کد خبر:۲۵۵۳۳۳

تاثیر سکولاریسم بر اعلامیه جهانی حقوق بشر

اگر بتوانیم یک بررسی دقیق از معنای حقوق بشر و کرامت انسانی داشته باشیم و مفهوم واقعی آن را بدست بیاوریم، می‌توانیم ایده‌آل ترین دستورات آسمانی در زمینه احقاق حق بشر را در کتاب الهی پیدا کنیم.

به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، اندیشه یک قسمت از جهان سوار بر اعلامیه‌ای بنام حقوق بشر شد و در این اعلامیه بسیاری از مذاهب و فرهنگ‌های مختلف مورد بی توجهی قرار گرفت، کشورهای مسلمان جهان در سال 1990 میلادی(1369 ه ش) در مصر دور هم جمع شدند و اعلامیه را با بنام اعلامیه حقوق بشر اسلامی به تصویب رساندند تا به جهانیان نشان دهند ظرفیت اسلام در اداره امور جهان فراتر از آن چیزی است که در پندار بی دینان جهان شکل گرفته است.


برای آگاهی هر چه بیشتر از وضعیت حقوق بشر به ویژه حقوق بشر مورد توجه اسلام به گفتگو با چند تن از کارشناسان نشستیم.


مسئول آموزش اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی می‌گوید: قبل از اینکه به بحث حقوق بشر بپردازیم راجع به بحث استفاده ابزاری از کرامت انسانی و مصادیقی که امروز برخی از جوامع غربی جزو حقوق بشر دانستند و آن را ابزاری برای زیر سئوال بردن طرف‌های مقابل خود در جهان قرار می‌دهند باید توجه کرد.


مفهوم درست حقوق بشر را از مفهوم ساختگی غربی آن جدا کنیم


عبدالله ابراهیمی گفت: امروز باید مفهوم انسانی و الهی کرامت انسانی را از مفاهیم نادرست و ساختگی استکبار جهانی جدا کرد و هریک را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار داد.


وی می‌افزاید: بنابراین اگر ما بتوانیم یک بررسی دقیق از معنای حقوق بشر و کرامت انسانی و حقوق بشری داشته باشیم و مفهوم واقعی آن را بدست بیاوریم می‌توانیم ایده آل ترین دستورات و قوانین آسمانی در زمینه احقاق حق بشر در کتاب الهی حضرت حق را پیدا کنیم.

 

مسئول آموزش اداره کل تبلیغات خراسان رضوی با اشاره به بحث عدالت اجتماعی، حق امنیت، مصونیت، برخورداری از حق مالکیت، آزادی در تجارت، کشاورزی حقوق زنان و حقوق اقلیت‌ها گفت: اینها مسائلی هستند که در قرآن کریم و سخنان ائمه(ع) در موردشان مسائل زیادی مطرح شده است.


وی با اشاره به نماز خواندن گروهی از نصارای نجرا به سمت شرق آن هم در حضور رسول گرامی اسلام(ص) بیان داشت: پیامبر اسلام معنی برای این کار آن ها مانع ایجاد نکردند و به عقیده این گروه احترام قائل شدند.
 

نگاه قرآن به اقلیت های مذهبی


ابراهیمی می‌گوید: دین مبین اسلام این حق را برای همه انسان ها قائل است که به هر دین و مرامی که هستند عمل کنند و تا جایی که به کسی یا گروهی ضربه وارد نکرده‌اند به آنها احترام می‌گذارد؛ در روایات و احادیث اسلامی نیز بر این موضوع تاکید فراوانی شده است.


وی با اشاره سوره مبارکه مائده اظهار می‌کند: خداوند متعال در آیه 43 این سوره مبارکه می‌فرماید: آنگاه که در بین اقلیت‌ها به قضاوت می‌پردازید رعایت انصاف و عدالت الزامی است و درست مانند همین مطالب در حقوق زنان نیز مصداق پیدا می‌کند.


کارشناس آموزش اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی تاکید می‌کند: در قرآن کریم به حقوق کودکان و سالمندان نیز توجه ویژه‌ای شده است و امروز بسیاری از اندیشمندان منصف اسلامی معتقدند اگر بخواهیم به بشریت خدمت کنیم و کرامت انسان‌ها را آنگونه نیاز انسان‌هاست جامه عمل بپوشانیم باید کتاب قرآن را سر لوحه، منبع تمامی قوانین و دستورالعمل های فردی واجتماعی قرار دهیم.


وی می‌افزاید: ما به عنوان مسلمان و شیعیانی که افتخار مجاورت با امام هشتم(ع) که معروف و مشهور به امام مهربانی‌ها هستند موظفیم توجه ویژه‌ای به آداب، آیات قرآن و اسلامی داشته باشیم تا همین رفتار درست ما، حفظ کرامت و حقوق انسان‌ها خودش به بهترین تبلیغ برای این دین و مذهب تبدیل شده و هدایت بخش دلهای آماده و پاک شود.


