گروه بینالملل «خبرگزاری دانشجو»؛ آگاهان مسائل سوریه بر این باورند که ارتش این کشور با وجود نبردهای سنگین با معارضان مسلحی که از حمایت های گسترده خارجی برخوردارند، همچنان قدرت خود را حفظ کرده است.
حفظ قدرت ارتش سوریه برخلاف تبلیغاتی که علیه آن صورت می گیرد، ناظران را به این نتیجه رسانده است که نیروهای ارتش طی ماه های آتی معارضان و حامیان آنان را با شگفتی های تازه ای مواجه خواهد کرد.
اما با ادامه درگیری ها میان معارضان مسلح و نیروهای دولتی در سوریه، آنچه در سطح منطقه ای قابل توجه می باشد، این است که اوضاع در این کشور با این روند از دست بازیگران داخلی بیشتر خارج شده و به ابزاری برای نقش آفرینی بیشتر عوامل منطقه ای و جهانی تبدیل شود.
در این میان رهبران لبنانی با توجه به روند تحولات در داخل سوریه، نگرانی های تازه ای که بازتاب آن در داخل لبنان است از جمله افزایش نفوذ گروه های تروریستی وابسته به القاعده از طریق سوریه و در داخل خاک لبنان را مطرح کرده اند.
پایگاه المنار به نقل از منابع آگاه در لبنان نوشته است که فعالیت های تروریستی گروه های وابسته به القاعده در سوریه به لبنان کشیده شده و تا جایی افزایش یافته است که تنها به انتقال نیروهایشان از طریق لبنان به سوریه خلاصه نمی شود، بلکه آنان طی دوره زمانی اخیر اقدام به رصد و کنترل مسئولان لبنانی حامی دولت بشار اسد می کنند.
روشن است که این اقدام در جهت قرار دادن این مسئولان در لیست ترورهای این گروه های تندرو است که همین امر می تواند سوریه و لبنان را تا مدت طولانی به عرصه فعالیت های تروریستی تبدیل کند.
ناظران تحولات سوریه می گویند که اکنون طرح گروه های تروریستی القاعده در سوریه این است که خط ارتباطی خود را از لبنان به سوریه و از آنجا به اردن، عراق و سپس منطقه سینا در مصر متصل کنند.
در این میان انتظار می رود که اختلاف و تنش های قدیمی میان اسلام گرایان حاکم بر مصر و تونس که وابسته به اخوان المسلمین و از اسلام گرایان معتدل به شمار می روند، با حاکمان سعودی و حاشیه خلیج فارس که مهمترین حامیان نیروهای تروریستی القاعده به شمار می روند، تشدید شود.
از سوی دیگر عربستان و قطر در حال رقابت با یکدیگر بر سر حمایت از گروه های تروریستی هستند و تمایل نسبی قطری ها به حمایت از اخوان نیز این رقابت ها را به اختلاف و تنش می کشاند.
با وجود این تحولات و در حالی که پوتین در آستانه گفت و گو با سران اتحادیه اروپا در بروکسل بوده و انتظار می رود گفت و گو بر سر سوریه یکی از محورهای اصلی این مذاکرات باشد، این سوال پیش می آید که آیا قدرتمند ماندن ارتش و دولت سوریه برای مقابله با نیروهای القاعده موثر است؟
قدرت های منطقه ای و جهانی که خود را دارای منافع در سوریه می دانند، هنوز پاسخ روشنی برای این سوال پیدا نکرده اند، اما آنچه روشن است، این مسئله می باشد که افزایش قدرت و فعالیت گروه های تروریستی وابسته به القاعده، یکی از مهمترین عوامل گسترش بحران سوریه به کشورهای همجوار و منطقه است و در این میان به نظر می رسد لبنان اولین قربانی احتمالی افزایش خشونت های تروریستی در کشور همسایه خود باشد.