گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ حسن روحانی یکی از هشت مرد رقابت در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو است که 24 خرداد ماه برگزار می شود.
وی که در حال حاضر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان و رئیس مرکز پژوهش های مجمع می باشد، دارای تحصیلات حوزوی و دکترای حقوق است.
با توجه به اهمیت مسائل اقتصادی در این دوره، نامزدهای انتخابات تلاش می کنند بیشتر به این حوزه وارد شوند و برنامه های اقتصادیشان را ارائه دهند.
به همین منظور در ادامه بررسی برنامه ها و نظرات اقتصادی کاندیداها، برخی از مواضع اقتصادی حسن روحانی در ادامه می آید:
اولویت اقتصادی کشور ثبات در بازار کالا و پول است
حجتالاسلام حسن روحانی گفت: آرامش و ثبات در بازار کالا و پول مهمترین اولویت کشور است؛ متاسفانه مردم دچار نگرانی هستند و نمیدانند قیمت فردای یک کالا با قیمت امروزش چقدر متفاوت خواهد بود.
وی با بیان اینکه باید موانع تولید برطرف شود و در بخش تولید کالا و عرضه آن تعادل برقرار گردد، افزود: هزینههای دولت حتماً باید در آینده کاهش پیدا کند.
روحانی با انتقاد از هزینههای جاری دولت گفت: متاسفانه دولت از سرمایههای گذشته هم برای هزینه دیون خود یعنی بودجه جاری استفاده کرده است.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه دولت باید هزینههای خود را کاهش بدهد و برای بودجه سال جاری خود از سرمایههای کشور استفاده نکند، افزود: لازم است نقدینگی فعلی کشور کنترل شود.
یارانهها هدفمند نشد/ در کنار یارانه نقدی، باید یارانه کالایی به مردم داده شود
روحانی گفت: در واقع یارانهها هدفمند نشد؛ هدفمندی یارانهها برای این بود که عدالت به وجود بیاید و علامت لازم به تولید بدهد و ضمن پرداخت به مردم، قدرت خریدشان را افزایش بدهد که این طور نبود.
وی تاکید کرد: ما 45 هزار تومان را به مردم دادیم، در حالی که بیشتر از آن از جیب مردم برداشته شد؛ البته چون مردم روی این 45 هزار تومان حساب کردند این مرحله باید ادامه پیدا کند.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: باید رویکرد اصلی دولت این باشد که جلوی تورم را بگیرد و یارانه افرادی که دارای حقوق ثابت هستند، تقویت شود.
روحانی خاطرنشان کرد: پیشنهاد دولت بنده این است که یارانه کالایی نیز به یارانه موجود اضافه شود تا مردم حداقل نسبت به تامین کالاهای اساسیشان دغدغهای نداشته باشند.
وی گفت: اساس اقتصاد «دولت تدبیر و امید» دادن آرامش و برداشتن نگرانی از مردم است، این دولت به دنبال این مسئله است که رونق اقتصادی آن چنان برقرار شود که مردم درآمد سرشار داشته و اصلاً نیازی به 45 هزار تومان نداشته باشند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: صدقه گرفتن افتخار نیست، صدقه دادن افتخار است؛ مردم نیاز ندارند دست به سوی دولت دراز کنند، بنابراین من کاری میکنم که دولت به سوی مردم دست دراز کند.
باید سازمان مدیریت و برنامهریزی احیا شود
روحانی با بیان اینکه در حوزه اقتصادی باید از نگاههای فردمحوری و استبداد رای فاصله بگیریم، گفت: باید از متخصصان و نظرات آنها استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه باید از نظر فعالان بخش خصوصی و کارآفرینان استفاده شود، بر احیای سازمان مدیریت و برنامهریزی تاکید کرد.
نامزد انتخابات آتی ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه دولت نباید در اداره کشور جناحی عمل کند، افزود: لازم است نگاههای فعالان اقتصادی را مورد توجه قرار بدهیم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه باید در کشور آزادی بیان باشد، افزود: اگر آزادی بیان وجود نداشته باشد نظام تصمیمگیری کشور با اشکال مواجه خواهد شد.
