به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، مراسم رونمایی از کتاب «کالکهای خاکی» با حضور محمد حمزهزاده، رئیس انتشارات سوره مهر؛ گلعلی بابایی، خاطرهنگار این کتاب؛ حجتالاسلام خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی؛ محسن مومنی شریف، رئیس حوزه هنری؛ مرتضی سرهنگی، نویسنده حوزه دفاع مقدس؛ صفارهرندی، مشاور فرمانده کل سپاه و حسین یکتا از فرماندهان دوران دفاع مقدس عصر روز گذشته در تالار سوره مهر حوزه هنری برگزار شد.
خاموشی: انقلاب اسلامی پدیده حاضر جهان بشری است
در ابتدای این مراسم حجتالاسلام خاموشی گفت: انقلاب اسلامی پدیده حاضر در جهان بشری است؛ عدهای میخواهند بگویند انقلاب اسلامی یک روند سیاسی بوده، در حالی که من میگویم انقلاب بحث اعتقاد و ایمان بود که سیاست یکی از میوههای آن است.
وی ادامه داد: عدهای نگذاشتند انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی به راحتی به مسیر خود ادامه دهد، همانگونه که در زمان پیامبر اسلام منافقین نمیگذاشتند پیام الهی به گوش مردم برسد. به خاطر دارم که انقلاب هنوز پیروز نشده بود که جریان قومیت و مذهب را در کشور راهاندازی کردند و میخواستند کشور از این جهت آسیب ببیند که خوشبختانه این اتفاق نیفتاد؛ بعد از آن نیز بسیاری از مشکلات را برای کشورمان ایجاد کردند، بنابراین کاری نبوده که دشمن بر سر انقلاب نیاورده باشد.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به حادثه سردشت افزود: به خاطر دارم که بسیجیان و پاسداران ما را با موزائیک و سنگ سر میبریدند و زمانی که از این راه هم به نتیجه نرسیدند، تصمیم گرفتند از طریق کشور عراق با ما برخورد کنند.
خاموشی اظهار داشت: آیا نویسندگان در دوره دفاع مقدس تعدادشان کم بود؟ خیر تعدادشان زیاد بود، ولی به اندازه رزمندگان نویسنده نداشتیم؛ ثبت وقایع دفاع مقدس میتواند برای نسل جوان ماندگار شود.
وی اضافه کرد: نگاه جنگ و دفاع مقدس باید به تعداد رزمندگان باشد؛ از آن رزمندهای که الان در نظامآباد تعمیرگاه دارد تا آن رزمندهای که الان پروفسور است و در دانشگاهها تدریس میکند، ولی داغ جنگ را دارد.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در ادامه گفت: کتاب «کالکهای خاکی» تنها نقل خاطره نمیکند، بلکه نقشه راه هم در آن وجود دارد؛ مگر سپاه و بسیج از چه افرادی تشکیل شده بود، همه آنها مردم عادی بودند که بعدها به صورت سازمان درآمدند.
خاموشی یادآور شد: در این کتاب تا آنجایی که ممکن بوده خاطرات مربوط به دفاع مقدس بازگو شده است؛ چون همه خاطرات آن دوران را نمیتوان گفت؛ این کتاب نقشه راه خوبی برای آیندگان است.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: در نقل خاطره دفاع مقدس باید به نگاههای مختلف رسیدگی شود؛ چرا که هر چقدر ما در نقد خاطره ناقص عمل کنیم دفاع مقدسمان را ناقص بیان کردهایم.
یکتا: بعضی از کتابها خوردنیاند نه خواندنی!
در ادامه حسین یکتا گفت: برخی از کتابهای خوردنیاند نه خواندنی؛ زمانی که در یک جلسهای خاطرهای از کتاب گفته میشود آن خاطره مانند تیر عمل میکند. بعضی از فرماندهان صحبتهایشان بوی شهید همت و شهید باکری را میدهد.
وی با بیان اینکه خدا کسانی را که یا علی گفتند تا این خاطرات گفته و نوشته شود، حفظ کند، افزود: «کالکهای خاکی» نیاز جوانان امروز است و هر چه جلوتر می رویم این نیاز بیشتر احساس میشود.
این فرمانده دوران دفاع مقدس ادامه داد: در سفری که به کشمیر هندوستان داشتیم، متوجه شدیم که آنها زمانی که کتابهای مربوط به دفاع مقدس مانند کتاب «پرواز بینهایت» را میخوانند، گریه میکنند، در حالی که آنان نه شهدای ما را دیده اند و نه دیگر کتابهای دفاع مقدسیمان را.
یکتا اظهار داشت: شهدا امروز فتحالفتوح میکنند و در جامعه اثر میگذارند؛ امروز نوشتن و گفتن شهدا تأثیر عمیقی بر روی جوانان میگذارد و هر کجا که از این کیمیا استفاده کردهایم مشکلاتمان حل شده است.
