گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ محمدباقر قالیباف، شهردار تهران و عضو ائتلاف پیشرفت، یکی از هشت کاندیدای ریاست جمهوری دوره یازدهم است که این روزها در جریان تبلیغات انتخاباتی برخی از برنامه هایش را اعلام کرده است.
از جمله حوزه هایی که قالیباف در زمینه اقتصادی مورد توجه قرار داده، بحث هدفمندی یارانه ها، کشاورزی، ترانزیت و بحث مدیریت کلان اقتصاد است.
در ادامه گزیده ای از مواضع و برنامه های اقتصادی وی برای دوره بعدی ریاست جمهوری می آید:
مشکلات اقتصاد ما مدیریتی است
عضو ائتلاف پیشرفت در خصوص وضعیت اقتصادیکشور اظهار داشت: ما امروز چگونه به یک جوان پاسخ دهیم که در طول یک دوره کمتر از ١٠ سال، نفت از بشکه ای ١٠ و ١١ دلار به ١١٠ دلار رسیده، اما وضع اقتصادی ما بدتر شده است؟ این موضوع را با چه معادله ای جز ضعف مدیریتی و بی تدبیری می توان تحلیل کرد؟ درآمد ما به جای ٢٢ میلیارد دلار به حدود ١٠٠ میلیارد دلار رسیده، اما این امر نشان می دهدکه اگر درآمد کشور به 5٠٠ میلیارد دلار هم برسد باز هم هیچ اتفاقی نخواهد افتاد و مشکلات باقی است.
عضو ائتلاف پیشرفت گفت: امروز نقدینگی در کشور ما هفت برابر افزایش یافته و تورم سه برابر شده است و اگر بخواهیم برای شکستن رکود، نقدینگی تزریق کنیم، تورم زاست و اگر این کار را نکنیم رکود حاصل میشود.
قالیباف افزود: اینکه کشور با نفت 12 دلار و نفت 120 دلار دچار مشکل است نشان میدهد که چالش مهم ما در حوزه اقتصاد ضعف مدیریت است که اگر تدبیر کنیم ظرف 2 سال میتوانیم آن را به آرامش رسانده و کنترل پذیر و انعطاف پذیر کنیم.
با این وضعیت اگر دهها اقتصاد دان هم بیایند نمی توانند مشکل کشور را حل کنند. درست است که چالش اصلی ما اقتصادی است اما راه حلش اقتصادی نیست.
باید در حوزه کشاوری در روستاها یارانه تولید پرداخت شود
حتما باید درآمد سرانه را بالا ببریم و مشکل کاهش ارزش پول ملی را حل و فصل کنیم تا کرامت انسان ها را حفظ کنیم. البته بنده حتما هدفمندی یارانه ها را حفظ می کنم و معتقدم حتما باید به مناطق روستایی و دور دست و مخصوصا در حوزه کشاوری در روستاها یارانه تولید پرداخت شود. متاسفانه این دولت به این مسئله توجه نکرد اما باید یارانه تولید پرداخت شود تا مردم بتوانند در این زمینه فعالیت کرده و کاری را انجام دهند.
استقلال و امنیت کشور در گرو اقتصاد کشاورزی است
عضو ائتلاف پیشرفت، حوزه کشاورزی کشور را نیازمند تحول اساسی می داند.
در بسیاری از بخشها شاهد نابسامانی هستیم و تامین 40 درصد امکانات و تولیدات کشاورزی وارداتی است. کشاورزی که 65 سال سن دارد و عمر خود را صرف کارگری کرده، امروز در حوزه معیشت دارای مشکلات جدی است.
وی با اشاره به اینکه کشاورز چگونه باید زندگی خود را تامین کند، تامین امکانات را از چالشهای کشاورزی کشور برشمرد.
استقلال و بخشی از نیاز کشور از جمله امنیت ملی در گرو اقتصاد کشاورزی است.
سرفصل برنامه های قالیباف برای اشتغال
قالیباف در کتاب برنامه ای برای پیشرفت و عدالت اقدامات اساسی خود را مبنی بر اینکه چگونه میتوان مشکل اشتغال را حل نمود ، بیان کرد.
1- توسعه ی مشاغل با تأکید بر مشاغل مربوط به خدمات تخصصی.
2- شناسایی مشاغل نوین مطابق استانداردهای بین المللی در کلیه بخشهای اقتصادی و حمایت لازم در استقرار این نوع کسب و کارها.
3- پایدارسازی و تعمیق سه جانبه گرایی در حوزه ی کار و تولید.
4- ترویج چند محصول سازی در بنگاه های تولیدی کالا و خدمات.
5- تقلیل سیاست های کوتاه مدت اشتغال به حداقل ممکن آن و توجه به برنامه ها و سیاست های میان مدت و بلندمدت اشتغال زا.
6- تعریف مشاغل موقت و پاره وقت و تشویق کارفرمایان به استفاده از نیروی انسانی پاره وقت و ساعتی به جای اضافه کار.
