نویسنده کتاب «جنگ پا برهنه» گفت: اگر از معیارهای جایزه ادبی جلال فاصله داریم نباید به خاطر معیارهای غلط، نام و فلسفه جایزههای ادبی را تخریب نماییم.
رحیم مخدومی در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص پنجمین دوره جایزه جلال و نداشتن برگزیده در این دوره گفت: ما در سیاستگذاری این جایزه مشکل داریم؛ باید فلسفه برگزاری چنین جایزه هایی مورد توجه مسئولان فرهنگی قرار گیرد.
نویسنده کتاب «جنگ پا برهنه» با بیان اینکه اگر روشی را امتحان کردیم و هدف مان محقق نشد باید روش مان را تغییر دهیم، گفت: در جایزه جلال روش های مختلف امتحان نشده است؛ در واقع فلسفه جایزه جلال باید آسیب شناسی شود تا از این طریق بتوان روشی جدید پیدا کرد.
وی گفت: مسلماً دست اندرکاران اقدام فرهنگی بزرگی مانند جایزه ادبی جلال خود جزو متصدیان و متولیان فرهنگی کشور به حساب می آیند، بنابراین از آنها انتظار می رود خودشان فلسفه این جایزه را آسیب شناسی کرده و اشتباهات گذشته را تکرار نکنند.
مخدومی با بیان اینکه فلسفه هر جشنواره ادبی ای ترغیب نویسندگان و جهت دهی به جریان ادبی کشور است، بیان داشت: برگزاری جشنواره های فرهنگی بدون شک هزینه های مالی سنگینی برای کشور دارد که اگر اهداف برگزاری آنها محقق نشود بر روی نویسندگان نتیجه عکس خواهد داشت.
این نویسنده کشورمان در همین زمینه افزود: گاهی این گونه جشنواره ها باعث دلسردی و دلزدگی نویسندگان ما می شود و از همه بدتر آثار نویسندگان را نیز تحقیر می کند.
وی اضافه کرد: بی شک اگر این اتفاق رخ دهد، نشان دهنده این است که ما در سیاست های جشنواره دچار اشکال و نقص هستیم و باید بر روی سیاست هایمان تجدیدنظر کنیم.
مخدومی با بیان اینکه سیاستی که در جایزه ادبی جلال در پیش گرفته شده سیاست اشتباهی است، گفت: تعیین کردن یک سقف نامعلوم و مبهم از معیارها برای مصداق یابی آثار فاخر، در حالی که هیچ وقت به اثر فاخری نرسیده و مجبور به معرفی آثار تقدیری شده ایم، نشان دهنده اشتباه بودن سیاست این جایزه است.
نویسنده کتاب «جنگ پا برهنه» بیان داشت: برگزاری چنین جایزه هایی که باعث ناامیدی و تحقیر نویسنده ها می شوند، نه تنها کمکی به جریان ادبی کشور نمی کند، بلکه باعث متضرر شدن این جریان نیز می شود.
وی با بیان اینکه اگر آثار یک ساله ما نمی توانند به معیارهای مورد نظر در جایزه ادبی جلال دست پیدا کنند، بهتر است برگزاری این جایزه را دو سالانه کنیم، گفت: در بین آثار موجود در کشور، مسلماً آثار برتر وجود دارند و ما باید آنها را برگزینیم و به مردم معرفی کنیم.
مخدومی اضافه کرد: اگر از معیارهای جایزه ادبی جلال فاصله داریم، باید رویه دیگری را برای رسیدن به معیارها دنبال کنیم، نه اینکه به خاطر معیارهای غلط، نام و فلسفه جایزه های ادبی را تخریب نماییم.
این نویسنده کشورمان با بیان اینکه برگزاری چنین جایزه هایی به ظاهر نویسندگان را ترغیب می کند تا آثارشان را در سطح معیارهای جایزه ارائه کنند، گفت: اما چنین روشی ناکارآمد است؛ البته قطعاً اهداف دست اندرکاران چنین جایزه ای به درستی تعیین شده، ولی باید ببینیم ظرف این چند سال که از برگزاری این جایزه می گذرد، توانسته ایم به آثار فاخری برسیم یا خیر.
وی در پایان با بیان اینکه باید دید در کدام قسمت کار، ضعیف عمل کرده ایم، خاطرنشان کرد: باید ضعف ها را پیدا کرده و آنها را برطرف کنیم و سیاست های غلط اعمال شده را مورد ارزیابی قرار دهیم؛ همچنین باید کارشناسان در این زمینه تحقیق کرده و یک اشتباه را برای چندمین بار تکرار نکنند.