به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر رضا علاءالدینی با اشاره به مصوبه تهیه شناسنامه هویت ژنتیکی افراد در برنامه پنجم توسعه گفت: بر اساس این برنامه مسئولیت تشکیل بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران به عهده قوه قضاییه گذاشته شده و قوه قضاییه این موضوع را جزو تکالیف سازمان پزشکی قانونی قرار داده است و سازمان با همکاری سایر دستگاه های ذیربط مراحل تکمیل و ساخت بانک را انجام می دهد.
وی با بیان اینکه پس از ابلاغ این مسئولیت به پزشکی قانونی، مراحل اولیه تأسیس بانک در پزشکی قانونی بررسی و تدوین شد، تصریح کرد: فعالیت بخشهای ژنتیک سازمان پزشکی قانونی از اوایل دهه 70 آغاز شده و با توسعه این فعالیت ها، آزمایشگاه های بیشتری در سطح کشور مشغول به فعالیت شده اند که در نهایت با تشکیل بانک هویت ژنتیک امکان ذخیره سازی و مقایسه نتایج آزمایشات DNA در سطح کشوری فراهم شده است.
علاءالدینی با اشاره به تدوین آیین نامه بانک هویت ژنتیک در سازمان پزشکی قانونی کشور ادامه داد: برای تصویب نهایی این آیین نامه طی جلسات مستمر و منظم در حال رایزنی با نمایندگان قوه قضاییه، دادستانی کل کشور و نیروی انتظامی هستیم و امیدواریم تصویب و ابلاغ آن چندان به درازا نکشد.
سرپرست بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران در خصوص اجرای مراحل فنی تشکیل بانک نیز اظهار داشت: در این خصوص با دپارتمان بیوانفورماتیک دانشگاه تهران هماهنگی لازم صورت گرفته؛ مراحل فنی تشکیل بانک شامل تهیه نرم افزار نگهداری و مقایسه شناسنامه های ژنتیکی افراد چهار فاز خواهد داشت که فاز اول آن نهایی و به پزشکی قانونی تحویل داده شده است.
به گفته وی با راه اندازی فاز اول نرم افزار فنی بانک امکان مقایسه شناسنامه های ژنتیکی افراد فراهم شده است. همچنین با پیگیری های انجام شده محل مناسبی برای تعبیه سیستم سخت افزاری بانک در سازمان پزشکی قانونی کشور فراهم شده است.
علاءالدینی خاطرنشان کرد: در فازهای بعدی طراحی نرم افزار فنی امکان برقراری ارتباط الکترونیک بین بانک اطلاعات هویت ژنتیک با آزمایشگاه های ژنتیک پزشکی قانونی و نیروی انتظامی فراهم می شود تا بتوانیم از این طریق شناسنامه ژنتیکی افراد را به طور الکترونیک دریافت و ذخیره کنیم.
سرپرست بانک اطلاعات هویت ژنتیکی ایران با اشاره به تعریف شناسنامه های ژنتیک افراد اذعان داشت: هر فرد از جامعه دارای دو سری اطلاعات شخصی (مشخصات فردی نظیر نام، شماره ملی، محل تولد و ...) و نیز اطلاعات هویت ژنتیکی است. اطلاعات هویت ژنتیک در حال حاضر از طریق آزمایشات بر روی 16 منطقه DNA قابل تشخیص و ثبت به صورت شناسه های ژنتیکی است. مجموعه مشخصات فردی و شناسه های ژنتیکی افراد شناسنامه ژنتیکی را تشکیل می دهد.
وی با بیان اینکه وظیفه اصلی بانک هویت ژنتیک مقایسه و تطبیق شناسنامه های ژنتیکی افراد است، تصریح کرد: با راه اندازی فاز اول امکان مقایسه اطلاعات ورودی با اطلاعات ذخیره شده در بانک فراهم شده است.
سرپرست بانک اطلاعات هویت ژنتیکی ایران در خصوص گروه های هدف بانک اطلاعات هویت ژنتیک یادآور شد: یکی از مهم ترین گروه های هدف در تمام دنیا محکومان جرائم کیفری هستند. دریافت اطلاعات محکومان حاضر در زندان ها که دوره محکومیت کیفری خود را می گذرانند، از اولویت های بانک هویت ژنتیک محسوب می شود که آن بانک در صورت تصویب نهایی آیین نامه و تأمین بودجه امکان دریافت نمونه ها و ثبت شناسنامه های ژنتیکی را پیدا خواهد کرد.
علاءالدینی دیگر گروههای هدف در بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران را شامل نمونه های DNA به دست آمده از صحنههای جرم بقایای به جای مانده انسانی، نمونه های بستگان مفقودین که از زمان مفقودیت آنان بیش از سه ماه گذشته باشد، کارشناسان آزمایشگاه های ژنتیک و سایر موارد به پیشنهاد مراجع ذیربط و تصویب هیئت مدیره بانک برشمرد.
سرپرست بانک اطلاعات هویت ژنتیک ایران در پایان اظهار امیدواری کرد: با تصویب آیین نامه بانک، تأمین اعتبارات و نهایی شدن نرم افزار فنی، بانک وارد مراحل عملیاتی و اجرایی در قالب برنامه پنجساله توسعه شود.