7- تقویت مهارت های جوانان و زنان، متناسب با نیازهای جامعه و تحولات فناوری از طریق گسترش آموز شهای کاربردی و حرف های و IT .
8- تکمیل امکانات زیربنایی در سه سال اول برای مناطق با نرخ بیکاری بالاتر از نرخ بیکاری کشور.
9- ادامه ی کنترل و تنظیم خانواده (جلوگیری از رشد بالای جمعیت)، به ویژه در دوره های پنجساله که هرم سنی، مجدداً گسترش می یابد.
10- سیاستگذاری برای کاهش ورود نیروی کار با توانمندی های مشابه داخلی که دارای مازاد عرضه است.
11- تسهیل شرایط اشتغال نیروی کار در خارج از کشور.
12- ارائه ی آموزشهای مهارتی لازم، متناسب با تقاضای کشورهای خارجی، برای صادرات خدمات نیروی کار.
سرفصل برنامه های قالیباف برای توسعه ترانزیت
1- توجه اساسی به موقعیت ممتاز ایران در ترانزیت کالا به کشورهای آسیای میانه.
2- ساماندهی مجدد خدمات پشتیبانی ترانزیت هوایی و زمینی در جهت افزایش عملکرد ترانزیتی.
3- گسترش امکانات الکترونیکی و GPS در مسیر ترانزیت زمینی.
4- گسترش امکانات و خدمات رفاهی بین راهی مسیرهای ترانزیت بین المللی.
5- پیگیری تصویب لایحه ی قانون تجارت، لایحه ی قانون بیمه، لایح هی قانون گمرک در سال اول (به ویژه بحث ترانزیت)
6- به منظور ارتقای جایگاه ممتاز ایران در ترانزیت کالا، دولت مکلف است ضمن ساماندهی مجدد خدمات پشتیبانی ترانزیت هوایی و زمینی، برای افزایش عملکرد ترانزیتی به گسترش امکانات الکترونیکی و امکانات و خدمات رفاهی بین راهی در مسیرهای ترانزیتی بین المللی بپردازد.
مردم تحمل سیاست های تعدیل را ندارند
اقتصاد ما دیگر نیازمند سیاستهایی از نوع تعدیلی نیست، تعدیل به دو دهه قبل بر میگردد چرا که در دوره سازندگی سیاستهای تعدیلی پیگیری شد.
هرچند ادامه آن را این دولت دوباره پیگیری کرد اما چرا الان دیگر نمیتواند سیاستهای تعدیلی را دنبال کند و همه اهل فن میگویند که دیگر مرحله بعدی را اجرا نکنید؟ حتی امروز وقتی با مردم صحبت میکنید میگویند اگر قرار است رقم یارانهها را از 45 هزار تومان به صد هزار تومان برسانید اما بعد قیمتها افزایش شش برابری داشته باشد، یارانه را نمیخواهیم.
مردم مطرح میکنند که شما قیمتها را به شش سال قبل برگردانید و اصلا این یارانه را از ما بگیرید. پس معلوم است که تحمل افزایش سیاستهای تعدیلی را ندارند.
یارانه ها به صورت نقدی و غیر نقدی پرداخت می شوند
معتقدم که هدفمندی یارانه ها با یک دهه تاخیر آغاز شده است. اصل اجرای هدفمندی درست است اما این موضوع یک بسته کامل و جامعی است که باید همه آن را اجرا کرد. هدفمندی یارانه ها باید ادامه یابد اما به صورت هدفمند که در این راستا یک سری از یارانه ها باید به صورت مستقیم و یک سری دیگر به صورت غیر مستقیم پرداخت شود.
قالیباف اولین نکته در چگونگی ادامه هدفمندی یارانه ها را تعیین جایگاه دهک های برخوردار و غیر برخوردار خواند و یادآور شد:
در روستاها هم نیازمند ارائه یارانه مستقیم برای تامین معیشت و هم نیازمند پرداخت یارانه غیر مستقیم برای توسعه کشاورزی و تولید محصولات هستیم. بخشی از جامعه که درآمد بالایی دارند بعید به نظر می رسد نیاز به افزایش یارانه نقدی داشته باشند، اما برای سرمایه گذاری و تولید باید نسبت به تسهیل این روند به آنها کمک کرد و در این حوزه یارانه های مشخص برای آنها در نظر گرفت. بخشی از جامعه هم که اقشار حقوق بگیر هستند که برای عدم احساس تورم و جبران برخی اضافه هزینه ها نیازمند دریافت یارانه هستند.
عدم ادامه این روند باعث شده است که وقتی امروز از مردم پرسیده می شود یارانه می خواهید یا کنترل تورم، تاکید آنها بر کنترل تورم و بازگشت به شرایط قبل از اجرای هدفمندی یارانه ها است. لذا بنده برای ادامه اجرای هدفمندی یارانه ها به دنبال کنترل تورم در اقتصاد شهری و پرداخت یارانه مستقیم و غیر مستقیم در روستاها برای رونق اقتصاد و کشاورزی خواهم بود تا به این صورت آثار پرداخت یارانه ها از میان نرود.