به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، امین مویدی در نشست «بررسی وضعیت داستان مصور در ایران» که روز گذشته در بنیاد ادبیات داستانی برگزار شد با بیان اینکه هنر کمیک استریپ در ایران مظلوم واقع شده، اظهار داشت: در حالی که این هنر در دنیا، بخصوص ژاپن و آمریکا از جایگاه ویژه ای برخوردار است، درایران هیچ توجهی به آن نمی شود؛ به عبارت دیگر کمیک استریپ صنعت گران قیمتی است که یکی از مهم ترین و پرسودترین هنرها در آمریکا و ژاپن به حساب می آید و البته طرفداران زیادی هم دارد.
وی با بیان اینکه متاسفانه این هنر برای مدیران فرهنگی کشور جا نیفتاده است، ادامه داد: متولیان فرهنگ و هنر، حوزه هنری، وزارت ارشاد و تا حدودی سازمان فرهنگی هنری شهرداری باید ما را حمایت کنند، اما متاسفانه این هنر برای متولیان فرنگی جا نیاتاده است.
سردبیر ماهنامه «خط خطی» افزود: شاید بتوانیم این هنر را بومی تر کرده و در واقع هنری در این زمینه تولید کنیم که با جامعه سازگار باشد، به طوری که این اتفاق در ژاپن افتاد و الان شاهد هستیم از لحاظ اقتصادی و هنری نسبت به سایر کشورها از رتبه بالاتری برخوردار است.
مویدی در ادامه گفت: البته از سوی حوزه هنری و شهرداری در این زمینه تولیداتی صورت گرفته، اما چون وزارت ارشاد جنبه تولیدی ندارد و بیشتر وظیفه نظارتی بر عهده دارد باید حمایت آنها را جلب کرده و از آنها کمک بگیریم.
وی خطاب به متولیان فرهنگی اظهار داشت: طبیعتاً حمایت وظیفه ذاتی این متولیان است و معتقدم آنها باید از این هنر نوپا در ایران حمایت کنند، البته این به آن معنا نیست که استقلال خود را از دست بدهیم، بلکه اگر حمایت صورت گیرد بالتبع امکان بهره برداری از این هنر بیشتر خواهد شد و با تیراژ معقولی روبرو خواهیم بود.
سردبیر ماهنامه «خط خطی» با بیان اینکه هنرکمیک استریپ از سایر رسانه ها جذاب تر است، اظهار داشت: باید به متولیان فرهنگی تفهیم کنیم اگر به انتقال فرهنگ اعتقاد دارند در این هنر به واسطه غلبه تصویر بر متن انتقال فرهنگ بهتر اتفاق می افتد.
مویدی در همین زمینه افزود: متاسفانه در حال حاضر آمار مطالعه در جامعه ایران بسیار پایین است، معتقدم می توان از طریق این هنر و یا به عبارتی با استفاده از غلبه تصویر بر متن جامعه ای را که به مطالعه علاقه مند نیستند به خواندن عادت داد و نیز به واسطه این رسانه آمار کتابخوانی را در سطح جامعه بالا برد؛ از طرفی دیگر با توجه به کمبود سرگرمی های سالم در جامعه ایران می توان به واسطه این هنر در جامعه سرگرمی ایجاد کرد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر محتوا برای کمیک استریپ کم است، عنوان کرد: داستان های کمیک استریپ باید جذاب شوند که شاید ادبیات کهن ایران بتواند به این موضوع کمک کند؛ در واقع زمینه های غنی زیادی در ادبیات ما وجود دارد که می توانیم آن ها را به واسطه کمیک استریپ به تمام دنیا معرفی کنیم.
سردبیر ماهنامه «خط خطی» با اشاره به تیراژهای میلیونی کمیک استریپ در دنیا بیان کرد: در کشور ژاپن کمیک استریپ 500میلیون نسخه و در آمریکا 70 میلیون نسخه تیراژ دارد، معتقدم از آنجایی که فرهنگ مطالعه در کشور ما از سطح پایینی برخوردار است و تصویر نسبت به متن برای مردم جذابیت بیشتری دارد می توانیم به تیراژ معقولی در این زمینه دست یابیم.
دبیر شورای طرح و برنامه مرکز مطالعات و تولیدات انیمیشن حوزه هنری افزود: کمیک استریپ به لحاظ تصویری بودن نسبت به سایر کتاب ها و مجلات چاپ شده از امتیاز بالاتری برخوردار است، اما متاسفانه چیزی به نام کمیک استریپ در ایران نداریم و فعالیت های بسیار کمی دراین زمینه صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه باید به طرف تشکیل صنف حرکت کنیم تا از طریق قانون حرف هایمان را بزنیم، افزود: ما انتظار داریم متولیان فرهنگ و هنر از سرمایه گذاران کمیک استریپ حمایت کنند و نیز مجموعه های حقیقی و حقوقی این حوزه از وام های کم بهره و بی بهره برخوردارشوند؛ معتقدم برای اینکه بتوانیم حق مان را بگیریم باید برای راه اندازی صنف تلاش کرده و به هم اندیشی و هم افزایی برسیم. وزارت ارشاد و صنایع باید این امکان را برای ما فراهم کنند؛ چراکه کمیک استریپ علاوه بر هنر، صنعت هم محسوب می شود
مویدی ادامه داد: همچنین از دولت انتظار داریم به حد مناسب در این زمینه تبلیغ و برای شناخته شدن این هنر اقدام کند؛ متاسفانه در حال حاضر کمیک استریپ در جامعه ما شناخته شده نیست و به همین دلیل نمی توانیم توقع داشته باشیم از این هنر در جامعه استقبال شود.
