گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ چند روزی است که نواسانات مجدد بازار ارز و بالا رفتن نسبی قیمت دلار به نگرانی ها در خصوص شکل گیری مجدد بازار سیاه و سوء استفاده سوداگران دامن زده است و بحث عدم موفقیت مرکز مبادلات ارزی و شکل گیری بوری ارزی مجددا در محافل اقتصادی پررنگ شده است. موافقان این طرح آن را عامل سامان دهی عرضه و تقاضا و شفافیت بازار می دانند و مخالفان، شکل گیری چنین بازاری را بی وجه اعلام می کنند. اما نکته اینجا است که اگر بخواهیم چنین بازاری را برای ارز داشته باشیم باید ببینیم آیا این بازار با الفبای اقتصاد رقابتی هم خوان خواهد بود یا خیر.
اقتصاد مقاومتی یعنی یک اقتصاد با شرایط خاص، یعنی باید توجه داشت که تخصیص منابع و دسترسی به سطح مشخصی از کارامدی در شرایط عادی صورت نمی گیرد و باید با توجه به اقتضائات منحصر بفرد کشور برنامه ریزی و دست به اقدام زد.
در اقتصاد مقاومتی ممکن است گاهی محدودیت عرضه و یا کاهش عرضه وجود داشته باشد و باید برای کارا ماندن بازار اقدامات ویژه ای انجام گیرد. در غیر این صورت گرفتار رکود، تورم و دیگر پیامدهای اجتماعی واقتصادی از جمله عدم کارایی عرضه و تقاضا می شویم.
بورس یک بازار رقابتی است و تبعا شفافیت و آزادی ورود و خروج در آن وجود دارد و اطمینان به همگن بودن یک کالای خاص برای سرمایه گذاران واضح است. به نظر می رسد با شکل گیری کارشناسی بورس ارز بسیاری از چالش ها و مشکلات فعلی بازار ارز از جمله عدم شفافیت، بازار سیاه و نواسانات غیر واقعی تا حد زیادی کاهش می یابد.
با راه اندازی بورس ارز، تخصیص بهینه منابع صورت می گیرد، بازار عرضه و تقاضای ارز سامان می گیرد و شفاف سازی بازار از دیگر عایدات مهم بورس ارز خواهد بود. شاید حذف رانت یکی از بزرگترین دستاوردهای این بازار در اقتصاد ایران باشد.
البته نا گفته نماند که بورس ارزی نیز شرایط ویژه ای می طلبد و باید با نظر به ملاحظات اقتصاد مقاومتی محقق شود تا پاسخگو باشد. در شرایط اقتصاد مقاومتی آزادی عمل در بازار بورس در چارچوب قانون معنا پیدا می کند و رها سازی مطلق بازار بی معنی است . لذا باید نوعی نظام ارزی شناور مدیریت شده هدفمند در بورس ارزی شکل بگیرد .