وی با اشاره به کتاب «کالکهای خاکی» یادآور شد: زمانی که این کتاب را میخوانیم متوجه میشویم که چطور رزمندگانمان بدون امکانات، جنگ را مدیریت کردهاند؛ امروز هم شیپور جنگ نواخته شده است و مقام معظم رهبری تهاجم فرهنگی را گوشزد کرده اند.
این فرمانده دفاع مقدس با بیان اینکه امروز جوانها ما را رصد میکنند، اضافه کرد: هر کسی که میتواند باید خاطرات دفاع مقدس را چه در قالب کتاب و چه به صورت فیلم یا مستند بازگو کند؛ چون ساعت عمر رزمندگان یکی یکی تمام میشود و هر روز در دفاع مقدس به ازای یک عمر خاطره است.
یکتا در پایان خاطرنشان کرد: ما در فرماندهان سطح بالا، بجز کتاب «کالکهای خاکی» کتابی را نداریم که اینگونه به جزئیات پرداخته باشد؛ امروز جوانان در نقل خاطره به سبک زندگی نیاز دارند.
هرندی: «کالکهای خاکی» روایت اصیلترین صحنههای نبرد است
در ادامه صفارهرندی گفت: روا نیست غفلتی که در ارتباط با تاریخ انقلاب انجام دادهایم درباره دفاع مقدس هم انجام دهیم که خوشبختانه این گونه هم نشده. یک روز چشم باز کردیم و دیدیم حکومت طاغوت را به زیر کشیدهایم و حکومت خدا مستقر کردهایم، ولی توصیف این مسئله را از ضدانقلاب شنیدهایم. آنها واقعیت را آنگونه که بود به جوانان نگفتهاند الحمدالله درباره جنگ چنین اتفاقی نیفتاده است.
مشاور فرمانده کل سپاه در این زمینه ادامه داد: یکی از دلایلی که تاریخ جنگ ما با همان مشکلی که تاریخ انقلاب با آن مواجه بود، روبرو نشد، این است که عرصه جنگ عرصهای نبود که اغیار بتوانند در آن راه پیدا کنند.
وی ادامه داد: باید خدا را شکر کنیم که کتابهایی که در سالهای اخیر تولید شده در حماسه به معراج یافتگان دفاع مقدس است و در این مسئله حوزه هنری نقش بسیار مهمی را بر عهده داشته است.
هرندی اظهار داشت: «کالکهای خاکی» روایت اصیلترین صحنههای نبرد است که توسط گلعلی بابایی و حسین بهزاد تقدیم جامعه شده است. ما باید کتابهای «همپای صاعقه»، «ضربت مقابله» و «کالکهای خاکی» را بهعنوان طراز روایت کردن از جنگ تعیین کنیم که ابعاد ناشناختهای را انعکاس میدهند.
مشاور فرمانده کل سپاه افزود: امروز رازهای ناگفتهای از جنگ وجود دارد که باید توسط خالقان حماسه روایت شوند.
وی گفت: فرصت نکردم این کتاب را بهطور کامل بخوانم، ولی در همین حد نیز میدانم که جنس روایتگری ما در این چند سال خردمندانهتر از گذشته شده است.
روایت آقاعزیز شاید متأثر از خاستگاه آن یعنی شهر یزد باشد
هرندی در ادامه گفت: آقاعزیزی که الان فرمانده سپاه است همان دانشآموزی است که مانند دیگر بچهها گاهی مدرسه را دودر می کرد؛ او همان کسی است که در انقلاب در کنار بزرگان و نقشآفرینان اصلی قرار گرفت و الان سردمداران عالم برای سر او جایزه تعیین کرده بودند.
مشاور فرمانده کل سپاه اضافه کرد: خوب است نسل جوان ما این کتاب را بخوانند تا متوجه شوند که سپاه چگونه سپاه شد؛ در آن دوران عدهای با زرنگبازی عازم مناطق جنگی میشدند و دور زدن روابط رسمی و متوسل شدن به حرکت غیررسمی از خصیصههای انقلاب اسلامی است.
وی ادامه داد: کسی که امروز فرمانده کل سپاه است در سال 59 ناشناختهتر از آن چیزی بود که در باور ما بگنجد.
هرندی با اشاره به رمان «کالکهای خاکی» یادآور شد: این رمان پی در پی آدم را به حوادثی ارجاع میدهد که باور کردنش سخت است؛ ما چون آخر قصه این رمان را میدانیم تمام آن را باور میکنیم.
مشاور فرمانده کل سپاه افزود: روایت فتحالمبین را باید دهها و صدها نفر دیگر به زیبایی آقا عزیز روایت کنند؛ زیرا همه آنها خاطرات خاص خود را از این عملیات دارند.
وی با اشاره به کتاب «بابا نظر» افزود: خاطرات «بابا نظر» از جمله خاطراتی است که در هیچ یک از خاطرات دیگر پیدا نمیشود باید همه روایتها را اینگونه ببینیم.
