فرزند آزاده 36 ماه اسارت نیاز بود، در قانون جدید 24 ماه گفته شده است.
 
همچنین در قانون جدید ذکر شده که به ازای هر شهید، جانباز(25 درصد به بالا) و آزاده ای یک برادر می تواند معاف شود؛ یعنی به عنوان مثال خانواده ای که سه شهید تقدیم کرده، به جز فرزندانشان سه برادر را نیز می توانند معاف کنند.
 
در قانون قبلی جانبازان 15 درصد از خدمت سربازی معاف می شدند، اما در قانون جدید، جانبازان 10 درصد نیز معاف می شوند.
 
یک فرزند خواندۀ جانبازی که صاحب فرزند نمی شود، در قانون جدید معاف می شود.
 
مزيتي که قانون جدید در ارتباط با معافیت های پزشکی دارد، آن است که قبلاً معتادها را نمی توانستیم به عنوان بیمار برخورد کنیم؛ لذا باید به خدمت سربازی می رفتند، اما در حال حاضر سازمان وظیفه عمومی مکلف شده معتاد را شناسایی کند و شش ماه فرصت دهد که اعتیاد را ترک کند. اگر ترک کرد می تواند گواهی آورده به سربازی برود، اما اگر ترک نکرد بدون آن که تعیین تکلیف شود، بلاتکلیف باقی خواهد ماند. ما به مشمول معتاد نه کارت پایان خدمت می دهیم نه کارت معافیت.
 
در قانون قدیم نظام وظیفه رأی شورای پزشکی قابل اعتراض نبود؛ يعنی اگر شورای پزشکی رأی به سربازی فردی می داد، آن فرد راهی نداشت، در حالی که در قانون جدید، مشمول حق اعتراض دارد و یک بار دیگر معاینه می شود.
 
من تعجب می کنم از رسانه های گروهی که یک خبر کوچک را تیتر كرده و بزرگ می کنند، در رابطه با قانون جدید به راحتی گذشتند، البته عمداً گذشتند؛ زیرا انتظار داشتند در این قانون بساط سربازی برچیده شود و یا شکل آن تغییر کند، ولی زمانی که دیدند نظام سربازی تحکیم شد، از جنبه منفی و چالشی با آن برخورد کردند.
 
مثلاً کسی که می خواست وارد دانشگاه شود و از معافیت تحصیلی بهره ببرد، باید از مجرای کنکور عبور می کرد، اما در قانون جدید کنکور برداشته شد؛ یعنی شرط ورود به دانشگاه و صدور معافیت تحصیلی برای مشمولان برداشته شد، در حالی که اگر این خبر را جداگانه اعلام می کردیم، تیتر اول اکثر رسانه ها قرار می گرفت.
 
در قانون قبلی افراد تنها تا دکتری می توانستند درس بخوانند و برای سطوح تخصصی باید خدمت سربازی را می گذراندند، اما در قانون جدید فرد می تواند در سطح تخصص نیز درس بخواند.
 
افراد دیپلم و بالاتر یک سال فرصت دارند در مقطع بالاتر قبول شوند. همچنین به دانشجویان در حال تحصیل فرصت داده شده اگر به رشته ای که تحصیل می کنند علاقه ندارند، از آن رشته انصراف داده دانشگاه و رشته دیگری قبول شود.
 
این موارد تنها گوشه ای از محاسن قانون جدید است. این قانون بالغ بر 50 مزیت نسبت به قانون قبلی دارد.
 
برخی موارد نیز هست که می گویند، مزيت نیست، اما ما معتقدیم هست؛ به عنوان مثال در گذشته اگر کسی از یک روز تا چند سال غیبت می کرد، تنبیهش یکی بود، اما در قانون جدید سه ماه غیبت با سه ماه اضافه خدمت و یک سال غیبت با شش ماه اضافه خدمت تنبیه می شود و اگر یک سال بالاتر باشد نیز علاوه بر شش ماه اضافه خدمت، فرار محسوب شده و شخص به مراکز صالحه معرفی می شود.
 
