گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ تنها 17 روز تا انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده و نامزدها از روز شنبه تبلیغات انتخاباتیشان را رسماً آغاز کرده و برنامه ها و طرح هایشان را در حوزه های مختلف ارائه می کنند.
سعید جلیلی یکی از این هشت نامزد است که وارد میدان رقابت یازدهم شده است. هر چند به دلیل سوابق اجرایی محدود جلیلی، گزارشی از عملکرد و مواضع اقتصادی وی در دسترس نیست، اما سخنرانی های چند روز اخیر وی تا حدی روشنگر نظرات این نامزد انتخابات است.
گزیده ای از برنامه های اقتصادی وی در ادامه می آید:
مهمترین برنامه اقتصادی جلیلی
جلیلی درباره مهمترین برنامه اقتصادی دولت خود می گوید: تورم، هدفمندی یارانهها و مشارکت دادن مردم در اقتصاد سه موضوع مورد تأکید بنده است، ولی مهمتر از اینها چگونگی ساختار اجرایی دولت می باشد که ظرفیت این سه اولویت را محقق می کند.
فساد اقتصادی نتیجه ناهماهنگی سامانههای اقتصادی است
جلیلی تاکید می کند، برای تقاطع دادن به این اطلاعات و اینکه مانع بروز مفاسد شویم، باید سامانههای اقتصادی همچون پرتال ارزی و سامانهای که تمام اطلاعات اقتصادی از گمرک و اسناد و ... در آن است، هماهنگ و تجمیع شود و در یک سازوکار مشخص قرار گیرد.
وی معتقد است بدون این مسائل نمیتوانیم برنامهریزی لازم و اشراف کامل بر مدیریت اقتصادی کشور داشته باشیم و لازمه اینکه اقتصاد کشور را مدیریت کنیم، این است که این سازوکار فراهم شود. البته
الان هم کارهای خوبی صورت گرفته، اما باید این کارها به سرانجام برسد.
جلیلی با بیان اینکه جدای از اینکه باید بین اجزای نظام و سه قوه این ظرفیت ایجاد شود، در دولت و حداقل دستگاههایی که در حوزه اقتصاد عمل میکنند و حتی معاونتهای یک وزارتخانه نیز این ظرفیت باید ایجاد شود تا با هم هماهنگ کار کنند، گفت: ما شوراهای زیادی در حوزه اقتصاد داریم که این شوراها براساس قانون تشکیل شدهاند و باید هم باشند، اما تمام این شوراها باید در قالب یک سازوکار هماهنگ تصمیم بگیرند.
اقتصاد مقاومتی یعنی بهرهگیری بموقع از فرصتها
وی افزود: فرصتهای بسیاری در عرصه اقتصادی وجود دارد که استفاده نمیشوند؛ همین غفلت این فرصتها را به تهدید تبدیل میکند، مانند میدان های مشترک نفتی و ترانزیت.
جلیلی ادامه داد: بحث اقتصاد مقاومتی همین جا مطرح میشود که اگر ما از ظرفیتها و فرصتها بموقع استفاده کنیم، تهدیدهای موجود منتفی می شوند.
شکل گیری مراکز اطلاعات اقتصادی ظرفیت ها را آزاد می کند.
ظرفیتهای موجود در کشور و ایجاد سامانهها و مراکز اطلاعات اقتصادی که از بحثهای جدی است را باید با سازوکار اقتصادی دنبال کرد. ایجاد سامانه سنا در رابطه با دلار و ارز، پورتال ارزی، پورتال تجاری و سامانه اقتصادی که همه مسائل در آن قرار گیرد، مانع از فساد اقتصادی خواهد شد و اقتصادی مانند 3000 میلیاردی در این عرصه مجال حضور نخواهد داشت.
آمایش سرزمینی ظرفیت اقتصادی تولید میکند
جلیلی آمایش سرزمینی را یکی دیگر از عوامل اجرایی شدن ساختار عدالت دانست و اظهار داشت: اگر میخواهیم ظرفیت اقتصادی به خوبی شکل بگیرد، باید به مزیتهای نسبی جغرافیایی در استانهای کشور و همچنین مزیتهای نسبی که در موضوعات مختلف داریم، توجه کنیم.
این کاندیدای انتخاباتی با تاکید بر اینکه یکی از مشکلات کشور ما این است که معدن در یک استان و کارخانه در استان دیگر وجود دارد، اظهار داشت: این نشان میدهد که برای این مسئله تدبیری اندیشیده نشده؛ زیرا ماده اولیه از یک استان به استان دیگر میرود تا در آنجا محصول تولید شود و باز از آنجا نیز محصول به جای دیگر میرود.