هرندی افزود: توصیفی که آقا عزیز از برخی از سرداران بزرگ دفاع مقدس انجام داده است برای ما باورپذیر است.
مشاور فرمانده کل سپاه در خاتمه خاطرنشان کرد: خوشبختانه نقل تاریخ دفاع مقدس به دست نااهلان نیفتاد؛ چون منافقین نمیتوانند روایتگر تاریخ دفاع مقدس باشند؛ چرا که آنها در جنگ ما حضور نداشتند.
بابایی: با خواندن «کالکهای خاکی» تاریخ انقلاب را مرور کردم
گلعلی بابایی در ادامه مراسم گفت: من حدود دو سال با خاطرات کالکهای خاکی زندگی کردهام و مصاحبههایی که حسین بهزاد از آقا عزیز گرفته بود کلمه به کلمه پیاده کردم.
وی با بیان اینکه زندگی آقا عزیز از کودکی تا فتح خرمشهر را روز به روز پیاده کردهام، افزود: وقتی این آدم را میبینیم به ذهنمان هم خطور نمیکند که وی یک زمانی مانند یک انسان عادی در کوچه و پس کوچههای یزد درس خوانده باشد.
خاطرهنگار کتاب «کالکهای خاکی» ادامه داد: با خواندن آن خاطرات در واقع تاریخ انقلاب را مرور کردهایم؛ چون تاریخ زندگی آقا عزیز بسیار متنوع است و از قبل از انقلاب تا دوران دفاع مقدس را شامل میشود.
بابایی با اشاره به خاطره آقا عزیز درباره عملیات طریقالقدس و تک دشمن در چزابه گفت: آقا عزیز میگوید در آن عملیات شهدای زیادی دادیم؛ او حس می کرد که دادن این شهدا کار بیهودهای است؛ زمانی که آقا عزیز خدمت امام خمینی میرسد، امام میفرمایند شما با تدبیر و فکر عمل کنید و به نتیجه کاری نداشته باشید و همین یک جمله امام او را اصلاح میکند.
وی اظهار داشت: جذابیت این خاطرات به این دلیل است که به ناگفتههایی از جنگ می پردازد که برای من هم تازگی دارد.
خاطرهنگار کتاب «کالکهای خاکی» در پایان گفت: آقا عزیز هر مطلبی را که شک داشت، بیان نمیکرد و در صورت بیان آنها اجازه انتشار آن را نمیداد. در این کتاب مطالبی را که باور آنها سخت است با سند و مدرک نشان دادهایم.
بهزاد: اگر جای مقام معظم رهبری بودم فرماندهان را در اتاق کارشان زندانی می کردم
حسین بهزاد به عنوان آخرین سخنران این مراسم با بیان اینکه اولین دیداری که با سرلشکر جعفری داشتم، انگیزه نوشتن این کتاب را به وجودآورد، گفت: مصاحبه این کتاب شش ماه طول کشید و سرلشکر جعفری با وجود مشغله های کاری زیاد با حوصله این مصاحبه ها را انجام داد.
وی با بیان اینکه صریح صحبت می کنم، افزود: در جلسه ای که با سرلشکر جعفری داشتیم به او گفتم اگر جای مقام معظم رهبری بودم از موقعیت خود استفاده می کردم و همه فرماندهان رده اول تا سوم دوران دفاع مقدس را در اتاق کارهایشان بازداشت می کردم تا آنها خاطرات خود را از جنگ بازگو کنند تا مکتوب شوند.
این نویسنده کشورمان با اشاره به کتاب «مهتاب خین» اظهار داشت: زمانی که حاج احمد کاظمی این کتاب را خواند، گفت که می خواهم این گونه مصاحبه کنم و بعد از برگشتن از سفر ارومیه با دوستان این کتاب مصاحبه خواهم کرد که متاسفانه وی در این سفر به شهادت رسید؛ با از دست دادن وی، در واقع در حوزه مستندنگاری تاریخ دفاع مقدس، روایت های دست اول را از دست داده ایم.
بهزاد اضافه کرد: سرلشکر جعفری نام تمام اماکن و افراد را به خوبی به یاد داشت که همین مسئله باعث شد تا روایت دقیقی از وی در کالک های خاکی به ثبت برسد.
وی در پایان درباره نام کتاب خاطرنشان کرد: نام این کتاب به محتوای آن باز می گردد؛ سرلشکر جعفری معمارزاده بود و رشته دانشگاهی وی هم معماری بود. دانشجویان معماری ابزاری به نام کالک دارند و همین باعث شد تا نام کالک های خاکی را برای این کتاب برگزینیم.
در پایان مراسم نیز از گلعلی بابایی و حسین بهزاد با حضور مومنی شریف، صفارهرندی و حسین یکتا با اهدای لوح تقدیر شد.