اگر کسی سرباز را به کار بگیرد بار اول باید هزینه یک سال سرباز را بدهد، بار دوم و بالاتر باید هزینه سه سرباز را بدهد. اگر فرض کنید هزینه سرباز در طول سال حدود 2.5 ميلیون تومان باشد، کسی که دو سرباز را به کار گرفته باشد، باید هزینه سه سرباز را بدهد.
 
با پي گيري هايي كه كرديم متوجه شديم بعضی افرادی که علیه سربازی مطالبی در سایت ها نوشته اند، خودشان سرباز غایب بوده و در آن مجموعه مشغول به کار هستند و عموماً نیز گمان این نوع افراد این گونه است که با فضاسازی، نیروهای مسلح تسلیم شده عقب نشینی می کنند.
 
در قانون جدید مطرح شده است کسانی که وضعیت خدمتشان مشخص نیست، حق ندارند از تسهیلات دولتی مثل وام های بانکی استفاده کنند.
 
حال به دلیل این مسائل می گویند در قانون جدید سخت گیری صورت گرفته است، در حالی که چه دلیلی دارد نظام به افرادی تسهیلات دهد که به قانون احترام نمی گذارد و به تکلیف ملی و قانونی خویش عمل نمی کنند؟
 
یا در خصوص پدر 59 ساله بررسی کردیم و متوجه شدیم بسیاری از افرادی که به این سن می رسند، نیازی به مراقبت ندارند و برخی نیز از تمکن مالی خوبی برخوردارند؛ بنابراين در قانون جدید تصمیم گرفتیم این مسئله را سامان دهيم و عادلانه کنیم؛ لذا هر کسي نیازمند مراقبت باشد، اگر زیر 59 سال نیز باشد اما توان ادارۀ زندگی را نداشته باشد، فرزندش را معاف می کنیم.
 
دیگر قانونی را که به عنوان سختگیری های قانون جدید، تبلیغات وسیعی در خصوص آن انجام شد، معافیت یکی از فرزندان مادر بدون شوهر بود و در این خصوص نيز بررسی کردیم و متوجه شدیم تعداد قابل توجهی از زوجین طلاق سوری گرفته پس از معافیت فرزندشان، رجوع می كردند، اما برخی رجوع نمی کردند. به این دلیل که توافقی بوده و زن حق و حقوقش را مطالبه نمی كرد، مردها به راحتی از زنانشان جدا می شدند. من خود دیده ام مادری را که به دفترم آمده بود و کسانی را که مسبب این اتفاقات بوده اند، نفرین می کرد و پس از صحبت متوجه شدم این خانم برای معافیت فرزندشان طلاق گرفته و زمانی که این خانم رجوع نموده، مرد گفته این طلاق بوده و دیگر رجوع نمی کنم؛ بنابراین در قانون مصوب نمودیم، اگر 30 ماه این طلاق استمرار داشت، فرزندش معاف می شود؛ لذا هیچ زنی حاضر نمی شود به امید رجوع 30 ماه دیگر طلاق بگیرد.
 
این موارد نمونه هایی از سختی های قانون ماست که ما معتقدیم حسن و مزیت قانون جدید است.
 
«خبرگزاری دانشجو»- به مهمترین سؤالمان در خصوص امر سربازی می رسیم. در پادگان های ما فرهنگی در جریان است که متدینین جامعه و خانواده ها را نگران كرده است؛ فرهنگ بی بندوباری، مشروب خواری، همجنس گرایی و ... آنقدر در پادگان ها عادی است که نُقل محافل شده است. در برخی پادگان ها فرماندهان هر بطری مایعی را حتی اگر آب باشد، مقداری می خورند که نکند مشروبات الکلی باشد. حتی در ساده ترین سطح بسیاری از خانواده ها از این امر واهمه دارند که فرزندانشان در پادگان ها سیگاری شوند. آیا شما برای این امر، تدبیری اندیشیده اید؟
 
كمالي: این مسئله را باید از دو جنبه بررسی کنیم؛ جنبه اول آن است که سربازی اجباری است یعنی نمی توان فردی را به علت سیگاری بودن از سربازی معاف كرد. افراد جامعه با هر دین، مذهب، گرایش، قومیت و نژادی باید به سربازی بیایند.
 
