به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» فیلم آرگو که به موضوع تسخیر لانه جاسوسی امریکا میپردازد و به تازگی به علت ضدایرانی بودن در جشنواره اسکار جایزه گرفته است ظهر امروز در کافه کلاسه اکران و توسط مجید شاهحسینی و نادر طالبزاده نقد شد.
در ابتدای جلسه نقد، شاهحسینی گفت: ما در گذشته فکر میکردیم که جایزه اسکار به فیلمهای که ارزش سینمایی بالایی دارند تعلق میگیرد اما کم کم این اندیشه در حال شکلگیری است که یک جریان فرهنگی در مقابل ما قرار دارد. در اصل ما فهمیدهایم که اسکار بیشتر براساس ذوق و سلیقه داوران به سینماگران داده میشود.
وی ادامه داد: دیر فهمترین مردم هم متوجه شدهاند که جایزه اسکار بیشتر فرمایشی است. همین که این فهم به وجود آمد خودش بسیار خوب است گرچه هنوز برخی خود را به تجاهل میزنند و میگویند جایزه اسکار امسال است که اینقدر فرمایشی داده شده است.
شاهحسینی در بخش دیگری از صحبتهایش تصریح کرد: آرگو خودش از یک اسطوره یونانی گرفته شده است. آرگونیها کسانی بودند که با شجاعت به دل خطر میرفتند. این خود یک سوال مهم است که چرا امریکا هرگاه بخواهد در مورد ایران فیلم بسازد پشت یونان قدیم پنهان میشود؟ این را در اسکندر، 300 و دیگر فیلمهای ضدایرانی به وضوح مشاهده میکنیم. دلیلش هم این است که امر یکا تاریخی 200 الی 250 ساله بیشتر ندارد بنابراین چارهای ندارد جز اینکه از یونان قدیم استفاده کند. از طرف دیگر گویا هیچ گاه نتوانسته بر ایران پیروز شود بنابراین آن آرزو را در زبان نمادین تصویری به نمایش میگذارد. الان هم حماسهسازی امریکا آنقدر سخیف شده است که تنها این تصویر را نشان میدهند که شش نفر توانستهاند از دست دشمنانشان فرار کنند.
این کارشناس سینما افزود: امریکا آنقدر حقیر شده است که حماسه شکست میسازد. چند سال است که فیلمهای هالیوود به این گونه موضوعات میپردازد اما در این فیلم خیلی مسخره به این موضوع پرداخته است. جالب است که امریکا در انقلاب اسلامی شکست خورد و تسخیر سفارت شکست خورد در صحرای طبس و ماجراهای ورود امریکائیان به ایران شکست خود و تنها بسنده کرده است به فرار شش نفر از در پشتی سفارت ما! باید در پاتک رسانهای به این حقارت امریکاییها بپردازیم.
شاهحسینی در بخش دیگری از صحبتهایش ادامه داد: من کمتر کشوری را مانند ایران دیدهام که برخی سینماسازانش هنر را فقط به معنای هنر میشناسند اگر هم هر چیزی جز هنر وارد این عرصه شود میگویند سینما شعار زده و سخیف شده است.
وی تصریح کرد: غرب با این رسانه تعارف ندارد و جایی که قرار است سینما سفارش بپذیرد آن را به بهترین شکل انجام میدهد حال اگر حیثیت اسکار هم از دست برود خوب برود چه ایرادی دارد؟ مگر از همان اول حیثیتی داشت؟ اصلا اسکار از همان ابتدا با توجه به مقولات سیاسی و شعار جایزه میداد.
این استاد برجسته سینما ادامه داد: شأن رسانه سینما درست تدریس نمیشود. اینجا سینما را تنها از منظر هنر نگاه میکنند در حالی که هنر تنها یکی از چهار وجه سینما است.
شاهحسینی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به برنامه هفت گفت: انتقادی که دوست عزیزمان آقای گبرلو داشتم این بود که برنامه هفت فعلا پاتوق تکنوکرات شده است و جا دارد تا مباحث عمیق سینمایی در آن مطرح شود.
وی ادامه داد: ایران فعلا بهشت فیلمسازان است. فیلمسازها با بودجه دولتی فیلم میسازند و از جشنوارههای ایرانی جایزه میگیرند. سپس خارج از کشور هم میروند و آنجا نیز جایزه میگیرند. آزادی بیان هم که دوستانی که اینجا هستند میفهمند تا چه حد وجود دارند فعلا که دوستان مذهبی ما مجبور به خودسانسوری در این عرصهها هستند.