به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، علی اکبر صالحی شنبه شب در بدو ورود به فرودگاه آدیس آبابا پایتخت اتیوپی در جمع خبرنگاران اعزامی، با اشاره به بیستمین نشست سران اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا افزود: در این نشستها همواره جمهوری اسلامی ایران دعوت شده اما این بار نه فقط به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران حضور می یابیم بلکه به عنوان رئیس جنبش عدم تعهد نیز در این اجلاس شرکت می کنیم.
وی افزود: در آفریقا بیش از 50 کشور است که عموما جزو جنبش عدم تعهد نیز هستند به عبارتی دیگر حدود نیمی از 120 عضو جنبش عدم تعهد از کشورهای آفریقایی هستند از این رو حضور ایران در اجلاس امسال معنا و مفهوم دیگری دارد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران افزود: یکی از امتیازات اینگونه اجلاسها فعالیتهای حاشیه این اجلاس است ازجمله اینکه نشستهایی که با وزرای مختلف در ارتباط با روابط دو جانبه و مسائل بین المللی خواهیم داشت و برنامه هایی با تعدادی از وزرای خارجه و برخی مقالات کشور اتیپوپی نیز نشستی خواهیم داشت.
صالحی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور نقش آفرین در عرصه بین المللی به خصوص بعد از عهده دار شدن ریاست جنبش عدم تعهد، از جایگاه ویژه ای برخوردار است و در اینگونه مجامع بین المللی حضور ایران معنا و مفهوم خاصی دارد، ما سیاست فعالی در ارتباط با مسائل بین المللی داریم و در نشستهای حاشیه اجلاس در ارتباط با تحولات منطقه ای، شمال آفریقا و خاورمیانه صحبتهایی خواهیم داشت.
وی ادامه داد: همچنین در خود اجلاس نیز موضوعات مهمی مطرح می شود و برای ما نیز مهم است که بدانیم که اتحادیه آفریقا در ارتباط با بحرانهای اخیر مالی، مسائل کنگو، آفریقای مرکزی و ... چه موضع و نظر و چه برنامه ای برای حل و فصل این بحرانها دارد و از این طریق تلاش می کنیم ما به عنوان جنبش عدم تعهد در مواردی که بتوانیم نقش آفرینی کنیم با اتحادیه آفریقا همکاری لازم را داشته باشیم.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال مداخله نظامی برخی کشورها در مالی نیز بیان کرد: اکنون بورکینافاسو از طرف اتحادیه آفریقا در مورد بحران مالی مسئول وساطت است و قبل از آن با
وزیر امور خارجه بورکینافاسو و با رئیس جمهور بنین نیز ملاقاتی انجام دادیم و در خصوص مالی صحبت شد و اعلام کردیم که ایران به عنوان رئیس جنبش عدم تعهد آمادگی دارد که در حل و فصل بحران مالی قبل از اینکه این بحران ریشه دار تر شود، کمک کند.
وی تصریح کرد: هرچه زودتر بتوانیم ثبات و استقرار را در کشور مالی برقرار کنیم در راستای مصلحت جامعه بین المللی خواهد بود و اکنون نیز که در اتحادیه آفریقا هستیم و طی دو روز آینده با وزرای خارجه مختلف کشورها صحبت خواهیم کرد که چگونه می توانیم به این موضوع ورود پیدا کنیم.
صالحی در پاسخ به سئوالی مبنی بر گسترش گروه های شبه نظامی افراطی در آفریقا و نظر ایران در خصوص راه حل کاهش این حضور نیز عنوان کرد: همین گروه ها که به صورت مزدور به سوریه وارد شدند مورد حمایت کشورهای غربی هستند در صورتیکه در مالی با آنها مقابله می کنند و این یک نوع تناقض جدی در رفتار سیاسی اروپا محسوب می شود.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه غرب همواره سیاست دوگانه پیش گرفته، افزود: بحث افراط گری مولود خود غربیها است، افراط گرایی از زمانی که موضوع افغانستان پیش آمد شروع شد و خودشان خالق این گروه ها بودند و اکنون خودشان نیز در یک مخمصه ای گیر کرده و جامعه بین المللی را با بحران جدی رو به رو کردند.
وی تاکید کرد: ایران با هرگونه افراط گرایی مخالف است و در عین حال مخالف دخالت در امور داخلی کشورها و لشکرکشی هستیم و باید گفت نمی شود مسائل را با زور حل کرد بلکه باید اندیشید و ریشه یابی درست را انجام داد و با ریشه یابی درست و اینکه خودمان را در مسیر و بستر سیاست صادقانه قرار دهیم می توان مسائل را حل کرد و اگر بخواهیم از ابزارهای بازی سیاسی استفاده کنیم بحران و تناقض پیش می آید.
وی تصریح کرد: امیدواریم هرچه زودتر عقلای کشورهای غربی به خود بیایند و قبل از اینکه این بحران در مناطق مختلف جهان گسترش یابد آن را مهار کنیم و ایران آمادگی کمک و مساعدت دارد و امیدواریم گوش شنوایی نیز وجود داشته باشد تا بتوان زودتر این بحرانها را مهار کنیم.