آیت الله روح الله قرهی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در خصوص تمدن نوین اسلامی و نقش مشهد به عنوان پایتخت معنوی ایران در این مسئله بیان داشت: در موضوع تمدن ابتدا باید تاکید کرد که نمی خواهیم بگوییم در دنیا تمدنی نبوده است؛ بلکه آنچه باعث رشد تمدن در جهان شد، اسلام است.
وی با اشاره به برخی از راه های انتقال تمدن از اسلام به غرب افزود: حتی تمدن غرب هم مدیون تمدن اسلام است و فارغ از شعار، این یک حقیقتی است که وجود دارد.
انقلاب اسلامی ایران، تمدن اسلامی را به رخ دنیا کشید
مدیر و موسس حوزه علمیه حضرت مهدی(عج) با تاکید بر اینکه تمدن اسلامی در مقطعی فراموش شده است، تصریح کرد: یکی از برکات انقلاب اسلامی که می توان از آن به عنوان انقلاب مهدوی یاد کرد، این است که بعداز قرن ها تمدن اسلامی را به رخ دنیا کشید.
آیت الله قرهی ادامه داد: امام راحل این تمدن را اسلام ناب معرفی کرد و محور اسلام ناب ولایت و امامت است؛ وقتی محور ولایت و امامت باشد، به طور طبیعی مراکز شیعه مدنظر خواهد بود.
وی مشهد و بارگاه حضرت ثامن الحجج(ع) را یکی از مراکز مهم شیعه عنوان و تصریح کرد: اولین کسی که مشهد را پایتخت معنوی ایران نام برد، امام راحل بودند؛ بنابراین پایتخت معنوی بودن نیازمند این است که این شهر الزامات یک پایتخت را هم داشته باشد.
مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی(عج) با اشاره به عنوان معنویت در پایتخت معنوی بیان داشت: در مسائل معنوی، علم ملاک است، نباید از معنویت این تصور شود که از علم دوری باید کرد؛ بلکه در اسلام معنویت همراه با علم است.
برای نشان دادن تمدن اسلامی باید ابتدا تمدن غرب را بشناسیم
آیت الله قرهی ادامه داد: مشهدالرضا باید حتما در مبانی علمی چه در حوزه و چه در دانشگاه کارهای بزرگی انجام دهد؛ امثال دانشگاه رضوی و حوزه های علمیه خراسان باید برای نشان دادن تمدن نوین اسلامی، ابتدا تمدن غرب را بشناسند.
وی دلیل شناخت غرب را بیان ویژگی های مثبت و بهتر تمدن اسلامی دانست و افزود: اگر شاخصه های تمدن غرب و اسلام را بدانیم، می توانیم آن ها را با هم مقایسه کنیم.
تمدن اسلامی عقب گرد نداشته؛ بلکه توقف داشته است
مدیر و موسس حوزه علمیه حضرت مهدی(عج) با تاکید بر اینکه فضای علمی کشور باید توفیقات علمی صدر اسلام و تمدن اسلامی را بدانند و به همه اعلام کنند، ادامه داد: بسیاری از پیشرفت ها در علوم مختلف را غربی ها از تمدن اسلام گرفته اند؛ باید دانشمندان مسلمان بررسی کنند که در اسلام کجا توقف داشته ایم؛ چرا که تمدن اسلامی هیچگاه عقب گرد نداشته است.
آیت الله قرهی با اشاره مجدد به اسلام ناب و محوریت آن یعنی ولایت و امامت تصریح کرد: باید مسئله امامت و ولایت را برای مردم و مراکز علمی توضیح دهیم، حوزه و دانشگاه هم روی آن کار کنند و این کار باید در مشهد بیشتر از هرجای دیگری باشد.
از ظرفیت مشهد بهره برداری نکرده ایم
وی در خصوص استفاده از ظرفیت مشهد برای تبیین اسلام ناب و تمدن نوین اسلامی بیان داشت: کارهایی که صورت گرفته بد نبوده است؛ اما آن چیزی که انتظار داریم، محقق نشده است؛ یعنی از ظرفیت های مشهد آن گونه که باید بهره برداری نکرده ایم.
مدیر و موسس حوزه علمیه حضرت مهدی(عج) با بیان اینکه مشهد در مقابل استان های گردشگری مثل شمال و اصفهان هم مسافر و زائر بیشتری دارد، ادامه داد: باید در مشهد این سوال را بپرسیم که از 25 میلیون زائر در سال چگونه در راستای ترویج علوم تربیتی و شناساندن اهل بیت و تمدن نوین اسلامی استفاده کرده ایم؛ آیا دانشگاه مشهد خوراک لازم برای این مسائل را دریافت کرده است.
مشهد می تواند نمونه و الگوی تمدن نوین اسلامی باشد
آیت الله قرهی در پاسخ به این سوال که آیا مشهد می تواند نمونه والگویی از تمدن نوین اسلامی در همه ابعاد از جمله معماری، علم و فرهنگ باشد، بیان داشت: مشهد می تواند این چنین باشد؛ اما متاسفانه نشده است؛ مشهد از شهر قم هم بیشتر پتانسیل دارد؛ اما هنوز به جایگاه خودش نرسیده است.
وی افزود: ما هنوز نتوانسته ایم راه کارهای اتحاد بین حوزه و دانشگاه را که عملیاتی باشد، اجرا کنیم؛ در مشهد هم وضعیت همین گونه است.
هتل های فعلی مشهد حال دعا و معنویت را از بین می برد
مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی(عج) در خصوص وضعیت فعلی مشهد بیان داشت: هتل های فعلی حال دعا و معنویت را از بین می برد، وقتی به حرم مطهر و صحن های آن ورود پیدا می کنیم، چون معماری آن دینی و اسلامی است به خودی خود، هرکسی باشد، حال دیگری پیدا می کند که مقدمه حال معنوی است.
مجتمع های گردشگری محوریت زیارت را از بین می برد
آیت الله قرهی با بیان اینکه اگر در فضایی رفتیم که برای روح انسان مخرب بود، دیگر حال دعا وجود ندارد، تصریح کرد: در مشهد و اطراف آن مجتمع هایی را به وجود آورده اند که محوریت زیارت در مشهد را از بین می برند.
وی ادامه داد: این چنین نباید باشد که اگر فلان مجتمع غذایی و تفریحی در مشهد راه بیافتد، هرکس که به مشهد می آید یک بار به زیارت برود و بقیه زمان را دنبال این گونه مجتمع ها باشد.
مدیر و موسس حوزه علمیه حضرت مهدی(عج) با بیان اینکه مردم مشهد را محل شهادت یعنی جایگاهی که متعلق به ثامن الحجج است، می دانند، هشدار داد: اگر مشهد در ذهن جوانان با پدیده شاندیز و موج های آبی گره بخورد، جایگاه اصلی امامت و پایتخت معنوی به وجود نمی آید و همانند یک مکان توریستی می شود.