گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ یکی از مهم ترین مسائلی که امروزه در مقوله سینما حائز اهمیت است، میزان بازدید اقشار مختلف مردم از سینما و عوامل موثر در کاهش و یا افزایش این میزان از استقبال است.
عواملی که با کیفیت فیلم های ساخته شده، تجهیزات سینماها، افزایش فیلم های خارجی و نقش آنها در الگوسازی های فرهنگی، ورود شبکه های ماهواره ای و دیگر عوامل، ارتباطی تنگاتنگ دارد.
از مهم ترین تغییرات در حوزه فرهنگ کشور، سیاست دولت در تمرکززدایی عوامل دولتی در امور فرهنگی کشور است که باید تاثیرات این امر در فرهنگ و هنر مورد نقد و بررسی قرار بگیرد.
شهر قزوین به علت داشتن سینمای تابستانه در گراند هتل و نیز داشتن مهمانخانه سلطنتی از نخستین شهرهای ایران به شمار می آید که در آن فیلم اکران شده است.
بر اساس گفته تاریخ شناسان، سال 1307 نخستین باری بود که در قزوین فیلم به نمایش در میآمد و پس از آن نیز در سال 1308 مقابل مهمانخانه بزرگ قزوین دوباره فیلم اکران شد. در این سال همچنین در مهمانخانه هتل پارس (معروف به سینما مایاک) فیلم به روی پرده میرفت. در مدرسه ارامنه نیز گاهی فیلم نشان داده می شد که این محل را «سینما پاته» ذکر کرده اند. در سال 1310 اولین سالن سینما در قزوین در کنار گراند هتل به نام سینما تابستانه ایران ساخته شده است. سینما ایران تا چند سال پیش از انقلاب اسلامی فعال بود و سرانجام بر اثر آتش سوزی متروکه شد. این سینما در حال حاضر در مجموعه باغ فرهنگی قزوین قرار گرفته و در حال بازسازی است.
از دیگر سالنهای نمایش در قزوین میتوان به سالن نمایش شهرداری یا بلدیه اشاره کرد که در زمان قاجاریه ساخته شد و در زمینه اجرای برنامههای کنسرت و نمایش فعال بود.
جباری، مسئول امور سینمایی اداره فرهنگ و ارشاد استان قزوین در معرفی سینماهای استان تصریح کرد: کهن ترین سینمای استان ابتدا با نام سینما ارشاد در سال 1340 ساخته شد و در حال حاضر با نام سینما مهتاب و ظرفیت 200 صندلی، توسط بخش خصوصی به فعالیت خود ادامه می دهد.
سینما مهتاب قزوین یکی از استانداردترین سینماهای کشور
وی افزود: سینما مهتاب در دو نوبت مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است که آخرین بازسازی آن به سه سال پیش برمی گردد.
مسئول امور سینمایی اداره فرهنگ و ارشاد استان قزوین بیان داشت: سینما ملت از دیگر سینماهای استان است که در سال 1342 تاسیس شد و حدود سه سالی است که تعطیل می باشد.
جباری ادامه داد: سینما بهمن نیز از جدیدترین سینماهای استان قزوین است که در سال 1387 با ظرفیت 300 صندلی ساخته شد و زیرنظر حوزه هنری اداره می شود.
وی خاطرنشان کرد: سینما بهمن از نظر تجهیزات و تکنولوژی صوت و تصویر هم سطح با استانداردترین سینماهای کشور قرار دارد.
مسئول امور سینمایی اداره فرهنگ و ارشاد قزوین نحوه گردش فیلم ها در سینماها را وابسته به میزان استقبال مردم دانست و گفت: مسئول سینما، پروانه نمایش فیلم را به همراه قراردادی که با تهیه کننده هر فیلم منعقد شده، به اداره فرهنگ و ارشاد ارائه می دهد و با کسب مجوز پخش از این سازمان، آن را به نمایش می گذارد.
جباری پرفروش ترین فیلم های سال گذشته در استان قزوین را «قلاده های طلا»، «خصوصی»، «کلاه قرمزی و بچه ننه» و فیلم «خوابم میاد» عنوان کرد و افزود: امسال نیز فیلم «رسوایی» با استقبال خوبی روبه رو بوده است.
تنوع در پخش فیلم ها در سینما؛ راهی برای جذب تمامی مخاطبان
علی ملاحسنی، مسئول سابق امور سینمایی اداره فرهنگ و ارشاد قزوین تصریح کرد: میانگین بازدیدکنندگان از سینما نسبت به جمعیت استان، میانگین پایینی است که اوضاع اقتصادی مردم، دلیل اصلی در سینما نرفتن مردم به شمار می آید.
وی افزود: اکثر فیلم ها در جایگاهی که مورد پسند عموم مردم قرار بگیرد، نیست و در این میان شاهد استقبال کم قشر مذهبی جامعه از فیلم های سینما نسبت به دیگر اقشار هستیم.
مسئول سابق امور سینمایی اداره فرهنگ و ارشاد قزوین عامل شیوع شبکه های ماهواره ای در بین مردم را نامناسب عمل کردن عوامل اجرایی کشور در عرصه سینما دانست و گفت: علاوه بر محتوای فیلم، استفاده از استانداردهای فیلم سازی از جمله موارد فنی در صوت و تصویر، در میزان بازدید فیلم و جذب مخاطب نقش مستقیم دارد.
ملاحسنی ادامه داد: برای مقابله با انواع فیلم های ماهواره ای و DVD های موجود در بازار، باید از اعمال سلایق شخصی در تولید و پخش فیلم هایی که توسط شورای مربوطه مورد تایید قرار گرفته است، پرهیز کرد.
وی تاکید کرد: بهره گیری از تنوع در پخش فیلم ها، راهکاری مناسب در جهت جذب تمامی مخاطبان و مقابله با انواع فیلم های شبکه های ماهوراه ای و DVD ها می باشد.
فرسودگی؛ عامل تعطیلی سینما ملت / استان قزوین نیاز به ساخت سینمای جدید ندارد
مهدی رمضانی، مسئول فرهنگی و هنری اداره فرهنگ و ارشاد قزوین فرسودگی را عامل تعطیلی سه ساله سینما ملت عنوان کرد و گفت: از زمان تاسیس سینما ملت، بازسازی و تعمیرات اساسی شامل حال این سینما نشده بود که در نهایت به لحاظ امنیتی، کمیته تخصصی این امر، رای بر تعطیلی این سینما داد.
وی افزود: در جهت بازسازی سینما ملت، مقدمات مهیا و تا طرح نقشه نیز پیش رفت؛ اما همت کافی برای تکمیل کار صورت نگرفت و همچنان زمانبندی قطعی در بهره برداری مجدد از این سینما را نمی توان ارائه داد.
مسئول فرهنگی و هنری اداره فرهنگ و ارشاد قزوین ادامه داد: سرانه بازدید از سینما در استان قزوین در مقایسه با میانگین کشوری، با عدد استاندارد فاصله ای ندارد و بدین ترتیب این استان به جز بازسازی سینما ملت، نیاز به ساخت سینمای دیگری ندارد.
اوضاع اقتصادی مردم، کیفیت فیلم و شرایط محیطی سینما؛ عوامل موثر در میزان بازدید مردم از سینما
رمضانی دلیل اصلی در روند نزولی بازدید مردم از سینماها را فشار اقتصادی دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه جزو اولویت های مصرفی یک خانواده، بخش فرهنگ نیست و اولویت های مصرفی دیگری چون خوراک، پوشاک و مسکن در سبد اقتصادی خانوار قرار گرفته است.
تخصیص یارانه فرهنگی، یکی از اولویت های حوزه فرهنگی دولت
وی ادامه داد: یکی از راهکارهای اجرایی در جهت سوق دادن مردم به بهره مندی از مقولات فرهنگی و همچنین افزایش میزان بازدید مردم از سینما، تخصیص یارانه فرهنگی است.
مسئول فرهنگی و هنری اداره فرهنگ و ارشاد قزوین ادامه داد: دولت باید در حوزه فرهنگی یکی از اولویت های خود را تخصیص یارانه فرهنگی قرار دهد که این یارانه صرفا در مسائل فرهنگی مانند مطبوعات، کتاب، سینما و تئاتر، خرید آثار فرهنگی– هنری و بازدید از نمایشگاه های فرهنگی قابل هزینه باشد.
رمضانی دومین عامل موثر در کاهش استقبال از سینما را زیاد شدن فیلم های بازاری عنوان کرد و گفت: فیلمنامه های خوب و فاخری که مسائل اجتماعی را در قالب جدی و یا زبان طنز به نمایش بگذارد کمتر شده و بیشتر فیلم های سینمایی، بازاری شده است.
وی خاطرنشان کرد: سینما باید محلی باشد که مردم با نهایت آرامش و اطمینان خاطر از دیدن فیلم لذت ببرند که در این امر به عنوان سومین عامل موثر در استقبال از سینما، بازسازی سینماها از اتفاقات موفق در استان قزوین بوده است.
مسئول فرهنگی و هنری اداره فرهنگ و ارشاد قزوین تصریح کرد: سینمای کشور از لحاظ ساخت، پرداخت و فیلم نامه و محتوا با ارزش های اسلامی و معیار انقلاب اسلامی فاصله بسیاری گرفته است که عوامل موثر در این امر، ریشه ای است و بررسی آن زمان دیگری را می طلبد.
تغییر در جریان فرهنگی- هنری کشور، احساس ضرورت مردم برای ورود در حوزه فرهنگ و هنر
رمضانی تاکید کرد: تغییر در جریان فرهنگی- هنری کشور، با احساس ضرورت مردم برای ورود در این حوزه ها رخ می دهد، همان اتفاقی که در حوزه رسانه افتاد و با حضور فعالان فکری از طیف های مختلف جامعه، شاهد تغییر اساسی در عرصه رسانه نسبت به 10 سال گذشته هستیم.
وی افزود: با سیاست های اجرایی، اجبار و فشار دولتی، کاری ماندگار و تاثیرگذار در حوزه فرهنگ نخواهیم داشت و تنها با حضور افراد دغدغه مند و حمایت دولت در جهت فراهم کردن زیرساخت های آموزشی و تدارک اساتید و امکانات، خلق جریان فکری در حوزه فرهنگ و هنر امکان پذیر است.
مسئول فرهنگی و هنری اداره فرهنگ و ارشاد قزوین با تاکید بر اینکه مراجعه قشر مذهبی به سینماها کمتر از دیگر اقشار جامعه است، خاطرنشان کرد: بیشتر فیلم های سینمایی مطابق با جریان فکری و اعتقادی و پاسخگوی نیازمندی های قشر مذهبی جامعه نیست که البته با ورود مردم در این حوزه، می توان مولد جریان فکری و معتقد در محتوای فرهنگی و هنری و افزایش تولیدات در جهت کاهش فاصله از معیار انقلاب اسلامی باشیم.