یک جنبه دیگر آن است که سربازی تبلور نظام ماست. اگر در اجتماع ما اعتیاد زیاد است، اثرش را در سربازی می گذارد.
 
حال برگردیم به سربازی. سربازی جایی است که بیشترین کنترل ها، نظارت ها و آموزش ها وجود دارد. من می توانم ادعا کنم نمرۀ پادگان های ما به نسبت بسیاری نهادهای دیگر از جمله مدارس و دانشگاه ها، نمرۀ بالاتری است. پادگان های ما در امر سربازی خوب کار می کنند.
 
اما آیا ما از این وضعیت راضی هستیم؟ خیر. قسمت آموزش، عقیدتی سیاسی و معاونت های نیروی انسانی ما در حال تلاش هستند که این وضعیت بهتر شود.
 
«خبرگزاری دانشجو»- این وضعیت چگونه قابل بهبود است؟

كمالي: بعضی از این مسائل با نظارت و کنترل قابل بهبود است، آمورزش ها باید تقویت و نحوۀ به کارگیری ها بهتر شود یعنی کسانی که از نظر فرهنگی نزدیک به یکدیگرند، در یک جا به کارگیری شوند به هر حال ما در حال تلاش هستیم تا به آن وضع مطلوب برسیم.

«خبرگزاری دانشجو»- اما وضعیت بسیار نگران کننده تر از آن چیزی است که می فرمایید، مسئله از این نقطه آغاز می شود که افراد جامعه، در طول زندگی (چه قبل و چه بعد از ازدواج)، تحت کنترل خانواده ها می باشند اما خانواده ها نگران این امر هستند که تنها موقعی که نمی توانند هیچ نظارتی بر روی فرزندانشان داشته باشند، دوران سربازی است، حتی بسیاری از افراد مذهبی، شاید تنها زمانی که با این گونه مسائل غیر اخلاقی، به شکل ملموسی مواجه می شوند، همین دوران سربازی است، این مسئله را که شما می گویید، خلاف آمار و اطلاعات است، این مسائل نگرانی جامعه است.

كمالي: نگرانی جامعه جو است، اگر به خانواده ها بگویید وضعیت دانشگاه ها چگونه است خواهند گفت که همه در حال تحصیل هستند و وضعیت مناسب است در حالی که اگر بررسی کنید خواهید دید که اصلاً یک چنین چیزی نیست.

«خبرگزاری دانشجو» - اولاً در دانشگاه ها وضعیت به این شکل غیر مطلوب نیست، ضمن آنکه، در دانشگاه ها تشکل هایی وجود دارد که دانشجویان متناسب با عقیده و ذهنیتشان می توانند وارد این تشکل ها شوند و به فرض بحرانی بودن وضعیت فرهنگی، می توانند با ورود به تشکل های مذهبی، از عقیدۀ خویش صیانت کنند.

كمالي: به هر حال فرهنگ غالب دانشگاه که فرهنگ بسیجی و حزب اللهی نیست.

«خبرگزاری دانشجو» - اما اگر شخصی بخواهد خود را حفظ کند وارد این نوع تشکل ها می شود.

كمالي: بله، اگر کسی بخواهد خود را حفظ کند این نوع تشکل ها را انتخاب می کند، در پادگان ها واحد عقیدتی، سیاسی و بازرسی وجود دارد و همچنین کنترل های سختی صورت می گیرد، مثلاً ما داشته ایم که جوانی در خانه، اعتیاد داشته اما به دلیل عدم کنترل والدین، متوجه این امر نشده اند اما زمانی که وارد پادگان ها شده و دو هفته نتوانسته برود بیرون، اثرات این اعتیاد ظهور پیدا کرده است، سپس به پدر و مادر که اطلاع می دهیم، جنجال می کنند که در پادگان معتاد شده است، پس از صحبت نیز متوجه می شویم که از قبل اعتیاد داشته و به علت کنترل ها، این امر عیان شده است، در رابطه با سیگار نیز همین گونه است.

