به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، دکتر ابراهیم خالقی امروز در نشست مطبوعاتی پیوند اعضا که در سالن کنفرانس بیمارستان منتصریه برگزار شد، در خصوص علت مرگ هلیا قربانی، نوزاد شش ماهه گفت: با مشاهده علائم تهوع و استفراغ و نیز تشنج در وی، خون کافی به مغز نمی رسد و طبق تشخیص پزشک معالج، به مرگ مغزی دچار می شود و در 24 آبان ماه جهت اهدای دو کلیه خود به دختری نه ساله تحت عمل جراحی قرار می گیرد.
1100 گیرنده عضو در لیست انتظار
وی با بیان اینکه به لحاظ امکانات در پیوند کلیه هیچ کمبودی نداریم، اظهار کرد: مشکلی که در این بین وجود دارد این است که 40 درصد افرادی که به مرگ مغزی دچار می شوند بازماندگانشان راضی به اهدای عضو نیستند؛ چراکه به مرگ حتمی و عدم بازگشت به زندگی باور ندارند و این درصد نسبت به استاندارد های جهانی بسیار پایین است.
مدیر بیمارستان منتصریه مشهد ادامه داد: از طرفی از سال 80 تاکنون 1100 گیرنده عضو در لیست انتظار هستند که از این بین، 320 نفر در این بیمارستان پرونده فعال دارند و 45 نفر نیازمند به عضو کبد هستند که متاسفانه تعداد اهداکنندگان بسیار پایین است.
خالقی با اشاره به اینکه ترویج فرهنگ اهدای عضو بیمار مرگ مغزی جزء سیاست های وزارت بهداشت است، بیان کرد: یک بیمار مرگ مغزی می تواند حداقل به لحاظ تئوریکی هفت نفر را با اهدای عضو از مرگ نجات دهد و ایده آل ما این است که با همت اصحاب رسانه در راستای ترویج هر چه بیشتر فرهنگ اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی آمار را از هفت مورد به 12 مورد افزایش دهیم و از طرفی مجبور به گرفتن عضو از فرد زنده نباشیم.
وی در ادامه گفت: گیرندگان عضو باید تا آخر عمر داروهایی برای ضعیف کردن سیستم ایمنی بدن جهت عدم پس زدن عضو مصرف کنند؛ بنابراین آنان می توانند با ارئه دفترچه های بیمه بیماران خاص، با هزینه اندکی این داروها را فراهم کنند.
در ادامه دکتر یاحقی، مسئول بیمارستان منتصریه دیابت، عفونت، فشار خون و برخی از بیماری های مادرزادی و حتی مصرف برخی از داروها را از جمله عوامل دخیل در نارسائی کلیه عنوان کرد.
وی با بیان اینکه از سال 80، 1182 مورد مرگ مغزی داشتیم، گفت: از این تعداد 991 مورد برای اهدای عضو شرایطشان مناسب بود که 531 مورد راضی به اهدای عضو بیمار خود نبودند و از طرفی از 460 مورد باقی مانده، فقط 350 مورد عمل پیوند شدند که از این تعداد، 1260 اهدای عضو داشتیم 663 مورد کلیه، 194 موردکبد، 8 مورد قلب، 296 مورد قرنیه، 5 مورد پانکراس و 93 مورد پوست.
مسئول بیمارستان منتصریه در ادامه افزود: لسیت انتظار نیازمندان به عضو از 100 نفر به 1100 نفر افزایش یافته و از طرفی تعداد اهداکنندگان عضو از بین بیماران مرگ مغزی کاهش یافته است.
دکترحسین غنچه، مدیر بیمارستان منتصریه در ادامه گفت: قبل از فعالیت این بیمارستان، 30 درصد پیوند کلیه از بیماران مرگ مغزی و 70 درصد توسط دهندگان زنده صورت می گرفت ولی یکی از دستاوردهای این بیمارستان این است که درصد گیرندگان عضو از بیماران مرگ مغزی از 30 درصد به 70 درصد افزایش یافته است.
همه هزینه ها برای گیرندگان کلیه رایگان است
وی خاطرنشان کرد: هزینه پیوند مغز استخوان در خارج از کشور بین یک تا 2.5 میلیارد تومان برآورد شده است که آن هم محدود به هزینه های بیمارستان می شود؛ ولی درداخل، بیمار بین دو تا چهار میلیون تومان این هزینه را پرداخت کرده و مابقی را دولت پرداخت می کند و همهه هزینه ها برای گیرندگان کلیه رایگان است و فقط هزینه داروهای خارج از تعهد است که توسط بیمار پرداخت می شود.