گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»،مطلب پیش رو بخش هایی از سخنان استاد حسن رحیم پور ازغدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره شخصیت شهید چمران است که سال 90 در همایش «مثل چمران» در مشهد بیان شد.
باید توجه داشته باشیم انسان ها 2 دسته اند، عده ای در هر شرایطی که قرار می گیرند تحت تاثیر قرار می گیرند و برخی هر کجا که می روند تلاش می کنند شرایط را تغییر دهند. او در آمریکا هم با وجود این که با بورسیه حکومت تحصیل می کرد، پل های پشت سرش را خراب کرد و به شدت علیه حکومت طاغوتی به فعالیت پرداخت. چمران در آن زمان انجمن اسلامی دانشجویان ایران در کالیفرنیا و انجمن اسلامی در آمریکا و کانادا را تاسیس کرد. بعد از پایان تحصیلات هم ازدواج کرد و در یکی از بهترین دانشگاه های آمریکا مشغول بود.
اما در همین شرایط همه چیز را رها کرد و در زمان جمال عبدالناصر به مصر آمد و به مدت 2 سال آموزش های جنگ چریکی و نظامی را فراگرفت. در واقع آن ها اولین هسته های مقاومت و جهاد مسلحانه علیه استبداد و استعمار بودند.
انتقاد چمران از جمال عبدالناصر
در آن زمان شهید چمران به عبدالناصر انتقاد می کند که چرا شعارهای او به جهاد اسلامی، بیشتر عربی است. شهید چمران تاکید داشت که مسئله نباید عرب و فارس و ترک و ... شود و باید اسلام و نجات محرومان باشد. نقل شده است که در همان زمان جمال عبدالناصر در پاسخ به این موضوع ضمن پذیرش اصل بحث شهید چمران عنوان می کند که «در حال حاضر شعاری جایگزین این وجود ندارد. چرا که عرب آن قدر تحقیر شده است که شعاری بهتر از این نیست.»
شهید چمران بعد از مرگ عبدالناصر با هدف ایجاد پایگاه چریکی مستقل برای تعلیم مبارزان ایرانی در لبنان به این کشور سفر کرد و به کمک امام موسی صدر، رهبر شیعیان لبنان، حرکت محرومین بر اساس اصول و مبانی اسلامی را پی ریزی کرد و در میان توطئه ها و دشمنی های چپ و راست، با تکیه بر ایمان به خدا و با اسلحه شهادت، خط راستین اسلام انقلابی را پیاده کرد و پرچم خونین تشیع را در برابر جبارترین ستمگران روزگار، صهیونیزم اشغالگر به اهتزاز درآورد.
باید توجه داشته باشیم که او وقتی به لبنان آمد که این کشور فاحشه خانه خاورمیانه بود و شیعیان ضعیف ترین قوم آن بودند. در واقع باید گفت که شهید چمران به خاطر خدا از همسر و بچه هایش گذشت و کار را در لبنان از صفر شروع کرد.
او در آن زمان کارش را با بچه های فقیر و گرسنه شروع کرد و برخی از رهبران و فرماندهان حزب ا... کنونی -که در جنگ 33 روزه اسرائیل را شکست داد- جزو همان بچه های خردسالی بودند که چمران از مناطق مختلف جمع کرد.
امکانات و بودجه، فرهنگ نمی سازد
دراین جا توجه به یک نکته قابل تامل است.آیا ما نباید از خودمان بپرسیم که با این همه امکانات و بودجه های فرهنگی چند انسان تربیت کردیم. خیال می کنیم شکل فرهنگ سازی و کادرسازی ما بودجه و امکانات، قانون و حکم است. در حالی که شهید چمران هیچ کدام از این ها را نداشت. او خودش بود و خدای خودش. اشتباه می کنند افرادی که به نظرشان با بودجه های رسمی می شود فرهنگ سازی کرد. آدم ها این طوری ساخته نمی شوند. با این بودجه ها می شود جلسه آبرومند تشکیل داد - که زیاد هم هست - ولی چمران به دنبال این ها نبود.