بهبود مستمر محیط کسب و کار معضل بیکاری را حل میکند
روحانی گفت: فکر میکنم مسئله اشتغال و پایین آوردن نرخ بیکاری جزو مهمترین دغدغههای مردم است.
وی تصریح کرد: وقتی سه میلیون بیکار داریم و 3000 نیروی فارغالتحصیل و متخصص آماده به کار، یعنی این موضوع بسیار مهم است و راهحل آن بهبود مستمر محیط کسب و کار می باشد که در مجلس تدوین شده، ولی به خوبی اجرا نشده است.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: آموزش نیروی متخصص یکی از راهکارهای برون رفت از بیکاری و حل مشکلات اقتصادی است.
با توسعه توریسم می توان 4 میلیون شغل ایجاد کرد
روحانی گفت: ما سه میلیون و 200 هزار بیکار داریم، در حالی که اگر تنها 10 میلیون توریسم وارد کشور شود، بیش از 13 میلیارد دلار درآمد ارزی و چهار میلیون اشتغال درست میشود، یعنی با یک حرکت صحیح در یک مسئله اقتصادی و اجتماعی میتوانیم بیکاری را حل کنیم، بیکاری که امروز تنها مشکل اقتصادی نیست، بلکه مشکل اجتماعی نیز هست و معضلات فراوانی به همراه دارد.
وی با بیان اینکه شرایط بانکی موجود یکی از مهمترین مشکلات جذب توریست در کشور است، تصریح کرد: اگر بتوانیم صنعت گردشگری را در کشور فعال کنیم، به راحتی میتوانیم 20 تا 30 میلیون توریست جذب نماییم.
اقتصاد مقاومتی به معنای اقتصاد استقامتی است
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه جایگاه اقتصاد مقاومتی در دولت تدبیر و امید کجاست؟ اظهار داشت: اقتصاد مقاومتی یعنی اقتصاد استقامتی، ما باید مقاومت را ادامه دهیم، اما نه برای کوتاهمدت، بلکه برای بلندمدت. اقتصاد مقاومتی به معنای اقتصاد ریاضتی نیست، بلکه این معنا را میدهد که ما باید به سمت تولید داخلی برویم و کاری کنیم که اهداف اقتصادی دنبال شود تا به رشد هشت درصدی برسیم و نگذاریم در جامعه بیکاری باقی بماند.
روحانی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی یعنی باید خرجهای دولت کاهش پیدا کند، ادامه داد: واردات باید کاهش پیدا کرده و تولیدات داخلی زیاد شود، لذا باید با استقامت، اهداف اقتصادی از جمله چشمانداز را دنبال کنیم و نگذاریم در حوزه اقتصاد و سیاست در دنیا منزوی شویم.
وی با بیان اینکه باید با اقتصاد مقاومتی توطئههای دشمن نقش بر آب شود، گفت: در این راستا رفاه برای مردم خلق میشود و این کار امکانپذیر است؛ چرا که ایران منابع غنی و سرمایه انسانی ارزشمند دارد؛ در این جامعه چهار میلیون دانشجو و تعداد زیادی استاد و متخصص و مدیر وجود دارد، لذا با سعه صدر و برنامهریزی، همه مشکلات حل میشود.
اگر اصل 44 در کشور اجرا میشد انقلاب بزرگی در بخش اقتصاد رخ میداد
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه اساس برنامه سوم توسعه بر مبنای افزایش صادرات غیر نفتی بوده است، تصریح کرد: چارچوبهایی را در برنامه سوم گنجاندیم تا صادرات غیرنفتی فعال شود، اما هنوز مشکل داریم.
روحانی با اشاره به اینکه 85 درصد از اقتصاد ایران دولتی است و این امر خود ام الامراض اقتصاد کشور است، ادامه داد: ما هنوز در حال و هوای شوروی سابق و دنیای شرق و غرب قرار داریم.
