گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»؛ همه چیز ما را دارند می گیرند. اقدام کنید، در کف دانشگاه ها انگیزه داشته باشید. داریم ضعیف عمل می کنیم.بودجه های فرهنگی دانشگاه ها را مطالبه کنید. طبق قانون حداقل1درصد بودجه دانشگاه باید صرف مسائل فرهنگی شود؛ مگر دولت دهم ادعا نمی کند که من دولت فرهنگی هستم؟ همان 1درصد بودجه فرهنگی دانشگاهمان را به ما بدهند!
فکر نکنید چیزی بدست آوردید و قله ای را فتح کردید. مظلوم تر از گفتمان انقلاب اسلامی در دانشگاه نداریم.
جملاتی که بیان شد دائما از زبان مسئولین کشور، نمایندگان مجلس و مسئولان دانشگاهی شینده می شود اما بخش فرهنگی از بخشهایی است که همواره مغفول مانده و به عنوان فوق برنامه در دانشگاهها به آن نگاه می شود که این مسأله آسیبهایی را متوجه کشور کرده است.
با توجه به نگرانی های روزافزون نسبت به حوزه های فرهنگی و توجه بیش از پیش به جایگاه حوزه فرهنگ در سیاست گذاری، لازم است نگاهی بالادستی جهت آسیب شناسی این حوزه در یکی از فرهنگی ترین جوامع موجود یعنی دانشگاه ها بیندازیم.
دانشگاهی که به فرموده حضرت امام مبدا همه تحولات است و اگر اصلاح شود، مملکت اصلاح می شود. لازم به توضیح نیست که یکی از مهمترین و اثرگذارترین بخش های نیازمند اصلاح دانشگاه ها، سیاستگذاری فرهنگی آنهاست.
هر چند در بررسی مباحث مربوط به بودجه بندی دانشگاه ها و سهم ناچیز مقوله فرهنگ در این بودجه ها و نظارت بر نحوه هزینه کرد همین ناچیز و مباحثی از این دست است.
اواخر سال 91 ، زمان تصویب بودجه ها مجلس شورای اسلامی موافقت خود را با افزایش 50 درصدی بودجه فرهنگی دانشگاه ها اعلام کرد و این افزایش در صحن علنی مجلس تصویب شد، اما این افزایش بودجه ها فقط در حد یک نوشته باقی ماند و مبلغی که به عنوان کمک افزایشی به بودجه فرهنگی دانشگاهها پرداخت شد کمتر بودجه سال 90 است!
اما موانع موجود در اختصاص بودجه به فعالیت های فرهنگی دانشگاه ها کجاست؟ به گفته مسئولان فرهنگی دانشگاه ها دولت و مجلس موانع بزرگ اختصاص بودجه فرهنگی در دانشگاه ها و گسترش فعالیت های فرهنگی در این نهاد تاثیر گذار در جامعه هستند که با وجود تاکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی تلاش دشمن برای دین زدایی و دین ستیزی در دانشگاه ها و تاکید ایشان بر مسئولان فرهنگی دانشگاه ها که باید با برنامه ریزی و راهبردهای اجرایی مانع دستیابی دشمن به این هدف شوند و دانشگاه را به محیطی علمی و دینی تبدیل سازند تاکنون از سوی مجلس و دولت تلاشی برای تحقق مطالبات رهبری در دانشگاه ها صورت نگرفته؛ چرا که محقق شدن این مطالبه نیازمند اختصاص بودجه فرهنگی به دانشگاه ها است که مجلس و دولت توجهی به این نهاد ندارند.
در روزهای پایانی سال 91 معاون فرهنگی وزارت علوم با اعلام کاهش بودجه فرهنگی وزارت علوم گفت: بودجه حمایتی فرهنگی دانشگاهها که در اختیار وزارت علوم است کاهش پیدا کرده است.
وی اضافه کرد: مجلس در ابتدای سال افزایش بودجه فرهنگی را تصویب کرده اما دولت این بودجه را به بخش فرهنگی دانشگاهها اختصاص نداده و تنها 38 درصد از کل بودجه تصویبی را برای سال 91 حوزه فرهنگی دانشگاهها در نظر گرفته است.
خواجه سروی خاطرنشان کرد: از کل 38 درصد نیز نصف آن یعنی چیزی حدودی یک میلیارد و 200 میلیون تومان برای بودجه فرهنگی پرداخت شده است.
معاون فرهنگی وزیر علوم با اشاره به اینکه امسال حتی یک ریال به بخش عمرانی دانشگاهها اختصاص پیدا نکرده است، گفت: با گذشت 8 ماه از سال هنوز بودجه عمرانی دانشگاهها پرداخت نشده و در واقع تمامی دانشگاهها با کاهش بودجه مواجه شده و با مشکلات زیادی روبرو شده اند.
با تمامی این اوصاف بودجه فرهنگی دانشگاهها کجا هزینه می شود که حتی نصف بودجه تصویبی به این حوزه اختصاص پیدا نمی کند.
برخی از مسئولین دانشگاهها بزرگ کشور معتقدند که در سال 91 دانشگاهها با کسری بودجه زیادی مواجه شدند، تا این میزان که حتی یک ریال بودجه عمرانی از سوی دولت به دانشگاهها نداده اند و این مشکل باعث شده که همان مقدار اندک هزینه ای که به بخش فرهنگی اختصاص داده اند مجبور هستیم در حوزه های آموزشی هزینه کنیم.
این مشکل همیشه و همیشه وجود داشته است که بودجه فرهنگی در جاهای دیگر هزینه شود و هر جا که بودجه کم آوردیم به سراغ فرهنگ برویم و بگوییم بعدا در مورد فرهنگ تصمیم می گیریم دیر نمی شود؛ اما غافلیم که روزها و لحظه ها را از دست می دهیم و وقتی ما برای دانشجویی که تازه پا به محیط دانشگاه گذاشته برنامه نداشته باشیم؛ آنهایی که به کمین نشسته اند به راحتی از این فرصت استفاده می کنند.
همان طور که بودجه برای پژوهش لازم است بودجه برای فرهنگ از آن هم مهم تر است.
اگر امروز فکر نکنیم بعدها فرصتی برای جبران نخواهیم د اشت ...
ادامه دارد ...