ساختار اقتصادی باید متناسب با ظرفیتهای آن باشد
از نظر جلیلی هر چند نگرانی از تورم، اشتغال، مشارکت مردم در اقتصاد و بخصوص اصل ۴۴ وجود دارد، اما این مسئله باید با ایجاد ساختار اجرایی در کشور و متناسب با این ظرفیت مرتفع شود.
اگر ساختار کشور را به منبع آب تشبیه کنیم که این منبع درآمد کشور باشد، معتقدم که ساختار نباید هنرش این باشد که این آب را چگونه مصرف کند، بلکه باید به دنبال این باشد که این منبع چگونه حفظ و تولید شود. این آب باید به سمت مصارف و نیازهای کشور که همان باغچهها باشد، برسد. باید ایرادهای لولههای انتقال آب گرفته شود که این منابع به هرز نرود. البته این بدان معنا نیست که خدای ناکرده همکاران ما در دولت دچار مشکل هستند. اتفاقاً همان ها نیز از این مسئله رنج میبرند.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری معتقد است که باید اقتصاد به شکل صحیح مدیریت شود و این منابع فقط صرف هزینه کردن نشود. ما باید در تولید منابع نیز بکوشیم و برنامهمان این باشد که چگونه بودجه هر ساله افزایش پیدا کند. نه اینکه چگونه هزینه شود.
باید ساز و کاری برای شناسایی نیروهای مختلف در پستها یافت
جلیلی نیروی انسانی را بسیار با اهمیت می داند و معتقد است: باید ساز و کاری برای یافتن نیروهای مختلف در پستها یافت، بحث بر سر این نیست که افراد خاصی جزو تیم من هستند یا نیستند، بلکه باید ساز و کاری برای شناسایی نیرو و قرار دادن آن فرد در جایگاه خودش بدست آورد.
ساز و کار شناسایی نیروها و به کار گیری آن در دفاع مقدس یکی از کارآمدترین ساز و کارها بود، به این دلیل که اندیشه دینی بر آن حاکم بود و آرمان در آن غالب و این گونه نبود که هر کس با مقاصد خاص در آن حضور بیابد.
مردم مهمترین ظرفیت اقتصادی کشور هستند
شعاری که ما مطرح کردیم یعنی آزادسازی ظرفیتهای موجود کشور در حوزه اقتصاد ملموستر از دیگر بخشهاست و باید بررسی کنیم که چطور این ظرفیتها را فعال کنیم، اما در عین حال دچار انحراف هم نشویم.
وی افزود: برای بنده مهمترین عامل مردم و نیروی انسانی موجود است که سرمایه اصلی کشور هستند؛ در صورت مساعدت این حوزه ما به پیشرفتهای قابل توجهی دست خواهیم یافت، اما این وضعیت چگونه محقق خواهد شد.
تا شفافیت اجرایی نباشد نمیتوان تصمیم گیری صحیحی داشت
جلیلی گفت: ما باید در حوزه گفتمانسازی متوقف نشویم، البته تا حدی مواضع و برنامهها مشخص هستند از جمله اسناد بالادستی و سند چشمانداز که وظایف و برنامه ها را مشخص کردهاند.
این کاندیدای ریاست جمهوری گفت: بحث این است که این قوانین از مرحله تصمیم تا اجرا چه مسیری را طی میکنند، مانند مسئله قطع وابستگی به نفت که باید در پایان برنامه چهارم محقق میشد، اما هنوز اجرایی نشده است.
وی ادامه داد: آیا ساختار اجرایی و اداری ما قوت اجرای تصمیمات موجود را دارد؟ به عقیده من ماشینی که ما الان سوار آن هستیم ما را بسرعت دلخواهمان نمیرساند که باید اصلاح شود و در عرصه سازوکار اقتصادی باید این ایرادها را برطرف کنیم.
جلیلی گفت: تا هنگامی که شفافیت در حوزه اجرایی کشور ایجاد نشود نه میتوانیم تصمیمگیری درستی داشته باشیم و نه برنامهریزی و اجرای صحیح؛ اینها نکاتی هستند که تا اصلاح نشوند هر کاری که انجام دهیم بینتیجه خواهد ماند، هر چند شاید نمودی نداشته باشند، اما بسیار تأثیرگذار است.