به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، فاطمه همامی امروز در نشست خبری در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مهمترین بیماریهایی که بشر با آنها مواجه بوده، دارای دو ویژگی کثرت ابتلا و کثرت مرگ و میر است که متأسفانه باید بگوییم سرطان نیز این دو ویژگی را دارا است و بسیاری از جوامع با مشکلات و معضلات آن روبه رو هستند.
وی گفت: در سال 2008 دوازده میلیون بیمار سرطانی در جهان وجود داشت که از این تعداد 6/7 میلیون نفر جان خود را از دست دادند.
سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان
همامی با اشاره به وضعیت این بیماری در کشورهای مختلف دنیا افزود: درصد قابل توجهی از این آمار مربوط به کشورهای درحال توسعه است و پیش بینی میشود با رشد صعودی حال حاضر در سال 2050 آمار مبتلایان به سرطان به 24 میلیون نفر و آمار مرگ و میر ناشی از آن به 16 میلیون نفر در سال برسد.
عضو شورای علمی مرکز تحقیقات درمان سرطان افزود: در حال حاضر آمار نشان از وجود 20 میلیون بیمار سرطانی در سراسر جهان دارد که طبق برآوردها این رقم در سال 2020 به 30 میلیون بیمار خواهد رسید.
دکتر همامی با ابراز تأسف از میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری بیان داشت: سرطان در جهان دومین عامل مرگ و میر است و متأسفانه 60 درصد از این افزایش آمار مبتلایان مربوط به کشورهای در حال توسعه مانند ایران است.
عضو شورای علمی مرکز تحقیقات درمان سرطان افزایش میزان سرطان در کشورهای در حال توسعه را به عوامل رشد جمعیت و افزایش میزان سالمندی نسبت داد و تصریح کرد: افزایش تعداد سالمندان در کشور به طور طبیعی موجب افزایش تعداد مبتلایان به سرطان خواهد شد.
وی عامل مهم دیگر در افزایش میزان سرطان را تغییر در سبک زندگی عنوان کرد و گفت: مصرف سیگار که رواج بسیاری در بین جوانان پیدا کرده است، تغذیه نامناسب در بین مردم، بی تحرکی و عدم ورزش عواملی هستند که موجب افزایش میزان سرطان در کشور میشوند.
تغییر در سبک غذایی اصلی ترین عامل بروز سرطان
همامی با متوسط خواندن میزان سرطان در خراسان، شایع ترین نوع سرطان در بین مردان و زنان را سرطان پستان، پروستات، معده و روده بزرگ عنوان کرد و افزود: سرطان پوست به دلیل مبتلایان بالا و نیز درمان پذیر بودن معمولا لحاظ نمیشود؛ اما باید توجه داشت بیشتر مرگ و میرها مربوط به سرطان معده است که شایعترین نوع سرطان در بین مردهاست و معمولا 80 تا 90 درصد مرگ و میر دارد.
وی علت ابتلا به این نوع سرطان و مرگ و میر بالای آن را تشخیص دیرهنگام این بیماری دانست و افزود: تشخیص دیر هنگام این بیماری در تمامی مناطق دنیا به همین گونه است و البته نیازمند توجه بیشتر مردم نیز است.
عضو شورای علمی مرکز تحقیقات درمان سرطان تصریح کرد: تا حدود 10 تا 15 سال پیش، سرطان مری بیشترین آمار مرگ و میر را دارا بود؛ اما توجه به این نکته که چه چیزی باعث جابجایی سرطان معده و مری شد، نکته ی قابل تاملی است.
وی افزود: سرطان مری ارتباط مستقیم با تغذیه و فقر غذایی دارد؛ اما امروزه دچار فقر غذایی نیستیم و چیزی که باعث افزایش بروز سرطان شده، تغییر در سبک غذایی اقشار مختلف جامعه است.
همامی ادامه داد: میانگین جهانی ابتلا به سرطان پستان بالای 50 سال است که در بین زنان ایرانی این سن بین 45 تا 50 سال برآورد شده است؛ اما در کشورهای در حال توسعه این سن به 30 سال هم رسیده است
وی در خصوص علت ابتلا به بیماری سرطان پستان در سنین پایین گفت: یکی از کارهای پژوهشی و تحقیقاتی کشف علت بروز سرطان پستان در خانم ها بخصوص در سن پایین است و طبق تحقیقاتی که تا به حال به انجام رسیده است، احتمالا این مسئله ناشی از مسائل هورمونی و عوامل محیطی است.