در نیروهای مسلح کنترل، نظارت و آموزش به مراتب بیش از هر جای دیگری است، در عین حالی که یکی از دغدغه ها و نگرانی های مسئولان ذی ربط همین مسئله است و در تلاش هستند که این امر را به حداقل ممکن کاهش دهند.

«خبرگزاری دانشجو»- این مشکل خود دلایل گوناگونی دارد، اولین دلیل آن، رفتارهای نامناسبی است که با سربازها صورت می گیرد بعضا این رفتارها به گونه ایست که سربازان را عقده ای بار می آورد و این سربازان عقده های خود را به صورت ناهنجاری های اخلاقی بروز می دهند.

كمالي: البته در سربازی ما این گونه نیست و باید به جامعۀ سربازی مراجعه کرد، به هر حال ما نیز تحقیق، پژوهش و ارزیابی می کنیم، ممکن است کسی که قصد دارد وارد سربازی شود چنین نگرشی داشته باشد اما زمانی که وارد پادگان شد، این خبرها نیست، در نیروهای مسلح سلسله درجاتی وجود دارد من در سلسله مراتب با یک درجه ای باید به مافوق خود احترام بگذارم، وظایفی نسبت به او دارم همچنین او نیز وظایفی نسبت به ما دارد.

ممکن است در برخی جاها تخلفی صورت گیرد که اگر احراز شود، با آن برخورد می شود، من حاضرم پادگان ها را با بهترین دانشگاه کشور مقایسه کنیم و ادعا می کنم سربازی از نظر فرهنگی بهتر است به این دلیل که در طول شبانه روز چندین واحد در حال فعالیت برای سربازان می باشند، یعنی آموزش، عقيدتی و بازرسی در حال تلاش و فعالیت هستند كه اگر نیز ببینند با سربازی برخورد نا مناسب مي شود، برخورد شدیدی صورت می گیرد.

«خبرگزاری دانشجو»- یکی ديگر از دلایلی که به فضای بی اخلاقی در پادگان ها دامن می زند، عدم ارتباط و یا ارتباط کم با خانواده هاست، جوانان در ارتباط با خانواده، حداقل نیازهای عاطفی خود را ارضا می کنند اما با وجود سختگیری هایی که در این زمینه وجود دارد، بازنمایی این عدم ارتباط در بی بند و باری های اخلاقی جلوه گری می کند.

كمالي: ما با توجه به وضعیت سوق الجیشی کشور یک آمایش سرزمینی انجام داده ایم مثلاً ممکن است در شمال کشور متناسب با شرایط، یگان نظامی کم داشته باشیم در عوض در شرق، غرب و شمال غرب کشور، یگان نظامی زیاد وجود دارد، طبیعی است که برخی از سربازها مجبور هستند خدمت سربازی را در این مناطق انجام دهند، اما این افراد هر 45 روز یک بار می توانند با خانواده هایشان ارتباط داشته باشند.

دیگر سربازانی که در شهرهای خود قرار دارند، یا هر شب و یا در هفته دو یا سه بار می توانند با خانواده های خود ارتباط داشته باشند این امر نیز چیزی نیست که بگوییم این مشکل را درست می کنیم، ما می دانیم که سربازی به واقع سخت است و به نوعی ایثار و از خودگذشتگی است، این امر را دشمن به ما تحمیل کرده که ما مجبوریم بخش عمده ای از سربازان را در مناطقی به کار بگیریم که ارتباط با خانواده در کوتاه مدت میسر نیست.

«خبرگزاری دانشجو»- بنابراین ما می توانیم از شما قول بگیریم فعالیت فرهنگی در پادگان ها ارتقا می یابد؟

كمالي: نیروهای مسلح هر ساله بودجه دریافت می کنند که حرکتی رو به رشد داشته باشند، آن چیزی که من می توانم بگویم این است که همه قبول دارند وضعیت، مطلوبی نیست، همه قبول دارند باید تلاش بیشتری کنند و همه در حال برنامه ریزی هستند تا حرکتشان رو به رشد باشد.