سردبیر ماهنامه «خط خطی» با اشاره به اینکه کمک به راه اندازی صنف ها و انجمن ها در دولت فعلی وعده داده شده است، اظهار داشت: برای فعالیت در این زمینه مجوزهایی برای تسریع و تسهیل کارها نیاز داریم، به عنوان مثال باید 20 درصد از کل بودجه را در یک قرارداد کمیک استریپ به دولت بازگردانیم که این یک فاجعه است و حتی برای سرمایه گذاران هم جالب نیست؛20 درصد از کل یک قرارداد رقم سنگینی است باید از هزینه ای که به عنوان معافیات بیمه و کسورات قانونی به دولت بازگردانده می شود، کاسته شود.
وی افزود: همچنین باید به پژوهش در این زمینه کمک شود، از لحاظ مالی دست ما باز نیست و نیز از طرفی بودجه ای برای پژوهش کنار گذاشته نشده و متاسفانه مجموعه های دولتی به ما کمک نمی کنند؛ تنها کتابی که در این زمینه نوشته شده تاریخچه کمیک استریپ است که توسط حوزه هنری به چاپ رسیده، متاسفانه بسیاری از اثرهایی که در این زمینه تولید می شود از تعریف مشخصی ندارد.
مویدی تولید محتوا در زمینه این هنر را بالاترین مشکل موجود دانست و ادامه داد: بالا بردن سرعت و کیفیت کار باعث می شود تولیدات بیشتری در این زمینه داشته باشیم، متاسفانه در حال حاضر در زمینه تصویرگری و تولید محتوا در این هنر بشدت مشکل داریم و اکثر کتاب هایی که در این زمینه تولید می شود از جذابیت برخوردار نیستند باید کسانی را در این زمینه پرورش دهیم تا بتوانند به تولید محتوا بپردازند؛ همچنین فرایند این هنر در ایران به صورت انفرادی است که معتقدم این موضوع اشتباه بوده و باید هم افزایی صورت گیرد تا شاهد تولید اثرهای بهتری در این زمینه باشیم.
سردبیر ماهنامه «خط خطی» در ادامه بیان کرد: سرمایه گذاران باید با یک ریسک معقول در این زمینه تلاش کنند؛ همچنین دولت باید ریسک را پذیرفته و به سرمایه گذاران در این زمینه کمک کند؛ معتقدم تیراژهای غنی در آمریکا و ژاپن می تواند سرمایه گذاران را نسبت به بازگشت عالی سرمایه خود در مقابل رسانه های موازی مانند انیمیشن توجیه کند.
وی با اشاره به اینکه اگر بخواهیم همیشه به حمایت های دولتی وابسته باشیم استقلال مان را از دست خواهیم داد، گفت: قطعاً مجموعه های دولتی باید ما را حمایت کرده و سرمایه گذاری کنند، اما این امر نباید باعث شود به مجموعه های دولتی وابسته شویم؛ در واقع در مرحله بعد باید کمپانی های کمیک استریپ در این زمینه ورود پیدا کنند.
مویدی افزود: باتوجه به بازار فعلی نشر، بسیاری از مجموعه ها به صورت خصوصی در این زمینه به فعالیت می پردازند و از هیچ گونه حمایت دولتی هم برخوردار نیستند، اما به نتیجه رسیده و موفق بوده اند.
سردبیر ماهنامه «خط خطی» ادامه داد: همیشه یکی از دغدغه های ما این بوده که اگر به تولید اثرهای خوبی نپردازیم، قطعاً در سال های آینده نتیجه نخواهیم گرفت.
نویسندگان هنوز به ماهیت کمیک استریپ پی نبردهاند
در بخش دیگری از این نشست علی کیانی امین، طراح و نقاش دیجیتال بیان کرد: مشکلی که در حال حاضر هنر کمیک استریپ از لحاظ مخاطب، تولیدکننده و سفارش دهنده در ایران دارد، ساختاری است؛ شاید از میان کسانی که در زمینه این هنر به فعالیت می پردازند تنها 20 درصد به این حوزه علاقه مند باشد، متاسفانه سفارش دهندگان و نویسندگان هنوز کاملاً توجیه نشده و به ماهیت این هنر پی نبرده اند.
وی ادامه داد: کشورهای آمریکا، ژاپن و اروپا اصلی ترین متولیان این زمینه محسوب می شوند.
این طراح و نقاش دیجیتال گفت: متاسفانه در حال حاضر سطح مطالعه در دنیا پایین آمده و فکر می کنم به دلیل گسترش شبکه های تلویزیونی و ماهواره ای مخاطب به نوعی عادت کرده همه اطلاعات مورد نیاز خود را به واسطه تصویر دریافت کند که البته معتقدم این موضوع از جهاتی دارای آفت هایی هم است.
کیانی امین با بیان اینکه ما امروزه به تولید دانش نیازمندیم، گفت: باید به داستان ها و مفاهیم در این هنر توجه شود، البته هنر کمیک استریپ به متن وابسته است و نمی توان آن را هنری مستقل از تصویر مانند نقاشی تلقی کرد.
وی افزود: معتقدم در مرحله اول کارگاه های فیلمنامه نویسی باید نویسندگان را توجیه کنند تا چه متن هایی در اختیار طراحان قرار دهند.
این طراح و نقاش دیجیتال در پایان بر لزوم ارتباط میان نویسنده و طراح تاکید کرد و گفت: ما در این زمینه به برگزاری کارگاه های آموزشی و نیز آموزش آکادمیک در زمینه نگارش داستان و تولید اثر هنری نیاز داریم.