او با همان شرایط اولین هسته های انقلابی در خاورمیانه را پایه گذاری کرد و بعد از آن هم مدرس اولین هسته های مقاومت نظامی در سپاه شد. در آن زمان که چمران میان بچه های یتیم در لبنان نشسته بود هیچ محاسبه مادی و دنیایی به نفع چمران نبود. او هیچ امکانات و بودجه ای نداشت. در آن شرایط هیچ انگیزه ای به جز ولایت الهی نمی توانست این کار را انجام دهد و چمران فقط این انگیزه را داشت.
از سیاسی ها سیاسی تر بود ولی...
یکی از درس های مهمی که من از زندگی شهید چمران آموختم این بود که او بعد از انقلاب که به ایران آمد به عنوان معاون نخست وزیر در امور انقلاب منصوب شد. ولی حتی یک روز هم پشت میزنشین نشد و نگفت که «من معاون نخست وزیر هستم.» بعد از آن در زمانی که نماینده مجلس شد هم به همین صورت بود. باید توجه داشته باشیم چمران از میان افرادی که سیاسی شدند، سیاسی تر بود ولی هیچ وقت وارد جنگ قدرت و دعوای سیاست نشد.
در آن زمان که دید در کردستان مشکل به وجود آمده است گفت که «دیگر جای من در تهران نیست» درست در همان موقعیتی که همه از کردستان به عقب باز می گشتند او به کردستان رفت. چون او انسانی بود که وقتی همه به آمریکا و غرب می رفتند، به ایران آمد. در زمانی که همه به دنبال منافعشان بودند او در خلاف مسیر دیگران حرکت می کرد.
اولین ارتباط چمران با امام خمینی (ره)
اولین ارتباط امام خمینی (ره) با شهید چمران باز می گردد به ماجرای کردستان پیش از آن به طور قطع امام (ره) چیزهایی را درباره چمران شنیده بودند ولی ارتباط مستقیم با او نداشتند. در آن زمان وقتی که چمران در محاصره پاوه گیر افتاده بود و همه مسئولان رسمی ایستاده و نگاه می کردند، امام خمینی (ره) ناگهان همه تشکیلات را گذاشتند کنار و خودشان پیامی صادر کردند و دستور دادند که از رادیو پخش شود. در این پیام آمده بود که کلیه نیروهای نظامی باید حرکت کنند به سمت پاوه و محاصره را بشکنند. بعد هم گفتند که این دستور رسمی است و کسی نباید منتظر دستور دیگری باشد و هر کسی هم که سرپیچی کند، محاکمه می شود. شهید چمران می گفت: وقتی پیام امام (ره) از رادیو پخش شد همه دشمنان ترسیدند و محاصره شکسته شد. بعد از آن هم امام خمینی (ره) چمران را به دلیل شایستگی هایش به عنوان نماینده خودشان در شورای عالی دفاع منصوب کردند.
انقلاب تمام نشده است!
شهیدچمران در مورد انقلاب تحلیلی دارد که چنین است: ایشان می گوید که یک مرحله از انقلاب سال 57 تمام شد و ما در آن زمان توانستیم رژیم را تغییر دهیم، ولی اصل وظایف ما بعد از آن شروع شد. آن موضوع تغییر حکومت بود یعنی جمهوری اسلامی تشکیل شد ولی هنوز از نظر دنیا روی کاغذ است. کار اصلی ما که باید بعد از این انجام دهید، تغییر نظام اقتصادی، سیاسی، خانواده، بانکی، رسانه ای، آموزش و پژوهش، روابط بین الملل و ... به طور کل نظام سازی است. شهید چمران این را هم می پرسد که آیا ما با نظام قدیم می توانیم مدیریت انقلابی داشته باشیم؟ بعد هم تاکید می کند که این نظام سازی در زمانی کوتاه محقق نمی شود و ممکن است دهه ها طول بکشد .
منبع: ویژه نامه شاگرد اول مدرسه عشق- روزنامه خراسان