وی افزود: در دنیای صنعت و اساساً تولید، دولت یک تولیدکننده خوبی نیست.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری مهمترین اصل را فعال شدن بخش خصوصی برشمرد و گفت: اگر اصل 44 در کشور اجرا میشد انقلاب بزرگی در بخش اقتصاد رخ میداد.
دو راهبرد برای بهبود اقتصاد خرد دارم
روحانی گفت: اعتقاد دارم در چهار سال آینده هدف اصلی دولت در اقتصاد خرد باید بهبود وضعیت معیشت مردم باشد و این بهبود از طریق دو راهبرد می تواند حاصل شود؛ راهبرد تولید ثروت ملی و راهبرد توزیع عادلانه ثروت ملی.
وی با اشاره به اینکه راهبرد تولید زمینه افزایش سرانه و رشد تولید را فراهم می کند، بیان کرد: راهبرد دوم در اثر سیاست های پولی نامناسب به وجود می آید.
نفت میتواند عامل ارزانی هم باشد
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری معتقد است اگر نفت را صادر کنیم و درآمد آن را به سرمایه گذاریهای مولدی از جمله توسعه کشاورزی و منابع آب و همچنین اصلاح خاک تبدیل و صنایع مادر و غیرمادر ایجاد کنیم، تولید بالا میرود و در کنار آن اشتغال نیز درست میشود؛ پس نفتی که استخراج میکنیم تنها برای نسل ما نیست، بلکه برای نسل آینده هم هست و نه تنها درآمد نیست، بلکه ثروت ملی ای است که باید به سرمایه تبدیل بشود.
روحانی ضمن اشتباه دانستن نوع نگاهی که پول حاصل از فروش نفت را درآمدی برای خرج کشور میداند به گرانیهای سالهای اخیر اشاره کرد و افزود: این گرانیها دهها عامل دارد که یکی از عواملش نحوه استفاده ازنفت است. نفت را میفروشیم و دلار حاصل از آن را به بانک مرکزی میدهیم و بانک نیز اسکناس چاپ میکند و در اختیار مردم قرار میدهد. این همان مساله ای است که در اصطلاح اقتصادی به آن بیماری هلندی میگویند؛ یعنی نفت در اقتصاد کشور ما عمل نمیکند بلکه نفت از کشور خارج شده و در اقتصاد کشور دیگر عمل میکند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه سخنان خود گفت که نفت میتواند عامل ارزانی هم باشد.
با بهبود دیپلماسی میتوان شرایط بهتری برای اقتصاد کشور فراهم کرد
حسن روحانی گفت: ضرورت توجه جدی به برنامهمحوری در دولت آتی برای برون رفت از مشکلات فعلی، از نکاتی بود که در سخنان رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک تصریح شد. وی همچنین، توجه به شرایط جهانی و وضعیت کشور در مقایسه با سایر کشورها را در فرایند برنامهریزی، لازم دانست.
رئیس کمیسیون سیاسی، اجتماعی و امنیتی مجمع تشخیص مصلحت نظام، در بخش دیگری از سخنانش ادامه داد: با تقویت و بهبود دیپلماسی خارجی، میتوان شرایط بهتری برای توسعه اقتصادی کشور فراهم کرد. وظیفه نهادهای دیپلماتیک آن است که نسبت به همه حقوق ملی در کنار حق هستهای در سطح بینالمللی تلاش کنند و حمایتهای جهانی را جلب کنند.
اصل مسکن مهر درست بود اما بیبرنامگی داشت
روحانی با بیان اینکه در کشور با معضل مسکن روبهرو هستیم، اضافه کرد: با وجود احداث واحدهای مسکونی مهر، مشکل مسکن در کشور هنوز رفع نشده است.
وی با اشاره به اینکه مسکن مهر اصل کارش درست بود اما بیبرنامگی داشت، افزود: باید برنامه ریزی دقیقتری در این زمینه صورت گیرد و یکی از دلایل اصلی کاهش ازدواج در کشور مسکن است.