«خبرگزاری دانشجو»- در قانون جدید تسهیلاتی برای بسیجیان در نظر گرفته شد یا نه؟

كمالي: زمانی که ما می خواستیم محدودیت هایی ایجاد کنیم، برای بسیجیان محدودیتی ایجاد نکردیم، کسانی که پدرشان به جبهه رفته بود، به دلیل آنکه موالید کاهش پیدا کرده است، کسری خدمتشان را حذف کردیم.

اما در رابطه با کسانی که خودشان در حال خدمت هستند، مثل محققین و بسیجیان کسر خدمتشان را حذف نکردیم، نکتۀ دیگر آنکه به سپاه دستور دادیم کسانی که گواهی آموزش و یا به تعبیر دیگر برگ سبز دارند را جذب کند، همچنین ما تلاش می کنیم کسانی را که سپاه نمی تواند جذب کند، خودمان آن ها را به سپاه دهیم؛ زیرا اگر به دیگر ارگان های نیروهای مسلح بروند، آموزش آن ها را نمی پذیرتد در عین حال که در تلاش هستیم این آموزش ها را تا سطحی بالا ببریم که همۀ نیروهای مسلح، آن آموزش ها را بپذیرند.

«خبرگزاری دانشجو»-  قانون از کی اجرایی شده است؟

كمالي: در خود قانون گفته شده از زمان تصویب لازم الاجراست آن مواردی که محدود کننده نبود، از زمان تصویب اجرایی شدند اما آن مواردی که محدود کننده بود را از سال 91 اجرایی کردیم، مثلاً در قانون جدید محدودیت هایی در خصوص زمان تحصیل تعیین شده است، این مورد را از کسانی که سال 91 وارد دانشگاه می شوند شروع می کنیم بنابراین تقریباً می توان گفت محدودیت معافیت تحصیلی از دو یا سه سال دیگر آغاز خواهد شد یعنی اگر کسی مهرماه سال جاری وارد دانشگاه شود، از سه سال دیگر مورد شمول این قانون قرار می گیرد.

«خبرگزاری دانشجو»- سمت شما جانشین منابع انسانی ستادکل نیروهای مسلح می باشد یعنی حیطۀ وظایفتان بسیار گسترده تر از مسئلۀ خدمت نظام وظیفه است، اما عموماً شما را به امور مربوط به سربازی می شناسند، دلیل این امر را خود چه می دانید؟

كمالي: بله، ادارۀ منابع انسانی که می گویند، کادر، وظیفه و بسیج و ... است. اما به حسب سابقه، تمام امور مربوط به نظام وظیفه را پاسخگو هستم.

«خبرگزاری دانشجو»- تفاوت وظیفۀ ستاد کل نیروهای مسلح و سازمان نظام وظیفه در قبال سربازی چیست؟

كمالي: ستاد کل نیروهای مسلح مسائل نظام وظیفه، به خصوص مسائل جدید پیرامون سربازی را مطرح می کند، اعلام مسائل اجرایی قوانینی است که توسط ستاد کل ابلاغ شده است، برخی رسانه ها متأسفانه مردم را سردرگم می کنند،  این رسانه ها با سازمان نظام وظیفه مصاحبه می کنند و سپس می نویسند شرایط جدید سربازی اعلام شد در حالیکه آن مسائل جدید نیست، قبل از آن ستاد کل آن ها را اعلام و ابلاغ نموده و سازمان نظام وظیفه باید جزئیات اجرایی آن را اعلام نماید.

«خبرگزاری دانشجو»- یعنی سازمان نظام وظیفه ارگان اجرایی است؟

كمالي: بله، سازمان نظام وظیفه سازمان اجرایی کشور است و ستاد کل سازمان تصمیم گیرنده مي باشد.

از جهت دیگر مسائلی که از طرف مجلس و یا دولت مطرح می شود اظهار نظر است نه اطلاع رسانی، گاهی یکی از مسئولان یا نمایندگان مجلس نظرش را می گوید، برخی مردم بر همین اساس تصمیم گیری می کنند، خواهش می کنیم مردم در رابطه با نظام وظیفه، صرفاً براساس اطلاعاتی که از سوی ستاد کل یا سازمان نظام وظیفه مطرح می شود، تصمیم گیری کنند.