بی توجهی به فرهنگ ها و مذاهب مختلف در اعلامیه جهانی حقوق بشر


میثم امانی، کارشناس ارشد علوم سیاسی با اشاره به مباحث اصولی و تعارضاتی که در فرهنگ ایرانی و اسلامی  و قوانین مصوب در سطح بین الملل وجود دارد، می‌گوید: ما در مسائل مهمی همچون مسئله ازدواج نوع و شیوه قصاص و بسیاری از مباحث دیگر یک سری قوانین فقهی و دستورات قرآنی داریم که با قوانین خارج از مرزهای کشورمان متفاوت است.


وی اظهار می‌کند: وقتی در مورد مفهوم حقوق بشر صحبت کنیم ابتدا باید منظورمان را از خود کلمه حقوق بشر روشن کنیم که آیا مقصودمان همان اعلامیه جهانی حقوق بشر است یا یک مفهوم خاصی به عنوان حق را در نظر داریم یا اینکه می‌خواهیم بر مبنای مفاهیمی که در اندیشه غربی به ویژه در قن 18 بحث شده صحبت کنیم.


این کارشناس علوم سیاسی با اشاره به اینکه اعلامیه جهانی حقوق بشر در سال 1948 و پس از پایان دو جنگ خانه مان سوز جهانی و در آستانه آغاز جنگ سرد تصویب شد، ابراز می‌کند: قبل از تصویب این اعلامیه در واقع جهان با چالش های متعددی در عرصه بین‌الملل روبرو بود.


وی می‌افزاید: پیش نویس این اعلامیه برای بسیاری از رهبران جهان و متفکران و اندیشمندان که البته بیشتر غربی بودند، فرستاده شد و در نهایت به تصویب اکثریت اعضای آن زمان، سازمان ملل رسید.


امانی با بیان اینکه ایراداتی بسیاری می‌توان به اعلامیه جهانی حقوق بشر وارد کرد، گفت: مارکسیست ها نیز با سه مبنی و مفروض فلسفی، تاریخی و عملی سعی کردند این اعلامیه را مورد انتقاد قرار دهند.


وی توضیح می‌دهد: برخی از کشورهای مارکسیست با توجه به اینکه به یک سطحی از برابری مادی رسیده بودند و به نوعی هم نگاهی بدبینانه به کشورهای غربی داشتند دم از برابری حقوق از دیدگاه خودشان می‌زدند و در زمان تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر هیچ گونه نگاهی به جوامع مسلمان و متدینان جهان نشد و هر آنچه تصویب شد نظر سکولارها و لائیک‌ها بود.
 

این کارشناس ارشد علوم سیاسی تصویب قطعنامه حقوق بین الملل اسلامی در سال 1990 میلادی توسط کشورهای مسلمان را را حاصل بی توجهی به مبانی دینی و مذهبی در اعلامیه جهانی حقوق بشر می‌داند و بیان می‌کند: در بندهای مختلفی از اعلامیه جهانی حقوق بشر به تفاوت فرهنگ و مذهب در کشورهای مختلف جهان توجهی نشده است.
 

اندیشه های منفعت طلبانه غربی راه به جایی نخواهد برد
 

امانی معتقد است قوانین اسلامی که برگرفته از آیات و روایات الهی است برای سراسر زندگی انسان‌ها برنامه مشخص و جامعی دارد و مردم متدین ومذهبی کشور ما خودشان را پای بند به این اصول انسانی واسلامی می‌دانند و قوانینی که با تفکر سکولاری غربی و اندیشه‌های منفعت طلبانه در قالب اعلامیه‌های مختلف حقوقی و سیاسی جهانی قصد تغییر فرهنگ و قوانین فقهی اسلام را دارند راه به جایی نخواهند برد.
 

وی می‌گوید: برخی از اندیشمندان و متفکران معتقدند ما حتی زبان متفاوتی در بیان یکسری مسائل داریم و مفاهیم زبانی در فرهنگ‌های مختلف متفاوت است یعنی مثلا آزادی در ایران با آزادی در غرب یکسری تفاوت‌های فنی داشته و نیازمند تعریف خاص آن دین یا فرهنگ است.
 

این مدرس دانشگاه با اشاره به عدم رعایت حقوق مذاهب و اقلیت‌ها در قطعنامه‌های جهانی و بین المللی که داعیه حمایت از حقوق انسان‌ها را دارند، می‌گوید: در همین اعلامیه جهانی به اصطلاح حقوق بشر به نظریه‌های انتقادی غیر غربی و یا مکاتب و ادیان شرق توجهی نشده است.

 


 

امانی می‌افزاید: ما مسلمانان در کتاب الهی خودمان قوانین بسیار مترقی در رابطه با چگونگی حفظ کرامت انسان‌ها داریم اما نگاه غربی و سکولار و زور مدارانه مارکسیست‌ها و لیبرال‌های غربی تحمل این قوانین را ندارند و می‌گویند آنچه ما بیان می کنیم درست است و هر که بر خلاف آن عمل کند ضد کرامت بشری رفتار کرده است.

 

این که قطعنامه جهانی حقوق بشر و یا قطعنامه حقوق بشر اسلامی به چه میزان توسط زورگویان جهان رعایت می‌شود خودش جای بحثی جداگانه را می طلبد اما آنچه امروز به امت اسلام ضربه وارد کرده کم توجهی مسلمانان به داشته‌های خودشان است. داشته های که منبعث از آیات نورانی قرآن کریم و روایات و تفاسیر اهل بیت(ع) است.
 

 

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار