رئیس دفتر ریاستجمهوری گفت: دولت تدبیر و امید وظیفه خود میداند که از هر حرکت اندیشهمحور و هنرمندانه در راستای اعتدال حمایت کند.
به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور امروز در همایش ملی تبیین مفهوم اعتدال که در مرکز تحقیقات استراتژیک برگزار شد، گفت: مردم ایران تصویری از افراط داشتند و این موجب شد که آنان خواهان اعتدال شوند، اما وظیفهای که برعهده اندیشمندان قرار دارد آن است که به تبیین مفهوم اعتدال بپردازند؛ چرا که اعتدال در هر بستری نمیروید.
وی با بیان اینکه اعتدال با همه اندیشههای سازگاری ندارد، خاطرنشان کرد: تبیین لوازم اعتدال از جمله وظایفی است که برعهده اندیشمندان قرار دارد و باید در اسرع وقت حوزههای همزیستی جریان اعتدال با جریانهای دیگر تبیین شود تا گفتمان اعتدال به درستی مشخص گردد.
رئیس دفتر رئیس جمهور به تشریح وظیفه دولتمردان برای تحقق اعتدال در جامعه پرداخت و گفت: دولتمردان باید مصداقهای اعتدال را معرفی کرده و با سیاستهای درست شرایط را برای مردم بهبود بخشند؛ چرا که مردم از التهابات خسته شدهاند و مدیران اقتصادی باید در تصمیمات خود کاری کنند تا آرامش به جامعه بازگردد.
نهاوندیان به جایگاه اندیشه ورزی در تبیین مفهوم اعتدال اشاره کرد و گفت: امری که باید به آن توجه کنیم آن است که اعتدال باید در اندیشه، در تصمیم و در مناسبات ما نمود داشته باشد که البته برخورد حذفی در اندیشه ما را به مقصودمان نمیرساند.
رئیس اتاق بازرگانی به لزوم تبیین رابطه اعتدال و مفاهیم انقلاب اسلامی اشاره و تصریح کرد: آیا گفتمان اعتدال با مفهوم ارکان اساسی اسلامی منطبق نیست یا باید بپرسیم که اعتدال با استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی چه مناسباتی دارند تا بتوانیم به روشن شدن مفهوم اعتدال برسیم؛ چرا که پیروزی گفتمان اعتدال در این انتخابات تاکیدی بر گفتمان انقلاب اسلامی است.
نهاوندیان با بیان اینکه اعتدال را از مطهری و بهشتی آموختهایم، تصریح کرد: امری که باید به آن توجه کنیم آن است که گاهی تصمیماتی در انقلاب منجر به افراط و تفریطهایی شده است، اما این امر که تصمیمات نادرست را جزو میراث انقلاب بدانیم و آن را تقدس بخشی کنیم ما را با هزینه روبرو میکند؛ چرا که اقتضای انقلاب اسلامی درس گرفتن از اشتباهات گذشته بود و این نشان دهنده بلوغ انقلاب اسلامی است.
وی با اشاره به جلسهای که مقام معظم رهبری با اعضای دولت داشتند و انتقادات ایشان در اجرای کامل سیاستهای اصل 44 قانون اساسی خاطرنشان کرد: باید بگذاریم که اندیشمندان اجازه نقد داشته باشند و این امر میتواند انقلاب اسلامی ما را به پیشرفت برساند.
رئیس دفتر رئیس جمهور در ادامه این همایش به تبیین ریشههای اعتدال پرداخت و گفت: ریشه اول اعتدال علم است که به تعبیر روشنگر امیر المومنین علیه السلام افراط و تفریط ناشی از جهل است، بنابراین باید این تفکر را در جامعه گسترش دهیم و اجازه ندهیم که تصمیمی بدون مبنای علمی اتخاذ شود؛ چرا که کسی که بدون علم به کاری منصوب شود، نمیتواند تصمیمات معتدلی بگیرد و باید توجه به این امر را یک تکلیف شرعی بدانیم.
نهاوندیان ادامه داد: ریشه دیگر اعتدال اخلاق است؛ چرا که در اخلاق اسلامی نیز اخلاق مبتنی بر اعتدال است و گسترش اخلاق لازمه مناسبات سیاسی و اجتماعی؛ ریشه آخری که باید به آن توجه کنیم آن است که اعتدال بر عقلانیت استوار است؛ چرا که تحقق اعتدال بدون توجه به عقلانیت بیمعنی است و ما باید بتوانیم آن را در جامعه محقق کنیم.
وی با انتقاد از اینکه چرا در مدرسه به فرزندان آموزش خرد جمعی داده نمیشود، تصریح کرد: وظیفه مدیران ما آن است که رویکرد اعتدال را در تصمیمات خود بیان کنند؛ چرا که این امر التهاب عمومی را کاهش داده و آرامش را به کشور بازمی گرداند.
رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان اینکه میزان شکایت به دستگاه قضایی پس از پیروزی دولت یازدهم حدود 20 تا 30 درصد کاهش پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: این اتفاق به این دلیل است که مردم نسبت به وقوع این واقعه احساس آرامش کردند.
نهاوندیان در ادامه سخنان خود به تعاریف مفهوم اعتدال در تعاریف اقتصادی پرداخت و گفت: لازمه اقتصاد تعادل است؛ چرا که اگر بازار پولی و کالا با تعادل روبرو شود ما شاهد خواهیم بود که آرامش به کشور بازمیگردد.
رئیس اتاق بازرگانی با اشاره به روایاتی که در متون اسلامی در مورد بازار وجود دارد، اظهار داشت: دولت اعتدالگرا وظیفه دارد از تعادل در بازار حراست کند و عوامل برهم زننده تعادل را بشناسد؛ از رانت های اطلاعاتی جلوگیری کند تا بتواند شاهد بهبود وضعیت مردم باشد.
وی با انتقاد از اینکه در دولت گذشته به قانون بهبود مدیریت کسب و کار توجهی نشد، اظهار داشت: این حقی است که مردم دارند، اما متاسفانه شاهد بودیم که در دولت گذشته نه تنها این امر اجرا نشد، بلکه ابلاغ هم نگردید.
نهاوندیان در ادامه لازمه اعتدال اقتصادی را امکان تعامل حداکثری در مناسبات داخلی و خارجی دانست و اظهار داشت: اقتصاد با رویکرد اعتدال گره خورده است و ما باید به این امر توجه ویژهای داشته باشیم.
نهاوندیان با بیان اینکه برای تعریف اعتدال باید به معانیای که با اعتدال در تضاد است، توجه کنیم، گفت: اعتدال عین حق است و ما باید برای شناخت حق، رویکرد اعتدالی را اتخاذ کنیم.
وی حرکت مردم در انتخابات 92 را بیسابقه خواند و افزود: این اقدام که اقبالی به سمت اعتدال بود باید در حافظه تاریخی ملت ایران ثبت شود و ما باید این را در جامعه نهادینه کنیم؛ با دوری از افراط و تفریطها در گستره وسیع اعتدال میتوانیم هزاران جنبش را سامان دهیم.
رئیس اتاق بازرگانی در پایان با بیان اینکه وظیفه جوانان تجلی دادن جاذبههای مشی اعتدال است، اظهار داشت: دولت تدبیر و امید وظیفه خود میداند که از حرکتی که اندیشه محور و هنرمندانه در راستای اعتدال باشد، حمایت کند.