گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ حمله جنگنده های رژیم صهیونیستی به سوریه و هدف قرار دادن مرکز تحقیقات نظامی از زمان آغاز بحران سوریه تاکنون در نوع خود بی نظیر است.
وزارت امور خارجه سوریه در نامه ای که به رییس شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل فرستاد شکست شورای امنیت را در عکس العمل به این حمله اسراییل را برای ثبات امنیت در خاورمیانه و صلح جهانی مخاطره آمیز خواند.
وزارت امور خارجه سوریه، رژیم صهیونیستی و حامیانش در شورای امینت را مسوول نتایج مترتب بر این حمله دانست و در این نامه تاکید کرد که سوریه حق دفاع از سرزمین ها و حاکمیت خود را در مقابل دشمنانش دارد.
گزارشهایی وجود دارد که حاکی از این است که اسرائیلیها در حمله به سوریه به دنبال از بین بردن موشکهای ضد هوایی اس ای( 17 SA ) ساخت روسیه بودند که قادر هستند با جنگندههای بمبافکن، هلیکوپترها و پهپادها مقابله کنند.
این موشکها در زمان تجاوز اسرائیل به خاک لبنان نیز مورد استفاده قرار گرفت. رژیم اسرائیل برای رسیدن به این هدف، همچنین روز سهشنبه گذشته نیز به مدت چند ساعت حریم هوایی لبنان را نقض کرد و حملاتی علیه این کشور انجام داد. اسرائیل با این اقدامات برای جنگ علیه لبنان، علیه سوریه و حتی علیه ایران آماده میشود و ما باید این مساله را درک کنیم که رسانههای اسرائیلی و شبکهارتباط اطللاعاتی اسرائیل موسوم به دبکا، تائید کردهاند که دسترسی کنترل نشده به حریم هوایی لبنان، برای اسرائیل حیاتی محسوب میشود و این مساله میتواند اسرائیل را برای ورود به یک جنگ دیگری علیه کشوری در شمال خود آماده کند.
حمله هوایی اسراییل به مرکز علمی – تحقیقاتی واقع در دمشق پیامدهای جدیدی به دنبال داشته است.
سوریه، ایران و جنبش حزب الله لبنان تهدید کرده اند که این حرکت اسراییل را بی پاسخ نخواهند گذاشت. همچنین از طرف دیگر روسیه نیز حمله هوایی اسراییل به اهداف مذکور در دولت سوریه که از تمامیت ارضی برخوردار است را محکوم اعلام کرد.
به گفته وزارت امور خارجه روسیه، این حرکت با هر هدف و دلیلی صورت گرفته باشد، نقض آیین نامه سازمان ملل محسوب شده و غیر قابل بخشش است.
نظرات مختلفی راجع به این اقدام اسراییل وجود دارد.
اپوزیسیون رادیکال سوریه می گوید که هواپیماهای نیروی هوایی اسراییل مرکز آزمایشات سلاح هسته ای را مورد هدف قرار داده اند و این مرکز تحت مدیریت ماهر اسد برادر رییس جمهور بشار اسد فعالیت می کند.
روزنامه واشنگتن پست نیز تاکید دارد که نیروهای هوایی اسراییل مرکز تحقیقاتی را مورد اصابت قرار نداده اند، بلکه حمله به کاروان در حال انتقال راکت های موشکی ساخت روسیه برای لبنان صورت گرفته است. برخی دیگر نیز می گویند که این کاروان موشک های ضد ناو دریایی مدل «یاخونت» و یا حتی موشک های تاکتیکی مدل «اسکاد» را حمل می کرده است.
اما به گفته تحلیلگران زمان حمله به سوریه پاسخی است به تمام سوالات. بنیامین نتیانهو با سیاست های بزرگتر به میدان بازگشت. این کار لازم بود تا موضع خود را تثبیت کرده و دولت اسراییل را با خود همراه کند. درست در همین زمان امریکا مشغول انتخاب جان کری به عنوان وزیر امور خارجه ایالات متحده بود.
پیش از بمباران هوایی سوریه، رایزنی هایی میان کارشناسان نظامی اسراییل و امریکا انجام گرفت. بنابراین، حمله مذکور را می توان اقدام مشترک ایالات متحده و اسراییل به حساب آورد که با نیت بیشتر کردن حضور خود در درگیری سوریه انجام گرفته است.
اکنون می توان انتظار ورود اسراییل، ایالات متحده و متحدین آنها در خاورمیانه را به صحنه درگیری ها داشت. حمله اسراییل به خاک سوریه بلافاصله پس از استقرار سامانه های موشکی پاتریوت ناتو در مرزهای ترکیه با سوریه بوده است.
به عبارتی صحبت از افزایش دخالت های خارجی در درگیری های سوریه است.
سرگی دمیدنکو کارشنسان انستیتوی تحلیل ها و ارزیابی های استراتژیک روسیه معتقد است که باید انتظار بحرانی شدن اوضاع را داشته باشیم. وی در توضیح سخنان خود می گوید: بی شک تمامی این اقدامات به شدت گرفتن بحران در خاور میانه ختم می شود. سوریه قلب دنیای عرب است.و هر چه شرایط در سوریه وخیم تر شود، اوضاع منطقه را بیشتر به هم می ریزد. اگر اوضاع سوریه از این بدتر شود، دیگر نیروهای بین الملل و روش های سازمانی نیز نمی تواند اوضاع سوریه را تحت کنترل بگیرد. در این شرایط، درگیری به خارج از مرزهای سوریه کشیده می شود و جرقه های کوچک در کشورهایی همچون لبنان و منطقه مرکزی عراق به آتش مبدل می شوند. پس از آن باید شاهد کانون بزرگ بحران و بی ثباتی و محاصره گروه های تروریستی باشیم و دومرتبه تمام نیروهای جهانی به صف می شوند تا با آنها مبارزه کنند.
در چنین شرایطی تلاش برای حل بحران سوریه بیش از پیش مهم به نظر می رسد. هم اکنون بیشتر امیدها به برنامه جدید اخضر ابراهیمی نماینده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عربی است.
روسیه اعلام کرده است که از برنامه های نماینده سازمان ملل و بویژه رعایت توافقنامه ژنو حمایت می کند. سرگی لاوروف روز شنبه در کنفرانس مونیخ اعلام کرد که مسکو با هرگونه تغییر در توافقنامه ژنو برای حل بحران سوریه مخالف است.
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که اگر تمامی شرکت کنندگان گروه کاری با حسن نیت به اجرای توافقنامه ژنو می پرداختند امروز شاهد جنگ در سوریه نبودیم.
یادآور می شویم که تابستان سال 2012 گروه کاری حل بحران سوریه متشکل از اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد و نمایندگان حاضر از کشورهای همسایه سوریه در ژنو حاضر شده و برای حل اساسی مشکل این کشور و تشکیل دولت موقت به توافق رسیدند.