«خبرگزاری دانشجو»- در نهایت یک نکته بفرمایید که کسانی که در شرف سربازی هستند، با خیال راحت خدمت نظام وظیفه را آغاز کنند.
 
كمالي: ما می گوییم هر سازمانی، هر شخصی هر مرکزی، اگر در رابطه با سربازی پیشنهادی دارد، ما در خدمت هستیم، می تواند پیشنهادش را مطرح کند و ما بررسی می کنیم، حتی اگر فردی به عنوان پروژۀ تحقیقاتی، آسیب ها و راه های بهبود سربازی را تحقیق کند، هم به عنوان کسری خدمت سربازی محسوب می شود و هم از این پژوهش بهره برداری می کنیم.

نکتۀ بعد آنکه خدمت سربازی مثل تمام کارهای دیگری که بلد نیست، برایش سخت است، روز اول که بخواهد وارد آب شود گمان می کند خیلی سخت است مثال دیگر رانندگی است که در آغاز بسیار سخت است اما پس از چند وقت بسیار ساده می شود، سربازی نیز به همین صورت است.
 
امروز باب سربازی آنقدر گسترده است که بسیاری از سربازان (البته نمی گویم صد درصد)، در همان جایی خدمت می کنند كه علاقه دارند، حدود 130 دستگاه دولتی، از خدمت سربازها استفاده می کند، بنابراین اگر شخصی توانایی داشته باشد می تواند به این دستگاه ها مراجعه کند و امریه بگیرد یا می تواند به عنوان محقق مراجعه نموده، از دو ماه تا 21 ماه کسری خدمت بگیرد، کسانی که در یک حرفه و تخصص وارد هستند،  می توانند در تخصص خودشان در نیروهای مسلح مشغول کار شوند، تنها تعدادی می مانند که تخصص ویژه ای ندارند و یا تعداد بسیار کمی که در جایی خدمت می کنند که علاقه به آن جا ندارند.

ما سالانه تعداد بسیار زیادی فارغ التحصیل از دانشگاه داریم، بسیاری از این فارغ التحصیلان در جامعۀ به این گستردگی شغل ندارند، طبیعی است که بخشی از این افراد را نیروهای مسلح نمی تواند در تخصص خودشان به کار بگیرد.

نکتۀ دیگر نیز آنکه تأکید می کنم جوانان و به خصوص غایبین منتظر نمانند، اخیراً در یکی از سایت ها دیدم مسئولان در خصوص غایبین سکوت کرده اند بنابراین یا قصد دارند کوتاه بیایند و یا برنامۀ دیگری دارند، خیر، ما برای معافیت سنوات گذشته برنامه ای نداریم یعنی متولدین 55 به بعد که غیبت کرده اند، اگر منتظرند معاف شوند، چنین خبری نیست، جوانان طبق قانون جاری کشور، تکلیف سربازی خود را تعیین کنند، اگر عده ای منتظر از سرگیری فروش سربازی هستند، پرونده و باب فروش سربازی مطلقاً بسته شد به این دلیل که یک قانون تبعیض آمیز بود و دیگر اجرا نخواهد شد.

از جهت دیگر فعلاً برنامه ای جهت معافیت های جدید در خصوص سربازی نداریم، دلیلش آن است که موالید ذکور دهۀ 70 و 80 که تا سال 1400 به خدمت سربازی اعزام خواهند شد، کاهش پیدا کرده است.

«خبرگزاری دانشجو»- شما ضمن  صحبت هایتان عنوان کردید دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد می توانند با انجام پروژه های تحقیقاتی، از دو ماه تا 21 ماه کسری خدمت بگیرند، این دانشجویان چگونه می توانند با نیروهای مسلح جهت انجام تحقیقات هماهنگ کنند؟

كمالي: می توانند به مراکز علمی و تحقیقاتی نیروهای مسلح (ارتش، سپاه و نیروی انتظامی)، به تفکیک نیرو های دریایی، هوایی و ... و همچنین بنیاد نخبگان نیروهای مسلح مراجعه کنند. 
 
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار