به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر محمد آیتی صبح امروز در نشست خبری که در وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: در خوابگاههایی که با کاربری خوابگاه ساخته شدهاند، خوابگاه دانشجویان دختر به گونهای طراحی شده است که آنها میتوانند در محوطه محفوظ داخلی خوابگاه به راحتی فعالیتهای ورزشی خود را انجام دهند.
وی افزود: در حال حاضر خوابگاههای دخترانه با معماری بومی ایرانی- اسلامی، در دانشگاههای همدان، کاشان و اراک اجرا شده است.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت خوابگاه را یکی از عناصر و المانهای حکومتی دانشگاه دانست و گفت: دانشگاهها سعی میکنند با ساخت خوابگاه در داخل پردیس دانشگاهی، با کمترین هزینه، دانشجو را از امکانات و تسهیلات موردنیاز بهرهمند کنند.
آیتی افزود: اگر چه ایدهآل دانشگاههای علوم پزشکی کشور حرکت به سوی ساخت پردیسهای دانشگاهی است، اما در سه سال اخیر با توجه به افزایش دانشجویان ورودی به دانشگاههای علوم پزشکی نتوانستیم این هدف را به طور کامل محقق کنیم.
کاهش سرانه خوابگاههای دانشجویان در دانشگاههای علوم پزشکی کشور
وی اظهار داشت: استاندارد مطلوب سرانه خوابگاههای در دانشگاهها 10 تا 15 مترمربع است، در حالی که این سرانه در سالهای 90 و 91 به زیر 10 مترمربع رسید که تراکم بالای دانشجویان در خوابگاهها مشکلاتی را برای آنها ایجاد کرده است.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت با اشاره به برنامههای پنجم توسعه گفت: در برنامه پنجم توسعه بیان شده است که در طول پنج ساله برنامه باید 20 درصد خدمات دانشجویی برونسپاری و به بخش خصوصی واگذار شود که این مسئله در میان مسئولان تفسیرهای مختلفی داشت؛ به طوری که برخی، دیگر پروژههای خوابگاهی را دنبال نکردند و به دنبال خوابگاههای خصوصی در بیرون از دانشگاه رفتند.
آیتی با اشاره به تحصیل 160 هزار دانشجوی علوم پزشکی در دانشگاههای سراسر کشور گفت: 70 هزار نفر از دانشجویان علوم پزشکی، خوابگاهی هستند؛ یعنی ما 402 خوابگاه دانشجویی داریم که 385 خوابگاه برای دانشجویان مجرد و 34 خوابگاه برای دانشجویان متأهل ساخته شده است.
35 درصد از خوابگاههای دانشجویی کاربری خوابگاه ندارند
وی اظهار داشت: با توجه به گسترش اجاره خوابگاههای خصوصی در خارج از فضای دانشگاه، ساختمانهایی که با کاربری خوابگاه ساخته نشدهاند، افزایش پیدا کرد.
معاون دانشجویی وزارت بهداشت در ادامه بیان داشت: متأسفانه در حال حاضر 35 درصد از خوابگاههای دانشجویی اصلاً به عنوان خوابگاه ساخته نشدهاند.
آیتی ارائه خدمات مشاورهای را یکی از برنامههای دانشگاههای علوم پزشکی عنوان کرد و گفت: در تمام 50 دانشگاه علوم پزشکی کشور، واحد مشاوره دانشجویی وجود دارد که از سه سال اخیر این واحد در خوابگاهها نیز تحت عنوان مشاوره روان فعالیت میکند.
سازمان سنجش براساس اعلام ظرفیت دانشگاهها دانشجو بپذیرد
وی با اشاره به افزایش پذیرش دانشجو در چندسال اخیر گفت: تقاضای ما از سازمان سنجش این است که فقط به اندازه ظرفیتی که از سوی دانشگاهها اعلام شده است، دانشجو پذیرش کنند.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت افزود: متأسفانه در سال 89، میزان پذیرش سازمان سنجش 25 درصد بیشتر از اعلام دانشگاههای علوم پزشکی بود و در سال 90 نیز همین افزایش پذیرش تکرار شد.
آیتی در ادامه بیان داشت: کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی مخالف چنین افزایش پذیرش دانشجو از سوی سازمان سنجش هستند.
وی همچنین گفت: دانشجویان علوم پزشکی برای آموزش نیاز به بالین دارند؛ وقتی سازمان سنجش بیشتر از ظرفیت دانشگاه، دانشجو میپذیرد، قاعدتاً فضای بیمارستانی دانشگاه برای پذیرش دانشجویان مناسب نخواهد بود.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت همچنین گفت: این افزایش ظرفیت باعث شده سرانه مطلوب خوابگاهها از 14 تا 15 مترمربع برای هر دانشجو به 11 مترمربع کاهش پیدا کند.
آیتی با بیان اینکه سرانه خوابگاه برای خوابگاههای ملکی 10 مترمربع به ازای هر دانشجو است، گفت: اگر شرایط فرسودگی خوابگاههای ملکی را هم مدنظر قرار دهیم، در حال حاضر به ازای هر دانشجو فقط چهار مترمربع فضا داریم.
وی در ادامه بیان داشت: در حال حاضر 160 هزار دانشجو و 13 هزار عضو هیئت علمی در دانشگاههای علومپزشکی کشور فعالیت میکنند، بر این اساس نسبت استاد به دانشجو در این دانشگاهها یک به 11 است، در حالی که این نسبت در وزارت علوم یک به 20 است.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت در ادامه بیان داشت: سازمان سنجش نیز با همین استدلال که نسبت استاد به دانشجو در دانشگاههای علوم پزشکی مناسب است، اقدام به افزایش پذیرش دانشجو کرده است؛ این در حالی است که نسبت استاد به دانشجو بیشتر در دورههای دکتری مطرح است و همچنین در بدو ورود دانشجویان به دانشگاه باید نیازهای خوابگاهی و تغذیهای آنها را برطرف کرد.
وجود مشکلات جدی در برخی خوابگاههای شهرستانی
آیتی از تشکیل مجمع خیرین سلامت در 30 استان کشور خبر داد و گفت: براساس توافقاتی که بین وزارت بهداشت و این مجمع صورت گرفته، قرار است از ظرفیت مجمع خیرین سلامت برای ساخت خوابگاههای دانشجویی استفاده شود.
وی با بیان اینکه کمکهای مجمع خیرین سلامت بر اساس اعلام اولویت دانشگاههای علوم پزشکی کشور صورت میگیرد، گفت: در دانشگاههای علوم پزشکی یزد، همدان و اهواز خیرین سلامت در بحث ساخت خوابگاهها کمکهای جدی انجام دادهاند.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت در ادامه بیان داشت: در حال حاضر خوابگاههای علوم پزشکی در شهرهای تربت حیدریه، رفسنجان، زابل و بندرعباس و همچنین خوابگاههای دانشگاههای علوم پزشکی ایران و شهید بهشتی مشکلات جدی دارند که باید مورد بررسی قرار گیرند.
آیتی در ادامه در خصوص برنامه وزارت بهداشت در انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر کاندیداهای ریاست جمهوری بخواهند در دانشگاهها برنامه انتخاباتی داشته باشند باید از شورای فرهنگی دانشگاه مجوز بگیرند.
وی برگزاری کرسیهای آزاداندیشی را محملی مناسبی برای انتخاب رئیس جمهور اصلح دانست و گفت: با برگزاری کرسیهای آزاداندیشی میتوان جامعه و دانشگاه را با نظرات کارشناسی در مورد شاخصهای انتخاب اصلح آشنا کرد.